Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Rysiek ma chyba jeszcze mniej niż 15ha, same zboża, teraz sobie leży w suchym ciepłym domku, żyje sobie świetnie i jeszcze sobie odkłada na nowe nabytki 😜

Żona może go utrzymuje 🤔

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, paprykarz123456789 napisał:

I chciałbym też ziemię uprawiać zeby mi przyszedł dochod np 10 tys z hektara a nie z pszenicy gdzie jeszcze mnie okradli na wadze.

Zakasać rękawy i będzie taki dochód ... Z samego orania, uprawy kultywatorem, zasiania siewnikiem i zbioru kombajnem 10tyś z ha nie będzie ...

Ale są takie uprawy, gdzie z 1ha po odliczeniu kosztów zarobiłbyś na takie Volvo jak kupił sobie Rysiek ;) 

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Żona może go utrzymuje 🤔

Albo babka z 13 i 14 ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, paprykarz123456789 napisał:

Ja od pzszlego roku ide do roboty

Zobowiązania obwiazuja jeszcze niecałe 5 lat.

Najlepiej to się w żadne fundusze unijne nie plątać żeby potem być od kogoś zależnym. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Zakasać rękawy i będzie taki dochód ...

Co uprawiać w takim razie ?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nwm, co chcesz ;)

Mi bób dał w tym roku 35.000 na czysto z ha a truskawka 70.000 na czysto z ha ;) Truskawki możesz zebrać 40-45t z ha jak jest ładna, po 5zł za kg sprzedasz ;) Bób jak masz ładny to w tym roku 8t z ha, 8zł/kg w szczycie sezonu był ... Tylko na takie plony trzeba mieć kilka lat doświadczenia albo dobrego doradcę, no i oczywiście źródełko wody, bo bez tego ani rusz ;) 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Zakasać rękawy i będzie taki dochód ... Z samego orania, uprawy kultywatorem, zasiania siewnikiem i zbioru kombajnem 10tyś z ha nie będzie ...

Ale są takie uprawy, gdzie z 1ha po odliczeniu kosztów zarobiłbyś na takie Volvo jak kupił sobie Rysiek ;) 

Albo babka z 13 i 14 ...

Co masz na myśli. Ostropest jedynie przychodzi mi do głowy ewentualnie te warzywa

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Zakasać rękawy i będzie taki dochód ...

Kiedyś dochodowy był seks bo dawali 500zł co miesiąc przez 18 lat a teraz to już chyba się nie będzie opłacać 🤔

• Haha 1
Opublikowano

Nwm, co chcesz ;)

Mi bób dał w tym roku 35.000 na czysto z ha a truskawka 70.000 na czysto z ha ;) Truskawki możesz zebrać 40-45t z ha jak jest ładna, po 5zł za kg sprzedasz ;) 

Bob mozna gdzieś na skupie sprzedać 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, paprykarz123456789 napisał:

Bob mozna gdzieś na skupie sprzedać 

Giełdy hurtowe typu Bronisze, Rybitwy, Zjazdowa czy Elizówka. A jak podłapiesz kontakty to sami do domu przyjadą.

Opublikowano

Giełdy hurtowe typu Bronisze, Rybitwy, Zjazdowa czy Elizówka. A jak podłapiesz kontakty to sami do domu przyjadą.

Ale można  to oplocie podbierakiem do trawy?

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Chcesz kasę to trzeba zakasać rękawy, pisałem xD Robótka ręczna, nie maszynki i traktorki ...

Ale patrze w Google to plon 400 kg a cena 24 zl za 1 kg

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

To sobie dalej patrz w google i szukaj źródła dochodu ...

To zmodyfikuj moje błędne informacje. Jaki plon z 1 ha 

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nwm, co chcesz ;)

Mi bób dał w tym roku 35.000 na czysto z ha a truskawka 70.000 na czysto z ha ;) Truskawki możesz zebrać 40-45t z ha jak jest ładna, po 5zł za kg sprzedasz ;) Bób jak masz ładny to w tym roku 8t z ha, 8zł/kg w szczycie sezonu był ... Tylko na takie plony trzeba mieć kilka lat doświadczenia albo dobrego doradcę, no i oczywiście źródełko wody, bo bez tego ani rusz ;) 

Do bobu masz Ukraińców ?

Opublikowano

Ale jeśli ty masz zysk 35 tys a cena w skupie 20 zl za kg to około 2 ton zbierasz z 1 ha?

Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Do bobu masz Ukraińców ?

Ok juz widze co napisałeś wczesniwj

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, paprykarz123456789 napisał:

To zmodyfikuj moje błędne informacje. Jaki plon z 1 ha 

Jak podlewany i zadbany to 8t/ha można zrobić. Cena w sezonie jest 8zł/kg, z 30.000 pójdzie na nasiona, opryski, pensje dla pracowników.

Jak ładnie zadbasz to takie Ryśkowe Volvo w jeden dzień z giełdy w kieszeni przywozisz xD Jak na początku sezonu było 12-13zł za kg a na busie 1400kg ;) 

4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Do bobu masz Ukraińców ?

Tak, 6 osób z UA i dwie Polki ze wsi przychodzą do przebierania, więcej Polaków problem znaleźć, wolą pić za 500+ niż pracować ...

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Weź się za hodowlę Bombyx mori

Mam 20 sztuk bydla

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v