Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, mike2145 napisał(a):

Z odbiorem? Dobra cena, pewnie ze 100-150zl dopłaty jeszcze będzie.

Z odbiorem? Dobra cena, pewnie ze 100-150zl dopłaty jeszcze będzie.

Z moim dowozem. Aczkolwiek mam parę km więc to akurat nie problem

48 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Po czym stwierdzasz że raczej spadnie?

Bo mimo zamknięcia giełdy w piątek +9 euro nic dziś nie podnieśli więc spodziewają się spadków. Przynajmniej przed ostatnim dużym spadkiem tak było. Aczkolwiek mogę się mylić i może być zupełnie odwrotnie. 

Opublikowano
W dniu 16.12.2024 o 11:16, mike2145 napisał(a):

Czekamy do 3 tysięcy, nikt niech nie sprzedaje.

Widzę że nikt nie wyciąga wniosków cena powrót kto miał trzeba było sprzedać teraz znów oleje tanieją na giełdach Aty panie dalej bujaj w obłokach 😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, CASd napisał(a):

Widzę że nikt nie wyciąga wniosków cena powrót kto miał trzeba było sprzedać teraz znów oleje tanieją na giełdach Aty panie dalej bujaj w obłokach 😁

Jak to giełda raz do góry ,a raz na dół ,kto finansowo nie musiał ten nie sprzedawał i spokojnie czeka , do żniw daleko.Palmowy tanieje teraz bo nie ma zapowiadanej decyzji Indonezji o zwiększeniu udziału bio w paliwie.

Edytowane przez marek1977
Opublikowano

Mój w żniwa po 1860-1900n pojechał także nie wiem po co czekać jak tyle płacili ostatni do tego porównując ceny rsm saletry z ostatnimi latami to źle nie ma.

• Like 1
Opublikowano

Czekamy, bo wszystko poszło do góry o 100 procent albo więcej porównując do czasów sprzed pandemii, a rzepak jest chociażby 100 procent droższy? Załóżmy że był tylko po 1500zł to powinien być po 3 tysiące minimum. O pszenicy się już nie mówi - 900zł cena praktycznie jak przed pandemią.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Marzenia ściętej głowy... Co "Pana" obchodzi że koń mniej żarcia dostaje jak batem go smaga tak samo... A boki jeszcze ma okrągłe czyli można batem smagać dalej...Kto ci zapłaci trzy razy tyle jak cena gruntów rolnych jest wysoka?  W europie może i koszty wzrosły niektórym ale reszta świata  i agroholdingi raczej mają lżej jak my... a poza tym jedno słowo SPEKULACJA i zniszczą każde zarzewie buntu.. Giełda=Komuna

Edytowane przez MarekUA
Opublikowano
17 godzin temu, mike2145 napisał(a):

Czekamy, bo wszystko poszło do góry o 100 procent albo więcej porównując do czasów sprzed pandemii, a rzepak jest chociażby 100 procent droższy? Załóżmy że był tylko po 1500zł to powinien być po 3 tysiące minimum. O pszenicy się już nie mówi - 900zł cena praktycznie jak przed pandemią.

900 to jak ma parametry u nas w tyk roku po 11 białka i po 800n jest.

Opublikowano (edytowane)

Nie widzę perspektyw na lepsze ceny do tego ruch w skupach taki że wjeżdża się na wagę i wysypuje, czyli ludzie trzymają do tego ciepła zima i niech jeszcze się coś zakoci w tym ziarnie, rok temu się kukurydzę pi 650 woziła a jakie wtedy były koszta.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
6 godzin temu, jan88 napisał(a):

no przy takiej cenie to nie ma co sprzedawać bo co to za zarobek ciekawe za co kupić nowe maszyny i dokupić ziemi żeby się rozwijać

Jak przy tej cenie nie zarabiasz to idź w warzywa, nie siej rzepaki szkoda twojego czasu. 

Opublikowano
27 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Jak przy tej cenie nie zarabiasz to idź w warzywa, nie siej rzepaki szkoda twojego czasu. 

👍👍 racja 

Opublikowano
23 godziny temu, jan88 napisał(a):

no przy takiej cenie to nie ma co sprzedawać bo co to za zarobek ciekawe za co kupić nowe maszyny i dokupić ziemi żeby się rozwijać

to mi trochę brzmi jak ironia. 

mało kogo stać by co żniwa kupować nowe maszyny czy dokupować ziemię. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, rocknrollnik1 napisał(a):

to mi trochę brzmi jak ironia. 

mało kogo stać by co żniwa kupować nowe maszyny czy dokupować ziemię. 

Chłop trzyma z 2 czy 3 lat rzepak bo czeka na wysoką cenę ponad 3k, myślę że nie było u jego ironi 🤪

Opublikowano

może masz rację.

Jedni narzekają, że się nie opłaca, nie ma z czego żyć , a inni trzymają towar po kilka lat. Ja jestem gdzieś pośrodku, bo dużo ostatnimi laty inwestowałem w gospodarstwo i nie zostaje tyle ile bym chciał. Zwłaszcza ,że nie wszystko idzie po mojej myśli. 

Opublikowano

Ode mnie dziś wyjechał rzepak zaklepany tydzień temu po 2415 netto. Cena z podwórka przy 100 t. Już mi się nie chciało czekać "na więcej". Kasa też nie była chwilowo potrzebna. Ot sprzedałem dla świętego spokoju. Lubelskie.

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v