Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Rysiek ma chyba jeszcze mniej niż 15ha, same zboża, teraz sobie leży w suchym ciepłym domku, żyje sobie świetnie i jeszcze sobie odkłada na nowe nabytki 😜

Żona może go utrzymuje 🤔

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, paprykarz123456789 napisał:

I chciałbym też ziemię uprawiać zeby mi przyszedł dochod np 10 tys z hektara a nie z pszenicy gdzie jeszcze mnie okradli na wadze.

Zakasać rękawy i będzie taki dochód ... Z samego orania, uprawy kultywatorem, zasiania siewnikiem i zbioru kombajnem 10tyś z ha nie będzie ...

Ale są takie uprawy, gdzie z 1ha po odliczeniu kosztów zarobiłbyś na takie Volvo jak kupił sobie Rysiek ;) 

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Żona może go utrzymuje 🤔

Albo babka z 13 i 14 ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, paprykarz123456789 napisał:

Ja od pzszlego roku ide do roboty

Zobowiązania obwiazuja jeszcze niecałe 5 lat.

Najlepiej to się w żadne fundusze unijne nie plątać żeby potem być od kogoś zależnym. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Zakasać rękawy i będzie taki dochód ...

Co uprawiać w takim razie ?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nwm, co chcesz ;)

Mi bób dał w tym roku 35.000 na czysto z ha a truskawka 70.000 na czysto z ha ;) Truskawki możesz zebrać 40-45t z ha jak jest ładna, po 5zł za kg sprzedasz ;) Bób jak masz ładny to w tym roku 8t z ha, 8zł/kg w szczycie sezonu był ... Tylko na takie plony trzeba mieć kilka lat doświadczenia albo dobrego doradcę, no i oczywiście źródełko wody, bo bez tego ani rusz ;) 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Zakasać rękawy i będzie taki dochód ... Z samego orania, uprawy kultywatorem, zasiania siewnikiem i zbioru kombajnem 10tyś z ha nie będzie ...

Ale są takie uprawy, gdzie z 1ha po odliczeniu kosztów zarobiłbyś na takie Volvo jak kupił sobie Rysiek ;) 

Albo babka z 13 i 14 ...

Co masz na myśli. Ostropest jedynie przychodzi mi do głowy ewentualnie te warzywa

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Zakasać rękawy i będzie taki dochód ...

Kiedyś dochodowy był seks bo dawali 500zł co miesiąc przez 18 lat a teraz to już chyba się nie będzie opłacać 🤔

• Haha 1
Opublikowano

Nwm, co chcesz ;)

Mi bób dał w tym roku 35.000 na czysto z ha a truskawka 70.000 na czysto z ha ;) Truskawki możesz zebrać 40-45t z ha jak jest ładna, po 5zł za kg sprzedasz ;) 

Bob mozna gdzieś na skupie sprzedać 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, paprykarz123456789 napisał:

Bob mozna gdzieś na skupie sprzedać 

Giełdy hurtowe typu Bronisze, Rybitwy, Zjazdowa czy Elizówka. A jak podłapiesz kontakty to sami do domu przyjadą.

Opublikowano

Giełdy hurtowe typu Bronisze, Rybitwy, Zjazdowa czy Elizówka. A jak podłapiesz kontakty to sami do domu przyjadą.

Ale można  to oplocie podbierakiem do trawy?

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Chcesz kasę to trzeba zakasać rękawy, pisałem xD Robótka ręczna, nie maszynki i traktorki ...

Ale patrze w Google to plon 400 kg a cena 24 zl za 1 kg

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

To sobie dalej patrz w google i szukaj źródła dochodu ...

To zmodyfikuj moje błędne informacje. Jaki plon z 1 ha 

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nwm, co chcesz ;)

Mi bób dał w tym roku 35.000 na czysto z ha a truskawka 70.000 na czysto z ha ;) Truskawki możesz zebrać 40-45t z ha jak jest ładna, po 5zł za kg sprzedasz ;) Bób jak masz ładny to w tym roku 8t z ha, 8zł/kg w szczycie sezonu był ... Tylko na takie plony trzeba mieć kilka lat doświadczenia albo dobrego doradcę, no i oczywiście źródełko wody, bo bez tego ani rusz ;) 

Do bobu masz Ukraińców ?

Opublikowano

Ale jeśli ty masz zysk 35 tys a cena w skupie 20 zl za kg to około 2 ton zbierasz z 1 ha?

Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Do bobu masz Ukraińców ?

Ok juz widze co napisałeś wczesniwj

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, paprykarz123456789 napisał:

To zmodyfikuj moje błędne informacje. Jaki plon z 1 ha 

Jak podlewany i zadbany to 8t/ha można zrobić. Cena w sezonie jest 8zł/kg, z 30.000 pójdzie na nasiona, opryski, pensje dla pracowników.

Jak ładnie zadbasz to takie Ryśkowe Volvo w jeden dzień z giełdy w kieszeni przywozisz xD Jak na początku sezonu było 12-13zł za kg a na busie 1400kg ;) 

4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Do bobu masz Ukraińców ?

Tak, 6 osób z UA i dwie Polki ze wsi przychodzą do przebierania, więcej Polaków problem znaleźć, wolą pić za 500+ niż pracować ...

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Weź się za hodowlę Bombyx mori

Mam 20 sztuk bydla

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v