Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć. Kombajn mf 187 wyjechałem nim z garażu  i zgasł. Nie mogę go odpalić nawet nie załapuje. Z wtrysków słabo leci ropa raczej kapie niż tryska.zsjrzalem do filtrów i jest w miarę czysto ale już w pompce niskiego ciśnienia były drobinki rdzy z baku. Przepłukałem w miarę bak i zamotowalem nowa pompkę. Problem jest taki że pompka nie zaciąga paliwa z baku. Przewody paliwowe są drożne bo przedmuchiwalem je. Pytanie dlaczego ta pompka nie tłoczy paliwa

Opublikowano (edytowane)

Pompa przeponowa napędzana krzywką tak? Silnik 4.236 wiesz jak się odpowietrza perkinsy najważniejsze są dwie śruby odpowietrzające na pompie wysokiego ciśnienia reszty nigdy nie popuszczam bo potem już w miarę szybko się odpowietrza.masz możliwość ręcznego pompowania? Ja sam mam 4.270 d w claasie Europie tylko że pompkę zasilającą tłoczkową Boscha solidnie przepompowałem pompę aż paliwo ciekło po pompie i resztę odpowietrzysz się kręcąc rozrusznikiem. Także jeśli nie odpowietrzyła dobrze pompy to niezagada

Edytowane przez Grab12
Opublikowano
10 minut temu, Grab12 napisał:

wiesz jak się odpowietrza perkinsy najważniejsze są dwie śruby odpowietrzające na pompie wysokiego ciśnienia reszty nigdy nie popuszczam bo potem już w miarę szybko się odpowietrza.

Widzę że nie całkiem wiesz, najważniejsza jest ta najwyżej położona śrubka na pompie wtryskowej, tej poniżej nie trzeba odkręcać bo paliwo i powietrze bez przeszkód wypływa do samej góry pokrywy

11 minut temu, Grab12 napisał:

resztę odpowietrzysz się kręcąc rozrusznikiem.

Jak nie popuścisz rurki przy wtryskiwaczu, tej która jest na górze głowicy to szybciej  rozładujesz akumulator niż odpowietrzysz.

• Like 1
Opublikowano

Kolego zapowietrzył mi się w tę żniwa i odpowietrzyłem go bez problemów w opisany sposób akumulator bannera 77ah od auta odpowietrzył silnik 4.4 l pojemności i dał radę pewnie było by mniej kręcenia ale niedługo tak jak mówisz. ale masz rację najważniejsza jest górna śruba na pokrywie bo paliwo wypełnia całą pompę smaruje i chłodzi i nie radzę kręcić bez paliwa w pompie bo chodzi na sucho opiłkuje i siadają glowiczyki po tem na gorąco ciężej zapala.

Opublikowano

Czyli jak do baku pompowałeś powietrze to wszystkimi przewodami paliwo szło? Czyli teoretycznie powinno przepchać przez pompę jak przy ostatnim przewodzi przy wtrysku poluzowałeś to pompa powinna się odpowietrzyć. ja kupiłem nową pompkę do MF 255 i już  nie działała. Spróbuję wziąść karnister z ropą na kombajn i podłącz pompę z karnistra a jak nie przytrzymaj go wyżej pompy wtedy musi załapać jak nie będzie chciał chwycić to pompę szlak trafił.  Ja w MF 487 miałem dziurę w przewodzie zasilającym który jest w baku i tam załapywało powietrze jak tam łapie powietrze to może być że pompka nie chce też ciagnąć 

Opublikowano

Pompka niskiego ciśnienia kupiłem nowa i pompuje podczas kręcenia rozrusznikiem. Ręcznie nie pompuje. Już mam paliwo w filtrach i dochodzi do pompy ale dalej niechce. Gdzie są te 2 śrubki na pompie? Namęczyłem się z uszczelkami pod filtry bo za każdym dokreceniem okazywało się że jednak gdzieś bokiem cieknie. Dorobiłem z dętki od ciągnika. Narazie ok.

Opublikowano
3 minuty temu, Zib823 napisał:

Gdzie są te 2 śrubki na pompie?

Na pokrywie pompy jedna, patrzysz na nią🤣

4 minuty temu, Zib823 napisał:

Dorobiłem z dętki od ciągnika. Narazie ok.

Na razie, ale wnet spróchnieje

Opublikowano

Miałem podobną sytuację kilka lat wstecz . Też Perkins  , wyjechałem do połowy kombajnu i zgasł  z przewodów wtryskowych  ledwo co leciało . Masz pompę wtryskowa do naprawy .

Opublikowano
2 godziny temu, Zib823 napisał:

Pompka niskiego ciśnienia kupiłem nowa i pompuje podczas kręcenia rozrusznikiem. Ręcznie nie pompuje. Już mam paliwo w filtrach i dochodzi do pompy ale dalej niechce. Gdzie są te 2 śrubki na pompie? Namęczyłem się z uszczelkami pod filtry bo za każdym dokreceniem okazywało się że jednak gdzieś bokiem cieknie. Dorobiłem z dętki od ciągnika. Narazie ok.

Bez ręcznego pompowania odpowietrzyć jest ciężko u mnie chyba odpowietrznik jest na klucz 8 jeden jest nad tabliczką znamionową pompy drugi wyżej nad nim skup się na tym wyższym paliwo bez bombelków powietrza ma wyciekać potem dokręcasz i popuszczasz rurki przy wytryskach żeby miał lżej bo czytając co piszesz trochę kreciłeś rozrusznikiem żeby zapełnić filtry. Jak to nie pomoże trzeba szukać dalej. A wiem że to oczywiste ale linkę od gaszenia masz cofniętą? A i u mnie dawanie gazu do oporu nic nie dawało lepiej zapalił na dawce jałowej z obserwacji.

Opublikowano

Odkręciłem górna śrubkę trochę pobelkowalo, później chyba szła już ropa. Nie wiem jo robię to sam na czuja. Ale po tylu kreceniach rozrusznikiem powinien się dawno odpowietrzyć tym bardziej że poluzowane był 1 wtryskiwacz. Też wydaje mi się że padła pompa wtryskowa. Jaki koszt regeneracji?

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, Zib823 napisał:

Pompka niskiego ciśnienia kupiłem nowa i pompuje podczas kręcenia rozrusznikiem. Ręcznie nie pompuje. 

Podejrzewam , że w tym silniku jest pompka zasilająca membranowa,dlatego gdy krzywka wałka rozrządu " wciśnie" pompkę lub gdy ciśnienie paliwa w układzie wzrośnie to ręczne pompowanie nie działa. Paliwo jest tłoczone poprzez działanie sprężyny na membranę. Postaraj się dokładnie odpowietrzyć filtr , pompę wtryskową a następnie poluzuj przewody wtryskowe przy wszystkich wytryskach ( czasem trzeba ruszyć przewodem gdyż zakleszcza się stożek przewodu mimo zluzowania nakrętki).

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
8 minut temu, Zib823 napisał:

Odkręciłem górna śrubkę trochę pobelkowalo, później chyba szła już ropa. Nie wiem jo robię to sam na czuja. Ale po tylu kreceniach rozrusznikiem powinien się dawno odpowietrzyć tym bardziej że poluzowane był 1 wtryskiwacz. Też wydaje mi się że padła pompa wtryskowa. Jaki koszt regeneracji?

One naprawdę ciężko się odpowietrzają ale żeby pompa padła tak znienacka nie podejrzewam ale sprawdź proste rzeczy zanim zaczniesz wymontowywać pompę mówie z doświadczenia.

Opublikowano

No ok Grab ale od pompy wtryskowej do wtryskiwaczy jest kawałek. Skoro kręcąc rozrusznikiem napełniły się filtry w danym tempie to też można wyczuć jak długo trzeba kręcić by odpowietrzyć pompe. Z wtrysku też nie zauważyłem by chlapalo a nie kapalo. Jedyne co jeszcze mnie zastanawia to cieknie z pompki ręcznej z gwintu górnego przewodu paliwowego. Ale myślę że nawet jak by łapał lewe powietrze z tego miejsca to i tak silnik powinien chociaż się odezwać na sekundę.

Opublikowano

Rozumiem  że musi być szczelne bo po jakimś czasie się zapowietrzy albo po zgaszeniu nie zapali. Teraz tylko zastanawiam się czy pompa napewno padła. Mam przeczucie od początku że to pompa bo pierwsze co po zgaśnięciu poluzowałem wtryski a tam zamiast chlapac ciekło z rurek.

Opublikowano

To że masz paliwo w filtrach to nie znaczy że go zapalisz pompę musisz odpowietrzyć. Jak kolega pisze dwie małe śrubki. Możesz też przewody przy wytryskach poluzować. Jak to nie pomoże bym go sprężarką odpowietrzył niema bata każdy sprzęt tak odpowietrzysz. Perkins jest bardzo czuły na powietrze jeden bombelek i potrafi się zapowietrzyć 

Opublikowano

Jakiś postęp jest zapala i 15 sek chodzi ale gdy jest poluzowany 1 wtrysk i śruba na pompie. Jak są zakręcone nie odpala. Pompka wstępna uszczelniona. Z filtrów nie zauważyłem by ciekło. Może tam w wejściu do pompy jest sitko pod śruba na klucz niewiem 24.

Opublikowano

Ok. Udało się ku...

Zapalił i chodzi. Jest sitko na wejściu do pompy. Było zasyfione z każdej strony. Podokrecalem filtry itp bo faktycznie b czuły jest na powietrze. Dzięki wam Wszystkim za pomoc i że podkreslaliscie temat  czułości na pojedyncze pęcherzyki bo bym odpuścił.