Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A nie prościej na jakimś lokalnym składzie to kupić ?? Przy takiej przesyłce zjedzą cię jej koszty i przez to dużo przepłacisz ...

Siarczan magnezu? W okolicy nie wiedzą co to jest 😜 a co do mocznika to sprzedają tylko paletę, swoją droga może bym się skusił na całą, póki co 3000 może jeszcze stanieje

Opublikowano (edytowane)

To nie wiedza, po prostu spisałem ilość z środków które stosuję ;) A nie chcę podawać ich nazwy, bo nie o to mi chodzi, aby robić reklamę jednej czy drugiej firmie ;) Na kukurydzę jest wiele rozwiązań od chwastów, może i bym innego spróbował, ale z tego jestem zadowolony i nie chce mi się szukać innego, a tym bardziej, że to co obecnie stosuję aż tak drogo nie wychodzi, bo 100zł/ha. Ale u Ciebie może być inna baza chwastów, i to co ja stosuję, to u Ciebie może się nie sprawdzić i na odwrót, to co u Ciebie działa, to ja mogę z tego nie być do końca zadowolony ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

To nie wiedza, po prostu spisałem ilość z środków które stosuję ;) A nie chcę podawać ich nazwy, bo nie o to mi chodzi, aby robić reklamę jednej czy drugiej firmie ;) 

A no to rozumiem i szanuję, dzięki wielkie za przekazaną wiedzę, myślę że jak w przyszłości nie będę czegoś wiedział to zgłoszę się po kilka cennych rad , pozdrawiam serdecznie ;) 

Na ten moment dla reszty zainteresowanych tematem:

Basfoliar lepiej zastąpić mieszaniną mocznik + siarczan magnezu+ mikroelementy[wiadomo]

Dr Green i Adob opłacają się, jednak nie same, z odpowiednią mieszaniną i w odpowiedniej temperaturze -dobrane pod roślinę

W kukurydzy  oprócz mikroelementów obowiązkowo bor+ cynk :D 

Opublikowano
ŻakowskiSławomir napisał:

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A nie prościej na jakimś lokalnym składzie to kupić ?? Przy takiej przesyłce zjedzą cię jej koszty i przez to dużo przepłacisz ...

Siarczan magnezu? W okolicy nie wiedzą co to jest 😜 a co do mocznika to sprzedają tylko paletę, swoją droga może bym się skusił na całą, póki co 3000 może jeszcze stanieje

skad Ty jestes ze nie wiedza o siarczanie magnezu to mozna kupic w kazdym sklepie z opryskami

Opublikowano
10 godzin temu, szymonidas9 napisał:

Najtaniej to wyjdzie Ci kupować każdy mikroskladnik w osobnej bańce i mieszać samemu wedle tego co dana uprawa potrzebuje 

Z tym ostrożnie. Molibden płynny jak się zmiesza za szybko to się wytrąci z roztworu. Molibden trzeba dodawać na samym końcu jak już opryskiwacz jest pełny i najlepiej w wiadrze najpierw rozcieńczyć i dopiero wlewać. Kiedyś chciałem sobie wszystkie płynne odżywki odmierzyć dokładnie do wiadra i wlać całość na raz, to 5L środków straciłem po dodaniu 200ml płynnego molibdenu. Wytrącił się osad o konsystencji sera i za cholerę nie chciał się rozpuścić. Tylko z tym jednym pierwiastkiem miałem takie problemy.

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo dodawales wszystko najpierw do wiadra, i wyszło za duże stężenie w tym wiadrze... 

Tyle to sam wiem, chciałem zwrócić uwagę że inne mikoelementy bez problemu się mieszały, tylko molibden nie chciał.

Opublikowano (edytowane)

Prędzej bor może robić problemy. W wiaderku było za duże stężenie. Gotowe zestawy tylko przy totalnym braku czasu, chęci lub braku wiedzy o potrzebach. Jeszcze nie spotkałem na rynku nawozu który miałby to co potrzebne

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
1 godzinę temu, Korbol napisał:

Z tym ostrożnie. Molibden płynny jak się zmiesza za szybko to się wytrąci z roztworu. Molibden trzeba dodawać na samym końcu jak już opryskiwacz jest pełny i najlepiej w wiadrze najpierw rozcieńczyć i dopiero wlewać. Kiedyś chciałem sobie wszystkie płynne odżywki odmierzyć dokładnie do wiadra i wlać całość na raz, to 5L środków straciłem po dodaniu 200ml płynnego molibdenu. Wytrącił się osad o konsystencji sera i za cholerę nie chciał się rozpuścić. Tylko z tym jednym pierwiastkiem miałem takie problemy.

Szczerze, nigdy nie mialem takiego przypadku z molibdenem. Mikro zawsze leje na początku w rozwadniaczc i w sumie nieb zwracam uwagi w jakiej kolejności. Jedynie co to bor daje na samym końcu ale to ze względu na podnoszenie pH. 

Chociaż nie, z miedzia parę razy miałem problem i pozapychane koncowki

Opublikowano
7 minut temu, szymonidas9 napisał:

Szczerze, nigdy nie mialem takiego przypadku z molibdenem. Mikro zawsze leje na początku w rozwadniaczc i w sumie nieb zwracam uwagi w jakiej kolejności. Jedynie co to bor daje na samym końcu ale to ze względu na podnoszenie pH. 

Z własnego doświadczenia wiem że miedź to straszne cholerstwo pod tym względem, już 2-3 razy czyściłem wszystkie końcówki w opryskiwaczu bo się pozatykały od tego

Opublikowano
11 minut temu, STIG13 napisał:

Prędzej bor może robić problemy. W wiaderku było za duże stężenie. Gotowe zestawy tylko przy totalnym braku czasu, chęci lub braku wiedzy o potrzebach. Jeszcze nie spotkałem na rynku nawozu który miałby to co potrzebne

To, zawsze czegoś brakuje, albo proporcje mogłyby być inne. Osobiście kupuję wszystko osobno i sam mieszam w zależności od pola/uprawy/pory roku. Nie mówię że mi wychodzi to idealnie i nie zawsze efekt jest spektakularny, ale od kilku lat zdecydowanie polepszyły się plony pszenżyta. Gdy mój ojciec stosował odżywki to walił na potęgę ekolist i siarczan amonu, a od momentu przejścia na samorobione mieszanki plony pszenżyta zdecydowanie się zwiększyły.

21 minut temu, szymonidas9 napisał:

11 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Z własnego doświadczenia wiem że miedź to straszne cholerstwo pod tym względem, już 2-3 razy czyściłem wszystkie końcówki w opryskiwaczu bo się pozatykały od tego

Jaką stosujecie? U mnie nigdy problemu nie było. Woda ze stawu i miedź w chelacie i bez problemu wszystko.

Opublikowano
11 godzin temu, Korbol napisał:

Jaką stosujecie? U mnie nigdy problemu nie było. Woda ze stawu i miedź w chelacie i bez problemu wszystko.

Intermag- mikrovit już 3 lata, po dodaniu na końcu miedzy nie wiem dlaczego- może zbyt słabo się wymieszała z resztą

Te twoje mieszanki wychodzą cie korzystniej, ale czy taniej? Pytam bo to trzeba mieć pieniądze i wiedzę żeby sporządzić coś co działa i nie spali ci pół plantacji :D

Opublikowano
10 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Intermag- mikrovit już 3 lata, po dodaniu na końcu miedzy nie wiem dlaczego- może zbyt słabo się wymieszała z resztą

Te twoje mieszanki wychodzą cie korzystniej, ale czy taniej? Pytam bo to trzeba mieć pieniądze i wiedzę żeby sporządzić coś co działa i nie spali ci pół plantacji :D

w mikrovicie miedź jest w formie soli siarczanowej, jeśli masz problemy z wytrącaniem to rozważ przejście na miedź w chelatach. Są zdecydowanie łatwiejsze w opanowaniu w opryskiwaczu.

wychodzą drożej, ale efekt na pewno lepszy niż gdyby zaufać gotowym produktom. Nie dużo drożej,  po 200-300g niektórych chelatów daję na hektar na jeden zabieg, więc nawet jak wyjdzie jakiś chelat po 30zł/kg to 300g to zaledwie 9 złotych x 3(4) dawki to wychodzi 27(36) zł na cały sezon na hektar na jeden pierwiastek. Najdrożej na pewno wychodzi mangan, bo tego daję w sumie pewnie 2,5-3 kilogramów czyli około 100zł.

obraz.png

Opublikowano

Pszenica pobiera około 80g manganu na tonę ziarna, czyli nawet przy plonie 10t/ha potrzeba tego manganu 800g, a ty go dajesz 3-4 razy tyle, co wynoszą potrzeby ;) Nie ma co, bogaty jesteś ;) Na zboża daje się 400-500g manganu na hektar i to w zupełności wystarcza, a wiadomo, ze i roślina z gleby tez coś pobierze.

Opublikowano

Zależy ile masz ha i jaki opryskiwacz ;) przy moim 400l nie chciało by się bawić z 5 różnymi mikroelementami. Wolę wziąć jakaś gotowa mieszaninę mikroelementowa i ewentualnie dodać to czego w niej brakuje. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Pszenica pobiera około 80g manganu na tonę ziarna, czyli nawet przy plonie 10t/ha potrzeba tego manganu 800g, a ty go dajesz 3-4 razy tyle, co wynoszą potrzeby ;) Nie ma co, bogaty jesteś ;) Na zboża daje się 400-500g manganu na hektar i to w zupełności wystarcza, a wiadomo, ze i roślina z gleby tez coś pobierze.

???? W chelacie jest od 10-15% Manganu,

nie mówiłem o dawkach pierwiastka, tylko dawkach nawozu mikroelementowego

Edytowane przez Korbol
Opublikowano (edytowane)

Zawsze się mówi o dawce w czystym skladniku :) po to żeby później nie myśleć czy jest 10% zawartości czy 15%. To jakby powiedzieć np, że dajesz 3 litry MCPA na ha. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Panowie prostymi słowami proszę  :D czyli gotowce nie warte uwagi? 

gotowce nadają się dobrze na bazy na podstawie których robi się mieszanki, ale są droższe niż samemu umieszać mieszanki