Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, 6465 napisał:

Wczoraj oglądałem filmik jak jeden krzyczał że wcześniej to suszowe dostawał a teraz to go oszukali bo zle wyliczyli. I o jakie zmiany systemowe tu chodzi? Ktoś to obejrzy i powie rolasom to o zapomogi się rozchodzi a nie o zmiany. A te zapomogi to tyle pomogą co założyć czyste majty na brudną d*pę.

inbound5772477037487237660.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Dlatego teraz strajki nie dadzą nic, ludzie nie dostali realnie po kieszeni

Wmieszali się w to te pseudo ugrupowania rolnicze i pujdą na rozmowy , obawiam się że zgodzą się na jakąś tam zapomogę z kpo. I gówno co z tego będzie. Szkoda tych ludzi co walczyli o poważne cele. 

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Wmieszali się w to te pseudo ugrupowania rolnicze i pujdą na rozmowy , obawiam się że zgodzą się na jakąś tam zapomogę z kpo. I gówno co z tego będzie. Szkoda tych ludzi co walczyli o poważne cele. 

A jak chcesz konkurować na rynkach światowych ceną z Rosją która też dotuje swoje gospodarstwa jak nie dotacjami z UE?

Opublikowano
Przed chwilą, Mateusz1q napisał:

A jak chcesz konkurować na rynkach światowych ceną z Rosją która też dotuje swoje gospodarstwa jak nie dotacjami z UE?

To niech UE odpuści na jakiś czas te głupie wymagania , dotuje materiały potrzebne do produkcji zboża żeby koszta produkcji obniżyć i zawalczyć o rynki z Rosją. A unia dotuje ugorowanie i nic nie robienie. 

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Prawda jest brutalna 

Skończyć wszelakie dotacje

Rynek sobie poradzi

A że gospodarstwa będą upadać, trudno 

Ale bez tego nigdy z tej patologi nie wyjdziemy 

Jeszcze jest coś takiego jak cło, tyle że to broń obustronna 

Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał:

Prawda jest brutalna 

Rynek sobie poradzi

Jak rok temu z hakiem mówiłem że rusek zaleje nas zbożem i innymi produktami, to mało kto brał to na poważnie. 

Niestety miałem rację 😪

Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Prawda jest brutalna 

Rynek sobie poradzi

My musimy swojego zboża poza granice sprzedać 8 MILIONÓW ton to co nam da cło na Rosyjskie zboże? A to Rosja na świecie przejmuje rynki. Czyli wg ciebie rolnictwo zlikwidować i oprzeć się na imporcie bo z Rosji czy Ameryki południowej zawsze będzie taniej

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał:

My musimy swojego zboża poza granice sprzedać 8 MILIONÓW ton to co nam da cło na Rosyjskie zboże? A to Rosja na świecie przejmuje rynki. Czyli wg ciebie rolnictwo zlikwidować i oprzeć się na imporcie bo z Rosji czy Ameryki południowej zawsze będzie taniej

Czemu odrazu zlikwidować?

Poprostu ono musi być efektywne 

A teraz jest sam socjal, ludzie się do niego przyzwyczaili

A ze zbożem będzie jeszcze większy problem

Likwidują się hodowle, owszem jest teraz coraz więcej dużych

Tyle że duży będzie szukał taniego produktu by móc tanio sprzedać swój towar by na nim zarobić

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Nie pisz per starej o mojej małżonce.

Masz mój numer.

Przepraszam... Szanowna Małżonka

Nimam. Resetował nie zapisało w chmurze i całe moje bogate archiwum poszło w pi😭

44 minuty temu, Baks00 napisał:

Pospałem 🙋

Z otwartymi oczami?😂

Opublikowano
28 minut temu, HF86 napisał:

Jak rok temu z hakiem mówiłem że rusek zaleje nas zbożem i innymi produktami, to mało kto brał to na poważnie. 

Niestety miałem rację 😪

Dostaniesz zakaz czarnowrózenia jak ja 

• Sad 1
Opublikowano

Karol, ale czy da się nie zbankrutować sprzedając pszenicę po 100 euro, pozostałe zboża paszowe po 70 euro?

Tu nawet gdyby nawozy były tańsze niż przed wojną to się nie uda bo wzrosły inne koszta typu paliwa, części oleje smary ubezpieczenia podatki no i koszt życia

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Karol, ale czy da się nie zbankrutować sprzedając pszenicę po 100 euro, pozostałe zboża paszowe po 70 euro?

Tu nawet gdyby nawozy były tańsze niż przed wojną to się nie uda bo wzrosły inne koszta typu paliwa, części oleje smary ubezpieczenia podatki no i koszt życia

No wlaśnie koszt życia każdy chce mieć coś z życia wakacje samochód dziecko wyprawić, dom i o wyjście utrzymać a w Rosji połowa nie ma kibla w domu i ci taki powie że trzeba z nimi konkurować ceną, ręce opadają ludziska

Opublikowano
45 minut temu, 6465 napisał:

Odpowiedz tej młodej damy. "Tatusiu przestań pić i idź do pracy a ja do szkoły i sobie poradzimy"

Za rudego nie osiągniesz tego , no może  jak jesteś chłoporobotnikiem  🤷

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, kris91 napisał:

🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️ Słońce grzeje przez szyby, że nie chce się już leżeć 😭😭😭😭

No a jak zdrówko?

Lepiej, coś pomogli czy pudrują temat?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v