Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, mat22889 napisał:

Jakie stado byście polecili żeby trzymać? Herefordy są dobre? Chodzi o dobre, łatwe wycielenia. Może krowy herefoda a byk jakiś inny? LM z pewnością najlepsze jak do sprzedaży ale trzymać to to czasem strach 😬 czy jeszcze coś innego byscie polecili? 

Ile masz pastwisk przy domu ? 

Opublikowano

Jeden gospodarz nie chce czekać ze sprzedażą bydła na statek - bo nie wiadomo, kiedy dokładnie to będzie, to ma uzgodnioną cenę z ubojnią i odbiór na wtorek 13,50 netto za byki, a 13,20 za jałówki LM.

Opublikowano
15 godzin temu, mat22889 napisał:

Jakie stado byście polecili żeby trzymać? Herefordy są dobre? Chodzi o dobre, łatwe wycielenia. Może krowy herefoda a byk jakiś inny? LM z pewnością najlepsze jak do sprzedaży ale trzymać to to czasem strach 😬 czy jeszcze coś innego byscie polecili? 

Jak w systemie eksywnym to rasy najlepsze to angus i hereford mało wymagają 

Opublikowano
57 minut temu, chudy123 napisał:

Jeden gospodarz nie chce czekać ze sprzedażą bydła na statek - bo nie wiadomo, kiedy dokładnie to będzie, to ma uzgodnioną cenę z ubojnią i odbiór na wtorek 13,50 netto za byki, a 13,20 za jałówki LM.

Jaka ubojnia?

Opublikowano
14 godzin temu, tomaszmab1 napisał:

Ile masz pastwisk przy domu ? 

W tej chwili jest koło 100 krów i tak są dokarmiane ale to taka mieszanka że szkoda trzymać dlatego powoli są likwidowane i planowane jest wpuszczenie tam jakiś rasowych krów. Jak na pastwisku spisują się charolaize?   

Opublikowano (edytowane)

Ja mam czystorasowe Herefordy i czyste LM .. o Charolaise nic nie wiem z własnego doświadczenia po za tym że po nowym roku właśnie chce kupić rozplodnika CH i wyprzeć LM . 

Edytowane przez tomaszmab1
Opublikowano
Dnia 29.02.2024 o 08:03, DANDYS napisał:

a ktos daje wysłodki toffi cielka takim powyzej 3 msc ? do tego srut i siano ?

bo kupny tmr za drogo wychodzi , a swojego nie mam czym zrobic 

2 miesięczne dostawały i nic się nie działo a żarły jak głupie 😁

Opublikowano
11 minut temu, soltys48 napisał:

U niektórych i niektórzy 

Nieoficjalnie więcej 

Przed chwilą, Miłypan napisał:

Nieoficjalnie więcej 

Świąteczne zakupy 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mat22889 napisał:

Ale masz krowy herefoda i byk też ? Masz dwa osobne stada? Tzn osobno chodzą herefordy a osobno LM? 

Mam dwa stada pod oceną PZHiPBM ale było tak ,że co dwa trzy lata chodził z nimi LM a teraz akurat już drugi rok chodzi Hereford .. więc raz miałem czysty LM i mieszance LmxHh a teraz mam czysty Hh i mieszance HhxLM i zauważyłem że fajnie wygląda też taka mieszanka że Ojciec Hereford a matka LM .. miałem na początku koncepcje trzymać dwa stada oddzielnie ale w praktyce jest za dużo zachodu z tym . Ale najlepiej zdecyduj się na jedną rasę .. 

Edytowane przez tomaszmab1
Opublikowano
58 minut temu, Miłypan napisał:

Jeszcze trochę potem dopłaty i bydła mniej więcej tylko w górę 

To potwierdzone info ?

Wszyscy chyba czekają na ten okres dopłat 🐂🐂

Opublikowano (edytowane)

W czasie dopłat zawsze był lekki + bo dużo bydła czekało później wysyp i cena jeb 

Właśnie jak długo te podwyżki będą i ile max realnie za hf 

Edytowane przez damianos95
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v