Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dla mnie export i import

No ja wolę jak napisane, to wiem że +VAT..

Niż tylko cena, a jak zadzwonisz i zapytasz, to poinformują że do ceny doliczyc trzeba vat

Sporo rolników VAT odlicza. Handlarze się dostosowali i pomagają niższa cenę wyliczyć.

A to że znajomy trafił na oszusta, to raczej nie zaleZy od tego jak oszust cenę opisał.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ja wolę jak napisane, to wiem że +VAT..

Niż tylko cena, a jak zadzwonisz i zapytasz, to poinformują że do ceny doliczyc trzeba vat

Sporo rolników VAT odlicza. Handlarze się dostosowali i pomagają zrozumieć m niższa cenę wyliczyć.

A to że znajomy trafił na oszusta, to raczej nie zaleZy od tego jak oszust cenę opisał.

To ich dostosowanie jest dla mnie po prostu nielogiczne. A co do tego informowania, to różnie bywa. Jest cześć handlarzy konkretnych i ceniących swoją opinię. Ale większość to krętacze. Mam tu niedaleko dwóch takich u których coś takiego jak cena netto nie istnieje. Posługują się kwotami, które biorą do ręki, czy w postaci przelewu. I to jest moim zdaniem najbardziej fair. Sytuacja prosta i brak miejsca na niedomówienia. Jeden z nich wynalazł mi Zetora. Rozmowa była krótka "jedziemy, jeśli weźmiesz, to 2 tys dla mnie za informację i jeśli będziesz potrzebował transport to policzę Ci go oddzielnie"...ale se przyjechałem na kołach 

• Like 1
Opublikowano

Ale to nic niedaaa 😁

1 minutę temu, jacek1296 napisał(a):

OLX powinien wymagać podania ceny netto i brutto bez możliwości pominięcia. 90% handlarzy to krętacze i kombinatorzy.

Często lub innaczej duzo kipujesz u handlarzy 🤔

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie żebym bronił, ja wolę cenę brutto...

No ale skoro wyraźnie napisane netto, lub mniej czytelnie ta cena export...to ja zastrzeżeń nie mam.

Ja też wolę brutto. To pierdzielenie o netto to jest kolejne kręcenie ludźmi. Żeby mieli wrażenie, że jest tańsze. A vatowiec musi na to tańsze poczekać i zaangażować do tego księgowość, a RR wogóle tego tańsze nie zobaczy. Taka to równość handlarza. Wykorzystuje to, czego nie powinien. Nie powinno go interesować, czy nabywca jest płatnikiem VAT czy nie jest. Każdy ma swoje sprawy z fiskusem, więc i handlarz niech se ten VAT doliczy i nie pierdzieli o netto, czy to wprost, czy to poprzez dziwaczny kamuflaż. Takie moje zdanie

Opublikowano

Najważniejsze jest aby cena była napisana wyraźnie netto, czy brutto. Jaki problem jest sobie doliczyć te 23% na maszyny czy 7 na produkty rolne. Tak samo i vatowiec nie będzie miał problemu dobie wyliczy. Cenę netto. 

• Like 2
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Najważniejsze jest aby cena była napisana wyraźnie netto, czy brutto. Jaki problem jest sobie doliczyć te 23% na maszyny czy 7 na produkty rolne. Tak samo i vatowiec nie będzie miał problemu dobie wyliczy. Cenę netto. 

No też tak to widzę.

Wielu rolników cena netto się posługuje.

Opublikowano

Dla ryczałtowca liczy się brutto, dla vatowca netto. Niestety, w 90% przypadków cena brutto u handlarza nie jest adekwatna do ceny netto. Przykład: brutto 40000pln, netto powinno być 32520. Tymczasem na fakturze jest max. 10000 netto plus vat a reszta pod stołem, czyli "netto" wychodzi ok.37500.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacek1296 napisał(a):

Dla ryczałtowca liczy się brutto, dla vatowca netto. Niestety, w 90% przypadków cena brutto u handlarza nie jest adekwatna do ceny netto. Przykład: brutto 40000pln, netto powinno być 32520. Tymczasem na fakturze jest max. 10000 netto plus vat a reszta pod stołem, czyli "netto" wychodzi ok.37500.

Nie przesadzaj...

Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Żaden vatowiec się na to nie zgodzi. A i ryczałtowych już coraz mniej na takie machloje. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No też tak to widzę.

Wielu rolników cena netto się posługuje.

Szczerze, mi to obojętne czy ktoś podaje netto czy brutto, byle było wyraźnie to w ogłoszeniu zapisane. Dodać czy odjąć te 1.23 to nie problem ...

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Jak Cię to mocno ,,razi,, załóż okulary lub nie patrz...

Sławek nie chodzi o to czy razi czy nie tylko, że ja w wojsku byłem i "może być ch..wo, ale jednakowo"...w taki sposób handlarze robią sobie pole do kręcenia...jeśli rozmawiamy o pieniądzach to gadajmy o rzeczywistych, a nie wirtualnych, których w tym momencie nie masz. Może je będziesz miał za jakiś czas, a może nie. Ktoś, kto nie jest płatnikiem VAT jest w tym momencie traktowany nierówno. A nierówne traktowanie mnie zawsze irytuje. Konkretny handlarz nie będzie się pierdzieli w podawanie ceny netto. Przykład, znowu tego handlarza, który mi załatwił Zetora. Pamiętacie, jak mój brat kupił w 5 minut 2 przyczepy. To też od niego. I on wiedział, że brat jest vatowcem. Nawet słów o netto. Było krótko "55 sztuka" "biorę"...i to było brutto🤷

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v