Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam planuje zakup ciągnika o mocy w przedziale 90-120 km

ciągnik będzie pracował przy orce, z agregatem siewnym i w transporcie (szybka skrzynia wymagana pola oddalone nawet o 20 kilometrów)

Interesuje mnie ciągnik typowo mechaniczny jak najmniej elektryki

Myślałem o ciągniku ursus 10014h - wyglądem możne nie powala ale jest cały mechaniczny i ekonomiczny

drugi ciągnik który mnie interesuje to Fendt 309C lub 309Ci - tez prawie cały mechaniczny i ekonomiczny ale odstrasza  mnie sprzęgło turbomatik (ciężki dostęp części i bardzo drogie w naprawie)

Polecacie jakieś ciągniki z manualną skrzynią biegów z  marki JD czy NH, nie chce wynalazków typu automat power shift itp. Nad zetorem na tą chwile nie myślę bo są paliwożerne

Cena jaką chce przeznaczyć na ciągnik to max 170 tyś

Opublikowano

Kiedyś oglądałem MF 399 silnik 6 Perkins bez turbo seria 1000. A w tym ursusie 10014h o którym piszesz jest seria 1100 4 cylindry .  100 koni maszyna z lat 90 osobiście nie użytkowałem ale może znajdą się jacyś użytkownicy i go opiszą. Z silnikiem z tej serii miałem styczność w koparce komatsu miała 15 tyś motogodzin i paliła na tyk i wydaje mi się że to solidne motory

Opublikowano

odnośnie silnika to wiem ze w ursusie perkins 1104D są montowane też w koparkach agregatach czy łodziach krótko mówiąc silnik tani oszczędny i nie do zajechania

Opublikowano (edytowane)

Jakie masz ciągniki teraz. Bierz Fendt, JD serii 10, case mxu lub nh t6000 dwa ostatnie tylko w dual command.  Fendta szukaj bez c, różnią się tylko sterowaniem półbiegu i rewersu mechanicznie to to samo, a każdy kto choć raz pracował z ehr nie chce innego , najlepiej z końcówki lat 90 najlepsze ciągniki wygodne i bezawaryjne. Jd musi mieć 6 biegów inaczej to ślimak wolny no i rewers elektohydrauliczny, case mxu i nh t6000 duże maszyny nie to co jx czy jxu albo td ale tylko w dual command na dzwigniach biegi i też tylko z ehr, super maszyny.

Perkins popytaj się opinni użytkowników co mają też inne.

Edytowane przez trakorzysta
Opublikowano

Chcesz bezawaryjny to bierz belarusa i nie słuchaj głupot że się sypią czy leją. Mam dwa to wiem co mówię. 1221 nie wiem ale 1523 ma skrzynię 40 km/godz, ehr, cichą wygodną kabinę. I jeśli silnika nie spuścisz poniżej 1400 obrotów to w pługu go nie zatrzymasz. 

Opublikowano

Belerus 1523 ma 160 koni a ja szukam do max do 120 koni, belerus ma skrzynie do 35 km/h

odnośnie fenda to chodzi ci o fendt farmer. Wiem ze już większość nowszych ciągników ma ehr tyle elektryki to jeszcze może być

trakorzysta  

odnośnie fenda to chodzi ci o fendt farmer. Wiem ze już większość nowszych ciągników ma ehr tyle elektryki to jeszcze może być

z ciągników to mam  ursa c330 zetora 6245 i wujek przyjeżdża pomaga masejem 6245

Opublikowano
1 godzinę temu, Sola20 napisał:

Belerus 1523 ma 160 koni a ja szukam do max do 120 koni, belerus ma skrzynie do 35 km/h

trakorzysta  

z ciągników to mam  ursa c330 zetora 6245 i wujek przyjeżdża pomaga masejem 6245

1221 ma mniej tylko że jest dużo gorszy. W 1523 ze skrzynią 24/12 jeżdżę 42 km/godz na pełnym gazie. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez marcigazeno
      Czy ktos z Was mial przyjemnosc lub nie przyjemnosc w ostatnich 5latach zakupic i samodzielnie uzytkowac jakis ciagnik tak do 4t masy wlasnej do lekkich prac ktory jezdzi na 3 cylindrach, takie 80-110koni, czy to sie psuje, brakuje momentu, jakos dziwnie sie zachwuje nie liczac pewnie odglosow, cos sie z nimi dzieje, teraz widze ciezko o jakies normalne silniki w takich mikrusach z podstawowych linii 

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
  • Dodaj nową pozycję...
v