Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Domowym sposobem to Płyn Helliga, na allegro niecałe 20 zł lub sklepy ogrodnicze, castoramy, obi itp.

Z dokładnością pomiaru jest słabo ale zawsze już coś pokaże.

Opublikowano

Witam chciałbym zasięgnąć wiedzy w temacie odkwaszania gleby otóż PH wynosi 4.5 i oto moje pytanie czy to wapno http://www.polcalc.pl/?page_id=7 nadaje się do podniesienia PH cena to 450zł za tone skład jest niedaleko mnie

Nadawać się nadaje, tylko za 1500zł/ha nie jestem pewien czy dasz radę odkwasić pole tym wapnem, zainteresuj się może kredą nie granulowaną luzem w ilościach całosamochodowych w cenie ok 100zł/t, dużo zaoszczędzisz ;)

Opublikowano

W minionym tygodniu kupowałem nawozy i obejrzałem sobie wapniak koszelowski ECOGRAN i nawet sobie wziąłem trochę do kieszeni. W domu wrzuciłem dużą granulę do szklanki z wodą i patrzyłem jak się ładnie rozsypuje bez mieszania. Niestety rozsypała się tylko do połowy to co z niej pozostało było kulką wapna, którą można było "rozmazać" w palcach. Moim zdaniem skoro to ma być granulowana kreda to granula powinna być jednorodna. Ponadto granule to dość duże kulki o średnicy od 10 do 20mm i nie jestem pewien czy by to się nie pokruszyło i zasklepiło na dnie rozsiewacza (amazone ZAF). Cena nawozu wynosi 500zł/tona za BB i 550za worki chyba 40kg. Jeśli macie jakieś doświadczenia z tym nawozem to napiszcie.

No tak to niestety jest, albo miekka granula co się rozpuszcza i można stosować pogłównie albo twarda i potrzeba czasu....sąsiad jakos sobie poradził z wapniakiem koszelowskim i mówił, ze zadowolony. Dawał do sadu i na pole.

Opublikowano

Po byku promocja.300 zł za węglan.I pewnie jeszcze netto.Jak do 1.03 to podejrzewam że wiem o którą firmę ci chodzi.Kamyki otoczone pudrem.Kiedyś takie coś kupiłem i jak zrobiłem przesiew na mokro przez sito do mąki oczko około 0,5 mm to zostało mi co najmniej 50% kamyków od 0,5 do 4 mm.Z przewagą na te 4 milimetrowe.

Opublikowano (edytowane)

To jednak sam inwestowałeś w kredę? Kupić za 500zł a za 300zł to jest różnica ale broń boże ja nikogo nie namawiam.Sam brałem z innej tylko dzisiaj do mnie dzwonili że po tyle sprzedają więc jak ktoś i tak ma zamiar to siać to zawsze będzie miał taniej. A kolego kamyki w dolomicie Ci nie przeszkadzają? Ja tej kredzie co siałem nie znalazłem żadnych kamyków wszystko się rozpuściło

Edytowane przez karolr2
Opublikowano

Kopalnia minerał z Trębaczewa dobry towar i sprawdzony, cena atrakcyjna, jeszcze jak byś złapał auto z powrotu to Ci by to wyszło nie najgorzej tym bardziej, że to na prawdę dobra kreda

Opublikowano

A ma ktoś jakieś namiary na krede luzem interesowało by mnie ilość całosamochodowa około 25t a lokalizacja to kłodawa krośniewice łęczyca

chłopie bierz auto nordkalku i msz co trzeba na pole

Opublikowano

Auto tego nordkalku wyjdzie trzy razy drożej, niż kredy z Trębaczewa minimalna różnica w składzie i reaktywności. Jeśli masz czym rozsiać to bym się za dużo nie zastanawiał no chyba, że masz za dużo kasy.

Opublikowano (edytowane)

ile kosztuje auto tej kredy z trębaczewa sprzedają pylistą czy tylko granulat nordkalk nie sprzedje granulatu

a gdzie jest napisane jaką reaktywność ma ta kreda bo nie mogę znależć

auto nordkalku standart pylistego kosztuje około 2200zł niecała stówa za tonę

Edytowane przez thug
Opublikowano

W formie pylistej tylko sprzedają, dokładnie ceny nie pamiętam ale w zeszłym roku luzem płaciłem ok 130zł a w big bag około 145 zł

Opublikowano

a ile Ci powiedzieli bo jak ja szukałem w mojej okolicy to ponad 200 za tone, generalnie uzupełniam z morawicy bo mi najkorzystniej wychodzi lub z radkowic , a jak mam bardzo kwaśną to krede daje

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Panowie nie wiecie gadzie na skladach z nawozami w okolicy Radziejowa ,Osięcin, Dobrego mozna kupic polcalc ? Do Lubienia mam 60 km i nie bardzo mam ochote jechac tam po 2-3 tony a w pobliskich skladach tylko wap-mag badz kreda jeziorna w big bagach "no name " :blink: Pozdrawiam.

Opublikowano

Ktoś zainteresowany jest wapnem ??? Mam do zaoferowania całą game Lhoist.

Ja jestem zainteresowany węglanem i tlenkiem. Tak po 1 samochodzie każdego jak będzie w dobrej cenie.Wrzuć ceny jakie masz