Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
XTRO napisał:

na ch*j robić t3 skoro od 6 tyg nie było większego deszczu 

dyskusja o t3 jest na zasadzie że jak spadnie deszcz to wtedy t3 a nie ze susza a i tak jedziemy Tak to rozumiem...

krilan06 napisał:

U mnie za maj 74mm i jednak t3 w pszenżycie i pszenicy zrobiłem 

ło Panie u mnie od marca tyle nie spadło co u ciebie w maju, gratuluje! Oby Czerwiec nie wypalił pola to będą plony!!

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

Na obecną chwilę zboża ozime kto zadbał to wyglądają bardzo dobrze, oby w czerwcu dopadało

w czerwcu to bedzie na wschodzie padalo, i bedzie odmlodow w ch*j

Opublikowano
1 godzinę temu, KULAWA_KOZA napisał:

Ja odpuszczam t3.Bylem dziś na oględzinach w polu i doszłam do wniosku że te nowe reklamowane pszenicę typu Banatus itp figę wartne.To samo co kiedyś reklamowana Hondia , co niby to nie jest a figę sypała.U mnie najładniejsze stare i sprawdzone odmiany.

Kws Ozon.

20240530_115315.jpg

20240530_115327.jpg

Te choroby na liściach flagowych nie zaszkodzą kłosowi już w tej fazie??

Opublikowano

poczytaj ostatnia stronę pisaliśmy o tebu, protio, metko z dawkami

Turok napisał:

co najtaniej wychodzi na t3 jakie dawki jak coś

poczytaj ostatnia stronę pisaliśmy o tebu, protio, metko z dawkami

Opublikowano

Na t2 06.05 poszło 0.7priaxora i 0.6 protendo 300 

Deszczem ostatnio coś przelewa i pytanie czy dać samo tebu 250 1l na t3 czy dołożyć jeszcze coś protendo co zostało to wyszło by 0.5. teoretycznie chyba nie powinno się dublować w danym roku. Co Wy bardziej doświadczeni o tym myślicie? 

Opublikowano (edytowane)

Witam czy w tej fazie można robić T3 czy czekać jeszcze bo chce zrobić T3+robaka bo się mszyca rozmnaża 

20240530_162931.jpg

20240530_162936.jpg

Edytowane przez Sola20
Opublikowano

Podsyłam zdjęcia liści  pszenicy

Nie było T2 bo nie było wogule od t1 deszczu

Ostatnio trochę popadało

Czy grzyby widoczne na liściach jeszcze mogą zaszkodzić pszenicy?? 

Czy jest sens robić jeszcze T2 jak tak pali słońce i znowu bez opadów??

IMG_20240530_164155.jpg

IMG_20240530_162446.jpg

IMG_20240530_162527.jpg

IMG_20240530_162649.jpg

Opublikowano
8 minut temu, Piffpaff napisał:

dolne żółte liście to susza ale to wygląda na flagowy... a jak reszta liści na tej roslinie? ma jakieś korzenie?

Nie wszystkie rośliny są takie, tak flagowy i reszta lisci też obok mam kariatyde i tego problemu nie mam 

Opublikowano
35 minut temu, Piffpaff napisał:

ja tu widzę dtr- kęszczegolnie na przedostatnim zdjęciu, proponuję pryskac

Jakie środki mogę zastosować teraz bezpiecznie i w jakiej ilości??

Opublikowano

A co można by dać jeszcze na ewentualne t3? Na t2 poszedł protiokonazol około 120g + tebu 125g

Na innym kawałku był protiokonazol 150 g + azoksystrobina 125g. To tu sam tebukonazol?

Opublikowano
9 minut temu, Piffpaff napisał:

protiokonazol na dtr w średnich ale nie ma co sie pchać w strobiluryny bo za późno ale 150g protio I 150g tebu nie wyleczy do końca ale zatrzyma rozwój

Nie za późno na strobii tylko można już dać trochę mniej np 100g.

Opublikowano
metrax12 napisał:

9 minut temu, Piffpaff napisał:

protiokonazol na dtr w średnich ale nie ma co sie pchać w strobiluryny bo za późno ale 150g protio I 150g tebu nie wyleczy do końca ale zatrzyma rozwój

Nie za późno na strobii tylko można już dać trochę mniej np 100g.

tylko strobiluryny żeby dobrze zadziałały to przynajmniej 100g ale może faktycznie warto dać te 80-90g

mich18 napisał:

16 minut temu, Kedar88 napisał:

Czy jest to tylko od obrzeży pola?

Na całym polu 

ja obstawiam susze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v