Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Chodzi mi głównie o to że gaspardo jest zrobione z masła, te nowe sekcje chociaż mają tulejki, kilka lat temu był płaskownik do płaskownika skręcony śruba. 

Te silniczki elektryczne tez potrafią krwi napsuć 🤦🤦

To jest siewnik maks na 5 sezonów...

Opublikowano

Kurła, pora iść do dom, bo żona dzwoni🤣

A ja staram się kamień urodzić. I jestem dobrej myśli. Wczoraj tak mi doyebał że piałem z radości, ale chyba trafił do pęcherza. Dziś gonię go Perłą i chyba się udało  

. Jeśli tak to żadne leki...

Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał:

Też na nas nie narzekają, bo z kockerlingiem choćby chciał to szybciej jak 9 na piachach nie pojadę 330KM a średnio te 7.5-8 jest. Vaderstadty Tempo zakładają ale tam znowu przy 10 się zaczyna precyzja. Tyle że gaspardo na komputerze nie oklamie bo nie da się regulować czujników, tempo nie raz byłem świadkiem że precyzja wg komputera na poziomie 98-99% a za siewnikiem cuda, zwłaszcza w buraku. 

Chodzi mi głównie o to że gaspardo jest zrobione z masła, te nowe sekcje chociaż mają tulejki, kilka lat temu był płaskownik do płaskownika skręcony śruba. 

Te silniczki elektryczne tez potrafią krwi napsuć 🤦🤦

No właśnie. Jeździsz na tym to wiesz. Ja mogę tylko się wypowiedzieć w kwestii jak to wygląda po wschodach. 

Mówił tylko, że silniczek ok 6k netto 🤔 dobre bo wygodne, ale dopóki chodzi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie tym razem. Jakaś zoĺza urok rzuciła.

Nie wie o co biega, znajdowałem na polach jaja przykryte kotyrą perzu. No ok. Kuna wyniosła. Ale przyrzuciła kępà chwastu? No ok , dała radę. No k**wa, ale stemplowane jajo z nr fermy? No ni ch*ja.  W tym roku jakaś k**wa spodnie z klocem w środku w kostkę złożone w porzeczkach zostawiła. No jpdl. Jak żyć, w co wierzyć, czy wierzyć... komu k**wa chciało się zesrać w gacie, złożyć spodnie i z gołą d*pą do domu wrócić???????????????

Tyle pytań a tak mało odpowiedzi🤣

Dogorywa. Susza, panie szusza. Coś niedpotykanego o tej porze. Pszenżyto ozime łatami plackiem leży . W papierach 4a, ale wiem z poprzednik lat że w tych miejscach to raczej 5- klasa

Co to za cyrk z tymi jajkami 

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

To jest siewnik maks na 5 sezonów...

Unijny... 

3 tysiąc dobija temu co nim jeżdżę. Od nowego tylko dwóch operatorów, ramki od kółek dociskowych od buraka i rzepaku już wymieniane raz, przed tym sezonem tulejowane. Zrobiliśmy nim narazie ledwo 500 ha i na nowo się luzy zrobiły...

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

No niby nie, ale weź przeanalizuj co napisałem. Kto i po co to robi?? To nie jeden taki przypadek. Nawet pod oknem jakieś jajo znalazłem i nie od swoich kur...

Jak pod oknem to murarze 

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

No właśnie. Jeździsz na tym to wiesz. Ja mogę tylko się wypowiedzieć w kwestii jak to wygląda po wschodach. 

Mówił tylko, że silniczek ok 6k netto 🤔 dobre bo wygodne, ale dopóki chodzi. 

Jak go lubisz to daj mu namiary na mnie zdradzę mu co zrobić żeby nie wydawać a naprawić jak się zatrzyma 🤭 

Główny serwisant gaspardo na Polskę jak zobaczył jak naprawiamy silniki to się za głowę złapał. 

Mi to wsio ryba bo ja za to nie place, ale nieraz w nocy 3-4 sztuki potrafiły się zatrzymać i nie ruszyć, a weź wypuszczaj nasiona, zmieniaj silnik, potem go trzeba przypisać do danej wiązki i zmapowac.... 

• Confused 1
Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Słuchaj. zj***ł się przepływomierz w opryskiwaczu. Założony nowy i około 15% więcej wypryskuje od zadanej wartości. Prędkość z koła praktycznie pokrywa się z gps. 

Zaprogramowane impulsy z przepływomierza  . 

O co biega?

Bieg szybciej, albo wincyj wody. 

500 możesz nawet i na dowolny cel charytatywny przeznaczyć ,żeby nie było że porada darmowa. 

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał:

Pokazuje ciśnienie na sterowniku czy tylko przepływ ? 

Walczylem z takim przypadkiem, ni uja nie chciał działać po wykonanej kalibracji według instrukcji, komputer przywracalem do fabrycznych ustawień, zawory i przepływomierz też zmieniane i nic, ustawione 200l/ha a on 160-270 pryskał. Jak zrobiłeś 240 to walił błędy że za duży przepływ mimo dysz 04 i prędkości 10km/h.

Pomogło dopiero jak ustawiłem impulsy przepływomierza tak żeby to co na barometrze na magistrali opryskiwacza zgadzało się z tym co przelicza sobie sterownik z przepływomierza. 

Jeździ już tak 3 albo 4 lata. 

Tylko pokazuje prędkość i aktualny wydatek 

Opublikowano

Jakbyśmy mieli wymieniać za każdym razem to by w sezonie 10 silników nie starczyło. Zatrzymują się głównie w nocy jak napięcie jest poniżej 14v, tym bardziej że u nas siewnik jest 13 m od akumulatora więc spadki napięcia są spore

Opublikowano
14 minut temu, Leszy napisał:

a ja coraz mniej sprzętu własnego chce używać..... 

Przy moich ha jest to nie opłacalne 

Ale siejesz kiedy chcesz 

Druga sprawa siewniki 4 rzędowe na redlicy stopkowej to już taki troche zabytek

Zwłaszcza że mają małe zbiorniki na nawóz 

Dlatego cały czas zerkam na ogłoszenia czy aby nikt z okolicy takiego zabytka nie sprzedaje

kongskilde gaspardo kiedyś u nas się sporo sprzedawało 

kongskilde jest tanszy 

Monosemy to tylko z zachodu

Kuhna nie uświadczysz 

3 minuty temu, niesamowity90 napisał:

Pijeta, to ja też się napiję.

IMG_20240504_221728_289.jpg

Jak byś tyle nie pił to i na tynk w chałupie by było 

A tak to gołe cegły,  i to chyba z rozbiórki bo takie nierówne 😉

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Jakbyśmy mieli wymieniać za każdym razem to by w sezonie 10 silników nie starczyło. Zatrzymują się głównie w nocy jak napięcie jest poniżej 14v, tym bardziej że u nas siewnik jest 13 m od akumulatora więc spadki napięcia są spore

I tak od nowego przeboje czy po kilku tysiącach?

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Tylko pokazuje prędkość i aktualny wydatek 

Według mnie, przepływomierz się nie dogaduje ze sterownikiem. Na postoju możesz mu symulacje z jakąś stała prędkościa np 6km/h zrobić ?

Opublikowano

7 minut temu, 12Pafnucy napisał:

A wiesz że masz?

To nie zawsze musi być....kamienica...

Wiem. Drogo mnie kosztowało stwierdzenie tego i co dwa dni cierpię

5 minut temu, gregor1284 napisał:

Co to za cyrk z tymi jajkami 

a no nie wiem. A tej k**wy nie znajdę...

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jak pod oknem to murarze 

8 lat po budowie? I to chłop który dla mnie jak ojciec, a ja dla niego jak syn?

2 minuty temu, HF86 napisał:

Bieg szybciej, albo wincyj wody. 

500 możesz nawet i na dowolny cel charytatywny przeznaczyć ,żeby nie było że porada darmowa. 

Panie, tu kompiuter widzi że ty szybciej, to łun wincyj coby wydążyć😁

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Jak byś tyle nie pił to i na tynk w chałupie by było 

A tak to gołe cegły,  i to chyba z rozbiórki bo takie nierówne 😉

Tyle piję że nawet na majstra nie było stać, sam położyłem. To i takie nierówne, jak rolnik wziął położył 

Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

I tak od nowego przeboje czy po kilku tysiącach?

W pierwszy dzien jak ruszylismy to kurde bajka, na poprzeczniakach rozłącza, łańcuchow nie trzeba przekładać żeby dawkę ustawić no liga w uj. Kolega wszedł na nockę i o 23 dzwoni że stoi jedna sekcja.... Więc tak, od początku 🤭 po jakiś 30 ha się zaczęło

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v