Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, wojtal24 napisał:

bo człowiek że wsi się na tych wczasach bardziej umęczy niż w robocie

Bolaly mnie po siedzeniu w aucie a teraz w sobotę na tak niewygodnej ławeczce siedziałam na grillu że pewnie od tego. Nie wiem czy iść do fizjoterapeuty albo na masazyk

Opublikowano

Pytanko na szybko.

Zamek Gerda,  drzwi otworzone, , zamknięte. Za chwilę ponowna próba otwarcia i... klucz nie wchodzi.

Rozleciał się mechanizm w środku czy działanie osób trzecich tylko że udało się zamknąć???

Da się rozwiercić wkładkę?

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Pytanko na szybko.

Zamek Gerda,  drzwi otworzone, , zamknięte. Za chwilę ponowna próba otwarcia i... klucz nie wchodzi.

Rozleciał się mechanizm w środku czy działanie osób trzecich tylko że udało się zamknąć???

ktoś się włamywał do córki ?

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Chętnie kupię takie dżirseje jak te na zdjęciu 

Tak. F3l912. Motor po kapitalnym remoncie 

Nie ma hamulców. Hamuje hydrostatem i takim niby sprzęgłem 

Tera o dżordżejki ciężko. Wczoraj ogłoszenia przeglądałem bo bym kupił ze dwie 

20 minut temu, Agrest napisał:

Pytanko na szybko.

Łamać

Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Raczej Ty Rysiu i twoja nadwaga ...

Bez przesady P0st za tuska

Ani hoddogów ani zapiekanek

Brak lodów i browara

Tyle co kawał ek kiełbasy

Od kiedy wrócił vat to już tylko P0trusić na język

33 minuty temu, malaczarna napisał:

Bolaly mnie po siedzeniu w aucie a teraz w sobotę na tak niewygodnej ławeczce siedziałam na grillu że pewnie od tego. Nie wiem czy iść do fizjoterapeuty albo na masazyk

Na jakąś drogę wysypaną tłuczkiem i się P0turlać

Wymasowane wszystko

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Łamać

W jaki sposób?

Ostatnio coś oglądałem to tanie marketówki złodziej łatwo łamie, ale są wkładki których nie złamie

Opublikowano
malaczarna napisał:

3 godziny temu, jacor73 napisał:

Coś słabo te babcyne modły działają, jak jeszcze do tej pory "dobrej żony" nie wymodliła🤭

Oj chyba nie tylko plecy bolą, bo coś literki przed oczyma się jeszcze przestawiają 🙃

Wybacz mi proszę. A propos modłów moja koleżanka 10 lat się modliła o dobrego męża ale jej i tak nie wyszło

bo to zła kobieta była

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, gregor1284 napisał:

Łamać

Daj w zamian sima i w drugim tygodniu września Masz 

42 minuty temu, Baks00 napisał:

To do tego worka z pieniędzmi jeszcze muszę nazbierac

Zapewniam Cię że niewiele 

Opublikowano
14 minut temu, gregor1284 napisał:

Łamać

Ostatnio sąsiad ledwo na rzeź oddał po ponad 100 kg i po 9 zł poszły. 

Opublikowano
35 minut temu, HF86 napisał:

Dżersejki są dobre ja chowam na mleko a tylko byczki sprzedaje za grosze .

Opublikowano
40 minut temu, soltys48 napisał:

Daj w zamian sima i w drugim tygodniu września Masz 

Zapewniam Cię że niewiele 

Jak stare? Mi potrzebne żeby doiło to w połowie września. Uj nie gospodarz jestem bez krowy..

Opublikowano

Dobre bo to przecież rasa mleczna . Tylko mięsno mlecznych to ja nie chcę chować .

Opublikowano
40 minut temu, HF86 napisał:

Wysokocielne coś albo z jakiej likwidacji mi brak 

Przed chwilą, Michal2399 napisał:

Dobre bo to przecież rasa mleczna . Tylko mięsno mlecznych to ja nie chcę chować .

Sprzedaj mi jedną 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Jak stare? Mi potrzebne żeby doiło to w połowie września. Uj nie gospodarz jestem bez krowy..

zdajesz sobie sprawę jaki to obowiązek dojna krowa?

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, gregor1284 napisał:

Sprzedaj mi jedną 

Nie mogę bo teraz sprzedaje kilka wymleczonych do żeźni więc i tak stado trochę się uszczupli 😏 a póki co z krów to tylko 3 sztuki takie mam 

Edytowane przez Michal2399
Opublikowano
54 minuty temu, gregor1284 napisał:

Taa. Obowiązek... W zeszłym roku prawie 60 było i jakoś to było 

Co cię skłoniło do wyzbycia się krów? 

5 godzin temu, Qwazi napisał:

Sprzedałem Przemkowi tak samo, jak każdemu innemu. A wziął tyle cielaków ode mnie, że Tobie się tyle przez 3 lata nie urodzi🤷. Cena zależy od cielaka. Pomyśl chwilę. Płacąc za byczka 2 tys. a biorąc za niego po 2 latach 10 tys, ile masz zysku z tego opasu🤔. Se możesz trzymać takie ceny, pod dwoma warunkami. Po pierwsze, jak masz cielaka raz na jakiś czas, po drugie, jak masz wariata, który Ci tyle zapłaci. Poważny hodowca będzie wolał kupić odsada. O tym, że trzeba tak odpajać, żeby był zysk przy sprzedaży cielaka nawet nie wspominam, bo przy Twoich 12 litrach to nawet biorąc 2 tys za cieluna, opłacalność bez szału, o ile wogóle jest🤔, nie patrząc na to, jaką przydatność do przyrostów, bez podstawienia pod mamkę, ten cielak przedstawia, czyli słabiutką...

Taa, bo nie czytam od wielu lat soltysa w cenach bydła i ile płaci za cielaki😂 Na pewno nie dałby ty ile ty tu podajesz. Zgadza się. Ciężko sprzedać w dobrej  mając ich dużo, ale z cen handlarzy też byłem zadowolony. Zresztą ten też był handlarz. Miał porządny samochód do sprzedaży bydła. Zobaczymy jak będzie się układać współpraca. W listopadzie jak będzie byczek to napiszę jak poszło. Tym razem dostanie trochę taniej. I mleko od krowy to mleko, a cielak dobrze odchowany na prawdziwym mleku to kapitał na przyszłość

5 godzin temu, soltys48 napisał:

Ile Twój cielun realnie ważył i w jakim wieku?

Początkiem lipca przywiozłem piękne mieszance SM/AN po 20/kg brutto liczone do 100kg-byczki,jałówki 18

Zapewniam Cię że ani Twój ani @Qwazicieluny przy sprzedaży nie będą miały polotu do tych mieszańców.

Czy Mariusza cieluny są tanie/drogie?

Są dla mnie normalne 

Czy są dobre? Na to co wziąłem to jeden jest średni jeden słaby a reszta fajna. I po raz kolejny sprawdza się zasada że kapitalny cielun nie musi być kapitalnym opasem i na odwrót. Cielak nad którym wszyscy się tu rozpływali jest właśnie średni z tendencją do miernego a maleństwo wzięte z nim cieszy oczy nie gorzej niż u mnie urodzone najlepsze mieszańce z szarolakiem 

Spoko. Wiem, że musisz i Grzesia utrzymać i hektarów dokupić😁 Ja tam z każdym handlarzem staram się dobrze żyć, nawet z takimi jak ty. Jak już nie znajdę jakiegoś lepszego, to każdy się przyda😗 U mnie przy trzech cielakach rocznie, tak jak Kwasi pisze sraczki nie mam jak prędko nie sprzedam. Kiedyś też miałem dobrego kupca, ale to był gazda i też deklarował stałą współpracę. No to ja kupowałem kilkudniowe, trochę podchowałem i mu sprzedawałem. Ale się w końcu kapnął, że przy trzech krowach nie mogę mieć siedmiu cielaków rocznie😂

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v