Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W zetorze 7011 mam podpięty tur pod przerobiony dekiel od pompy. W wakacje została wymieniona pompa hydrauliki na nową i od tego momentu co miesiąc pęka mi napęd od pompy (na tym sprzegielku kołowym.) Już nie wiem co mam robić....
Opublikowano
robert1226 napisał:

A ten dekiel to masz swój ten co był czy inny dorabiany.

Tak już było, jak kupiłem traktor. Pracowałalem nim tak 2 lata bez problemu. Ładowacz działał dobrze, ale pompę hydrauliki trzeba było dać nowa. Na manometrze podpiętym pod kiper pokazał na starej pompie 40 barów. No i od tego mometu zaczęła się męczarnia. Nawet węże dałem grubsze, bo myślałem, że przeplyw jest mały.

jaco512 napisał:

Rozdzielacz jest dobrze podłączony? Olej i przewody nie grzeją się? Pompa nie wydaje dziwnych dźwięków przy pracy ładowaczem?

Olej normalnie. Przewody się nie grzeja, rozdzielacz działa wzorowo. Pracujesz sobie normalnie i nagle cisza...

Opublikowano

Musisz założyć normalnie bo pod dekiel nie działa zawór bezpieczeństwa i każdy podskok ciągnika z turem pod ciężarem normqlne ...musi coś pęknąć.

A jak dałeś grube węże to jeszcze gorzej bo  cienkie węże kryzują uderzenie.

A w rozdzielaczu masz zawór bezpieczeństwa?

Opublikowano
Ceres2 napisał:

Musisz założyć normalnie bo pod dekiel nie działa zawór bezpieczeństwa i każdy podskok ciągnika z turem pod ciężarem normqlne ...musi coś pęknąć.

A jak dałeś grube węże to jeszcze gorzej bo  cienkie węże kryzują uderzenie.

A w rozdzielaczu masz zawór bezpieczeństwa?

Rozdzielacz od tura jakiś indyjski. Zawór mam tylko ten na pokrywie. Tylko dlaczego prędzej pracowało pięknie, a teraz takie dziwne rzeczy się dzieją?

Opublikowano

Teraz masz mocniejszą pompę a wcześniej pompa mieliła i gubiła.

Pewnie była już nieszczelna

W nowych turach są takie akumulatory olejowe i one to uderzenie przejmują może to by pomogło pewnie tak tylko to jest drogie wyjście

Opublikowano

https://skraw-met-dystrybucja.pl/zestaw-3-sek-do-tura-rozdzielacz-joystick-linki-p-644.html?gclid=CjwKCAiA-P-rBhBEEiwAQEXhHyJwqZ7ZHU7EW3DuS7gsOKcdJDyRaWXr0jCWZOffx2fVbDDZy_I7axoChNoQAvD_BwE Zawory bezpieczeństwa, to te rurki siwe przy rozdzielaczu? Mój hindus takich nie ma. Ma zasilanie, powrót, i przelew

Opublikowano

Te rurki są osłoną mocowania linek od dzojstika i regulacja- zawór jest raczej za nimi.

A siłowniki do podnoszenia tura jakie masz? Jednostronnego działania czy dwu?

Ojj noc masz z głowy...jak masz jednostronne to suwak w rozdzielaczu też taki musi być.

Opublikowano

Główne są jednostronne. Nocke i tak mam z głowy bo do pracy idę na 22 😁. No ale z tego co widziałem przy rozbiórce pompa tloczy olej przez zawór bezpieczeństwa, następnie idzie do rozdzielacza tura i wraca zasilić plecak.

Opublikowano
jaco512 napisał:

Jeśli masz jednostronne siłowniki to  w rozdzielaczu ładowacza powinna być sekcja nurnikowa,  albo bypass zrobiony

Jest bypass Kurcze nie wiem jak tu fotkę wstawić.

I jeszcze spytam. Bypass z rozdzielacza tura ma wracać do pokrywy aby zasilić plecak? A powrót ma wrócić wolnym spływem?

Opublikowano

Bajpas jest na rozdzielaczu na powrocie jutro w dzień zrobię zdjęcie tego bajpasu i Ty też kurne zrób- później naciśnij spinacz aby dodać plik i dodaj zdjęcie...

Opublikowano

Bajpas powinien wracać w wąż powrotu z rozdzielacza a nie wiem gdzie masz podłączony powrót.

Zaraz ogarnę zdjęcie.

U mnie tak to idzie w powrót.

20231219_171931.jpg

Opublikowano
17 minut temu, raven18 napisał:

Nie możliwe by było tak podłączone bo podnośnik by nie działał, i w ogóle bez sensu 

1 zasilanie. 2 wraca do pokrywy na zasilanie plecaka. powrót jest podpięty pod korek spustowy w pokrywie pompy

IMG_20231116_161020.jpg

Mam zrobić tak jak kolega wyżej?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak to działa ale nie powinno 🙃 w tym rozdzielaczu w ogóle jest wyjście N? 

Powinieneś podłączyć jak Ceres ale dodatkowo z wyjścia N podłączyć zasilanie pokrywy 

Edytowane przez raven18
Opublikowano
jaco512 napisał:

P-zasilanie z pokrywy, T powrót wolny spływ do korka w skrzyni N- powrót oleju do pokrywy pompy, do tego króciec od sekcji ma być podłączony na wolny spływ T

raven18 napisał:

Nie wiem jak to działa ale nie powinno 🙃 w tym rozdzielaczu w ogóle jest wyjście N? 

Powinieneś podłączyć jak Ceres ale dodatkowo z wyjścia N podłączyć zasilanie pokrywy 

Jedyne oznaczenie na tym rozdzielaczu to ta strzałka

Opublikowano

Na 2 powinien być bajpas do powrotu Tank - zbiornik a ty tam masz zasilanie plecaka. Może to jakiś egzotyczny rozdzielacz ale stawiam że coś było modzone i jak opuszczasz tura daje tam ciśnienie, blokuje pompę i rozwala napęd 

Opublikowano

Najgorsze jest to, że w tym rozdzielaczu nie mam żadnych wolnych korków

Czyli w moim wypadku może być tak, że gdy opuszczam ramię tura, to ciśnienie oleju idzie w bajpas (lepiej by było, aby szkło na wolny spływ). A jak podłącze powrót (który teraz idzie do wolnego spływu), do zasilania plecaka, a bajpas pod wolny spływ, to będzie to działać (podnośnik/wywrot-bedzie miało zasilanie)?