Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja jest na zus a ja na krus.

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Ale to cennik dla odbiorców hurtowych a nie detalistów więc nielicz na duże obniżenie na skladach

A to w paru nie można zamówić,ważne ze taniej

Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Ale to cennik dla odbiorców hurtowych a nie detalistów więc nielicz na duże obniżenie na skladach

odbiorcy hurtowi od tego cennika mają jeszcze upusty handlowe

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

nie brałem niczego, spotkaj moją żonę w polu , hahahaha

na podwórku może być - przeciez tu mieszka, nie mam nawet wideł tu, gdzie mieszkam

Z automatu staje się rolnikiem jak mąż rolnik. Chyba jedyny zawód taki....dziedziczny.

Od dawna rolnika w konia robią. Jest masa takich przepisów durnych.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Z automatu staje się rolnikiem jak mąż rolnik. Chyba jedyny zawód taki....dziedziczny.

Od dawna rolnika w konia robią. Jest masa takich przepisów durnych.

no więc od kilku lat można inaczej, tylko KRUS cię o tym wprost nie poinformuje

Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

To przyjemnie.

Tak , tylko k**wa późno

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

no więc od kilku lat można inaczej, tylko KRUS cię o tym wprost nie poinformuje

Czyli jak?

Opublikowano (edytowane)

A co ty myślisz ze ludzie nawozy mają pokupione, duzi owszem tak bo mauzery widzę pełne rsm a mali to nic nie widać, zawsze nawozy hds rozładowywali i tak stali na podwórkach.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Strongman napisał:

A co ty myślisz ze ludzie nawozy mają pokupione, duzi owszem tak bo mauzery widzę pełne rsm a mali to nic nie widać.

eee ja mały ale wzielem na termin po żniwach 😛😛

Opublikowano
jahooo napisał:

Przed chwilą, wojtal24 napisał:

daj na to paragraf

poczytaj, nawet KRUS sam o tym pisze, cytowałem

czekam na konkretne paragrafy przepisy prawne, a nie to co piszą w internecie bo w internecie co chwilę jakiś dziennikarzyna coś głupiego napisze a później ludzie kłócą się w urzędzie "bo w internecie tak napisali" na oświadczenie można dużo spraw załatwić w urzędzie tylko za składanie fałszywych oświadczeń grozi 3 lata a jak Tobie czy Twojej żonie się udało to siedź cicho na forum albo pisz komuś prywatnie wiadomości bo prawnie to tylko rozdzielność majątkowa załatwią ta sprawę

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, wojtal24 napisał:

I kontrola z KRUS pewna i wystarczy że spotkają Cię na podwórku j pozamiatane tym bardziej że Ty chyba brałaś RMG?

To nie dla mnie. Ja sobie spokojnie tyram na etacie kontroli sie nie boje mam średnio z 3 co roku. ich system mnie lubi

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

Czyli jak?

przytaczałem parę postów wyżej - jeśli gospodarstwo nie jest współwłasnością małżonka i małżonek w nim nie pracuje, można w KRUS się wymigać od płacenia haraczu

1 minutę temu, wojtal24 napisał:

czekam na konkretne paragrafy przepisy prawne, a nie to co piszą w internecie bo w internecie co chwilę jakiś dziennikarzyna coś głupiego napisze a później ludzie kłócą się w urzędzie "bo w internecie tak napisali" na oświadczenie można dużo spraw załatwić w urzędzie tylko za składanie fałszywych oświadczeń grozi 3 lata a jak Tobie czy Twojej żonie się udało to siedź cicho na forum albo pisz komuś prywatnie wiadomości bo prawnie to tylko rozdzielność majątkowa załatwią ta sprawę

darowizna gospodarstwa działa jak rozdzielność majątkowa, jak nie orientujesz się w przepisach, nie atakuj innych

Opublikowano
8 godzin temu, soltys48 napisał:

@Łolektowar który Ci proponowałem jadzie na Warmię zaraz za moimi bykami 🤭

Przemek wszystkim naganiasz biznesy , weź i mnie znajdź ładną 900😛 budżet 30+ . Swoją marże doliczysz tylko 

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

kiedy ta darowizna?przed czy po ślubie?

akt darowizny szczególnej, czyli przekazania gospodarstwa jest na osobę, czyli tak otrzymane grunty sa twoim majątkiem osobistym i nie wchodzą w skład wspólnoty małżeńskiej, chyba, że w akcie jest ujęte oboje małżonków

darowizna przed ślubem też jest na osobę obdarowaną i nie wchodzi w skład majątku wspólnego

Opublikowano
2 minuty temu, DANDYS napisał:

co to 900jest ?

U 902 912 932

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

To za 60 może być? Bo to 30+🤭

Sławek bo 60 droga 

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

akt darowizny szczególnej, czyli przekazania gospodarstwa jest na osobę, czyli tak otrzymane grunty sa twoim majątkiem osobistym i nie wchodzą w skład wspólnoty małżeńskiej, chyba, że w akcie jest ujęte oboje małżonków

darowizna przed ślubem też jest na osobę obdarowaną i nie wchodzi w skład majątku wspólnego

Z tego co mi wiadomo to wszystko co nabyte, darowane po ślubie jest wspólne, chyba że jest intercyza. Pierwsze słyszę o darowiźnie szczególnej.Jak sprzedawałem działkę z gospodarstwa które otrzymałem przed ślubem to małżonka musiała być ze mną u notariusza i podpisać wszystkie dokumenty bo bez tego nie mógłbym sprzedać.

Opublikowano
jahooo napisał:

1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

Czyli jak?

przytaczałem parę postów wyżej - jeśli gospodarstwo nie jest współwłasnością małżonka i małżonek w nim nie pracuje, można w KRUS się wymigać od płacenia haraczu

1 minutę temu, wojtal24 napisał:

darowizna gospodarstwa działa jak rozdzielność majątkowa, jak nie orientujesz się w przepisach, nie atakuj innych

dobra interpretacja prawa 👍(odrębność majątkowa nie jest tym samy co rozdzielnosc majatkowa) nikogo nie atakuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v