Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w bury pelikan na bravo 180 na niebieskich końcówkach nie chce mi utrzymać na automacie dawki 250 l, zawsze mi utrzymywał teraz pojawił się problem. 

Opryskiwacz zalewany na zimę płynem, filtry sekcyjne i główny czyste. 

Opublikowano (edytowane)

Co znaczy nie chce utrzymywać?

Wypryskuje za mało, z dużo?

Na innej dawce jest ok?

Jeśli tak to pompa traci wydajność i musisz zmniejszyć prędkość zabiegu lub podnieść obroty wom.

Filtry piszesz czyste, ale sprawdzałeś po ostatnim zabiegu?

U mnie ostatnio Unix prochloraz I kendo zrobiło klej że ciśnienie wysokie a wydatek za mały.

Seksyjne filtry aż się zassały.

Jeszcze opcją rozwalonego mieszadła. Puszcza na beczkę i brakuje na lance.

Wczoraj w nocy właśnie w sadowniczym rozwaliło mi jedno mieszadło i ciśnienie siadło

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Chodzi Ci o ciągłe skakanid ilości cieczy na wyświetlaczu w tym przedziale?

Może magnes że szpilki wyleciał i źle czyta impuls z koła co obrót?

Opublikowano

Niebieskie końcówki mam ustawione 250 jadę 10 na godzinę i skacze zwolnię do 8 już jest lepiej ale i tak nie trzyma idealnie. Przy czerwonych końcówkach wychodzi dobrze. 

Wygląda jakby pompa nie miała siły wbić wyższego ciśnienia żeby utrzymać te 250 przy 10km/h

Opublikowano

pozwolę sobie podpiąć pod temat, zakupiłem opryskiwacz z takim komputerem i nie wyświetla prędkości i ciśnienia przez co niemożna pryskać, na manualu normalnie pryska czujnik prędkości świeci tak jakby działał gdzie może leżeć przyczyna ?

Opublikowano
38 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Niebieskie końcówki mam ustawione 250 jadę 10 na godzinę i skacze zwolnię do 8 już jest lepiej ale i tak nie trzyma idealnie. Przy czerwonych końcówkach wychodzi dobrze. 

Za duża prędkość i nie daje rady przecisnąć cieczy ?

Czerwone potrzebują niższego ciśnienia przy tej samej prędkości.

Może rozkalibrowane końcówki?

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Za duża prędkość i nie daje rady przecisnąć cieczy ?

Wyświetlał by się komunikat ZWOLNIJ

17 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Tego nie wiem nie patrzyłem na to na kompie. Jutro sprawdzę 

Zobacz. Stawiam na jakąś niedrożność. U mnie teraz tak było 

Opublikowano

Czyli jak na początku napisałem, pompa nie daje rady dobić takiego ciśnienia by zachować wydatek. Pomaga zwolnienie lub większe końcówki.

Opublikowano

Nic dziwnego, że nie daje rady 250l/ha przy 10km/h bo wtedy ciśnienie musiało by być ponad 8 bar ;) Albo zmniejszyć wydatek w l/ha albo zmienić dysze na takie o większym wydatku. Na czerwonych będziesz miał 250l/ha przy 10km/h z ciśnieniem około 5 bar.

Opublikowano

A na starych niebieskich dawało radę bo były rozkalibrowane i bliżej było im do czerwonych jak niebieskich.

4 godziny temu, rolnikpiter napisał:

pozwolę sobie podpiąć pod temat, zakupiłem opryskiwacz z takim komputerem i nie wyświetla prędkości i ciśnienia przez co niemożna pryskać, na manualu normalnie pryska czujnik prędkości świeci tak jakby działał gdzie może leżeć przyczyna ?

A nie powinien migać pulsacyjnie?

Mam müllera to miga. Kiedyś nie było kontaktu z komputerem, był słaby styk w kostce. Popryskane kontaktem i działa

Opublikowano
3 godziny temu, robertrolnik27 napisał:

Tak wyświetla komunikat zwolnij.  

Końcówki wszystko okej nawet nowe założyłem. Przy 200 jest okej ale przy 250 już nie a wcześniej taka fajna mgła przy bezwietrznej pogodzie była. 

Niektóre problemy sobie robicie komputer mu krzyczy zwolnij , po to jest technika by pomagała,  to trzeba się słuchać komputera nie będzie problemu .

Opublikowano

Niekoniecznie 

6 godzin temu, rolnikpiter napisał:

Wtyk do kompa sprawdź,może pin jakiś nie łączy -narobilem o to rabanu, pomogło popsikaniem kontaktem i poprawienie wtyczki

Opublikowano

Może stary temat ale u mnie w Hardim też nie trzyma dawki i ch... wie co jest. Przepływomierz skalibrowany, działa idealnie, prędkościomierz wskazuje tak samo jak ciągnik a pryska dużo za dużo. Na niebieskich ustawie na 200 to pryska z 240. Ciśnienie nie skacze, przy stałej prędkości około 8 pokazuje 200l na hektar a wychodzi więcej. Chyba gdzieś puszcza rozdzielacz na mieszadło. Będe musiał zimą przejżeć.

Opublikowano

Chyba jednak bym obstawiał złą liczbę impulsów wpisaną w sterownik.

Ja wymieniłem przepływomierz i komp pokazuje przykładowe 200, a wypryskuje minimum 10% więcej

Opublikowano

Szczerze to nie mam pojęcia. Kalibrowałem przepływomierz metodą zbiornikową. Wlałem 500l wypryskałem i komputer pokazywał 503 litry. Jeszcze zobacze jaki ma przepływ na każdej dyszy ale dziwna sprawa jakaś. W czasie pryskania przy prędkości 8km na godzine i dawce ustalonej na 200 l ciśnienie powinno być około 4 a komputer otwiera zawór na 6 albo więcej aż wskazówka wychodzi za zielone i wywala 250 na hektar a wyświetlacz pokazuje 200.🤷

Opublikowano

Panowie i panie mam problem z komputerem Bravo 180 przy opryskiwaczu krukowiak heros. Mianowicie dziś podczas pryskania na automacie (dawka 170l cisnienie ok 3 bar) wszystko było ok. W pewnym momencie cisnienie zaczęło wariować tzn skakać aż w pewnym momencie zaczęło bić bardzo mocne ciśnienie. Praktycznie brakło skali na manometrze? Jaka może być przyczyna. Filtry czyste. Kabel od komputera wymieniony rok temu na nowy.

Opublikowano
W dniu 4.10.2025 o 15:49, TheBociek1996 napisał(a):

Panowie i panie mam problem z komputerem Bravo 180 przy opryskiwaczu krukowiak heros. Mianowicie dziś podczas pryskania na automacie (dawka 170l cisnienie ok 3 bar) wszystko było ok. W pewnym momencie cisnienie zaczęło wariować tzn skakać aż w pewnym momencie zaczęło bić bardzo mocne ciśnienie. Praktycznie brakło skali na manometrze? Jaka może być przyczyna. Filtry czyste. Kabel od komputera wymieniony rok temu na nowy.

a komputer pokazuje przepływ?