Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aż dziw bierze ze w dzisiejszych czasach znalazł się ktoś taki jak Agronom_kujawy i udziela, w wolnym czasie, bądź co bądź specjalistycznych i fachowych porad non profit. :) Dzięki i Pozdrawiam.

Nie tak za darmo , sprawdzam swoją wiedzę ;)

Opublikowano

Kolego Slawek 2209

Wyjaśnij mi może o co chodzi z tym stosowaniem co rok na przemian ? Na przemian z czym ?

Po za tym domyślam się że masz dobrą glebę o podłożu gliniastym?

pozdrawiam

stosuje co rok na innym polu 1 t na hektar.klasa ziemi 3a 4b glinka i margiel w podlozu

Opublikowano (edytowane)

Kolego pasio

Widzę że wapno które podesłałeś oferują w cenie 32zł za tonę w Bukowej.

Nie wiem jak u ciebie z transportem , ile będziesz musiał dołożyć do tony , bo od tego zależy czy to dobry wybór .

np. na Kujawach ze względu na transport i właściwości tego produktu już by się to nie kalkulowało i można by było znaleźć coś lepszego.

Ten produkt który podesłałeś jest na pewno wart swojej ceny, przede wszystkim dla tego że jest nie zbyt mocno rozdrobniony - połowa tego towaru jest większa niż 0,5mm

W porównaniu do mączki wapiennej gdzie 90% nie przekracza 100 mikronów to raczej kiepski parametr ;)

Na takiej glebie lepiej sprawdzi ci się kreda , proponuje ci w tym roku zrobić eksperyment np. na jednej tonie pszenicy lub rzepaku .

Gdzie mieszkasz ? to polecę ci jakiś konkret .

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Mam inne pytanie. Czy są na rynku dostępne pH-metry do mierzenia pH gleby w warunkach domowych w rozsądnej cenie, dające wiarygodne wyniki? Do płytki Helliga nie mam zaufania <_<

Opublikowano

Wygląda to dobrze teoretycznie , nie wiem jak w praktyce po zastosowaniu, jaki to daje efekt, szczególnie jeśli chodzi o ten węgiel w składzie. ( powinno być na plus)

Jedynym co mi się nie podoba, to to że podaje się skład chemiczny w suchej masie a wapno ma do 30% wody . Czyli przy zawartości 85-95% węglanu to wychodzi dość dużo zanieczyszczeń i wody . Do tego w takich wapnach odpadowych to w zasadzie każda łódka będzie się od siebie różnić.

Tak czy owak cenowo nawet z dowozem wydaje się być atrakcyjnie. ( po przeliczeniu zawartości CaO)

Nie miałem tego w ręku i nie wiem jakie są tego minusy bo przy tak niskiej cenie to raczej są jakieś dodatkowe minusy. ;)

pozdrawiam

Opublikowano

Kolego pasio

Widzę że wapno które podesłałeś oferują w cenie 32zł za tonę w Bukowej.

Nie wiem jak u ciebie z transportem , ile będziesz musiał dołożyć do tony , bo od tego zależy czy to dobry wybór .

np. na Kujawach ze względu na transport i właściwości tego produktu już by się to nie kalkulowało i można by było znaleźć coś lepszego.

Ten produkt który podesłałeś jest na pewno wart swojej ceny, przede wszystkim dla tego że jest nie zbyt mocno rozdrobniony - połowa tego towaru jest większa niż 0,5mm

W porównaniu do mączki wapiennej gdzie 90% nie przekracza 100 mikronów to raczej kiepski parametr ;)

Na takiej glebie lepiej sprawdzi ci się kreda , proponuje ci w tym roku zrobić eksperyment np. na jednej tonie pszenicy lub rzepaku .

Gdzie mieszkasz ? to polecę ci jakiś konkret .

Mieszkam 20 km od Lublina.Jaki ma pan na mysli eksperyment?

Opublikowano

Panowie jakie jest dobre ph gleby? takie by ładnie się wszystko rodziło zwłaszcza zboża i by była dobra przyswajalność P i K ?

Ja mam 6.9ph.

Opublikowano

Panowie jakie jest dobre ph gleby? takie by ładnie się wszystko rodziło zwłaszcza zboża i by była dobra przyswajalność P i K ?

Ja mam 6.9ph.

Kolego

Jeżeli masz pH 6,9 to jest to bardzo dobry wynik , oczywiście należy pamiętać że skala pH nie obowiązuje (praktycznie )co do jednej dziesiątej. Należy przyjąć że twoje pH jest w granicach 7. Zbyt duża dokładność nie jest konieczna , wystarczy stopień 0,5 w skali pH.

Każda roślina ma inne wymagania i dobrze znać jakie .

Są rośliny bardzo wrażliwe na odczyn i mniej wrażliwe.

Chociaż wszystkie dodatkowo potrzebują wapnia jako pierwiastka.

Chociażby ziemniaki , które plonują bardzo dobrze w niskim pH ale bez dostatecznej ilości wapnia jako pierwiastka plon może znacznie spadać, oraz mogą pojawiać się różne choroby .

Opublikowano

Tak , wapno tlenkowe którym wapnowałeś to dobry i skuteczny nawóz do odkwaszania gleby .

Jednak w mojej opinii lepsze jest wapno węglanowe pochodzenia kredowego gdyż stosowane co roku w małych dawkach daje dużo lepsze efekty w plonowaniu a nie tylko w podnoszeniu pH . I dla tego będę je polecał jako najefektywniejszy i w rezultacie najbardziej opłacalny produkt który można obecnie zastosować. ;)

Opublikowano

Chodzi o wypróbowanie efektu kredy w twoim przypadku .

W mojej okolicy dostepny jest oxyfertil i wapno tlenkowe.Gdzie moge dostac krede w mojej okolicy i co pan proponuje aby podniesc odczyn na najslabszych glebach o wartosci 5 ph?

Opublikowano (edytowane)

A może kredę pastewną pylistą gdzieś idzie dostać np. w workach ? Jeżeli nie to pozostaje kreda z mielnika lub wapniak kornicki lub wapniak koszelowski ( można zapytać o pylisty odpowiednik ) bezpośrednio od producenta.

Kiedyś można było dostać kredę w Chełmie ale teraz to nie wiem .

Edytowane przez Agronom_kujawy
Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz kupić dobre wapno to musisz rozejrzeć się za wapnem węglanowym pochodzenia kredowego.

W zasadzie, w twoim przypadku to wszędzie masz taką samą odległość, gdybyś chciał kupić u producenta.

Więc najpierw poszukaj jakiegoś dystrybutora i porównaj ceny bo na przykład producentów granulatów jest bardzo mało i przeważnie trzeba długo czekać na dostawę, a u pośrednika możesz dostać towar od reki , fakt że nieco drożej . Pytanie ile drożej ? Bo są tacy pośrednicy co zawyżają dwukrotnie cenę i w tedy nie ma to sensu.

Daj pod rzepak 800-1000kg i zobaczysz co będzie .

A jak chcesz przyoszczędzić to możesz w tej cenie wysiać 2 tony np. kredy z minerału

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Jak chcesz kupić dobre wapno to musisz rozejrzeć się za wapnem węglanowym pochodzenia kredowego.

W zasadzie, w twoim przypadku to wszędzie masz taką samą odległość, gdybyś chciał kupić u producenta.

Więc najpierw poszukaj jakiegoś dystrybutora i porównaj ceny bo na przykład producentów granulatów jest bardzo mało i przeważnie trzeba długo czekać na dostawę, a u pośrednika możesz dostać towar od reki , fakt że nieco drożej . Pytanie ile drożej ? Bo są tacy pośrednicy co zawyżają dwukrotnie cenę i w tedy nie ma to sensu.

co do cen to ma pan racje.oxyfertil u nas kosztuje 600 zl za tone.dziekuje za odpowiedz