Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie ma możliwości wychodowania ekologicznego kalafiora, brokuła a i w ekologiczna kapustę mocno wątpie.Co do klientów to już sami z pola pobierają materiał i nie pytają o ekologiczność.Szkoda że nie płacą.Wali mnie to co klient o mnie myśli i na wzajem.Za duże pieniądze są żeby w takie filozofie się bawić.Podaje tu czasem ceny to sobie sam policz.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Nie ma możliwości wychodowania ekologicznego kalafiora, brokuła a i w ekologiczna kapustę mocno wątpie.Co do klientów to już sami z pola pobierają materiał i nie pytają o ekologiczność.Szkoda że nie płacą 

Ale jaka krótka droga od pola do stołu 🤔pomijają posrednika a nawet rolnika.

No w kapuście to samego robactwa opór bo i te liszki i mączlika a gdzie mowa grzybówki itp. Kalafiora też obzeraja 

Ciekawe czy jakieś środki biologiczne na to są? Ale czy przy stosowaniu nawet tych środków bio jest jakaś mowa o eko?

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Ale jaka krótka droga od pola do stołu 🤔pomijają posrednika a nawet rolnika.

No w kapuście to samego robactwa opór bo i te liszki i mączlika a gdzie mowa grzybówki itp. Kalafiora też obzeraja 

Nigdy nie wierzyłem w te ekologiczne bzdury.

Opublikowano

Żeby coś naprawdę eko było to oj długa droga by musiała być 

2 minuty temu, Warmiak napisał:

Najgorsze ślimaki. Ale dopiero raczkuję więc inne robactwo też da znać o sobie. Ostatnio mocno mi zalazły za skóre mszyce w bobie

Ślimaki podług reszty to nie takie złe

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

Jak będę się rozwijał i zobaczę, że klientów przybywa i nie będę nadążał  też zaczne stosować śor. Tutaj jednak potrzebna wiedza, której jeszcze nie posiadam. Znajoma wydała 300 zł na różne cuda do ziemniaków i ukopała 5 worków. Także tego no.

Opublikowano
2 minuty temu, Warmiak napisał:

Najgorsze ślimaki. Ale dopiero raczkuję więc inne robactwo też da znać o sobie. Ostatnio mocno mi zalazły za skóre mszyce w bobie

Dopiero zobaczysz w takim razie o czym mówię.Wtedy przejdzie ci filozoficzno-ekologiczne podejście do rolnictwa.

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Żeby coś naprawdę eko było to oj długa droga by musiała być 

Ślimaki podług reszty to nie takie złe

Wszystkie truskawki poogryzały choć ptaezki też pomagały. Marchew i rzodkiewka nad ziemią też. No jak z takim towarem do klienta no jak? Mam powiedzieć wykruj se pan? Ehh

3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Dopiero zobaczysz w takim razie o czym mówię.Wtedy przejdzie ci filozoficzno-ekologiczne podejście do rolnictwa.

Jak tępisz ślimaki i co na ptaszki w truskawkach. Dowiedziałem się, że jakieś siatki narzucają, tylko to drogie rozwiązanie. Ciekawe jak to robią na plantacjach, a może ptaki nie tykają takich świecących truskawek??

Opublikowano (edytowane)

Ani jednego ślimaka w tym roku nie widziałem.Gołembie i zające odstrzelilem.Nie mam truskawek

Opublikowano
4 minuty temu, Warmiak napisał:

Wszystkie truskawki poogryzały choć ptaezki też pomagały. Marchew i rzodkiewka nad ziemią też. No jak z takim towarem do klienta no jak? Mam powiedzieć wykruj se pan? Ehh

Nieee. Powiedzieć że ekologia i nie masz sumienia robaczka zabić 

Opublikowano

Ani jednego w tym roku nie widziałem.Gołembie i zające odstrzelilem

To nie gołębie jakieś leśne wilgi albo jerzyki nie wiem. Wszystko jedzą grusze, jabłonie. Aż strach pomyśleć co będzie jak będą czereśnie. Najlepszy jest bób bo te mszyce choć okropne raczej szkody nienarobią. Jeszcze koledzy ostrzegają przed czekoladą w bobie, ale myślę, że za gęsto sadzą i grzyb się rozwija. Także ten bób będzie motorem napędowym rozwoju mojego gospodarstwa

Opublikowano
36 minut temu, 6465 napisał:

Nie no jeszcze trzeba się optoknąć, , a dziś dzień chłopaka to może żonka jaki prezent zorganizuje 🤔

Kurna...głupi ja🤦...teraz już wiem, czemu małżonka ma szanowna, tak ...oczkiem łypie...zalotnie jakoś🤭...a tak żem się zastanawiał🤷...nad powodem...

Opublikowano
3 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Cześć nygusy.Jak tam?

IMG_20230930_165032_819.jpg

IMG_20230930_165539_660.jpg

A już żem miał dochodzenie wszczynać co oni tu narobili, że kapustowo kartoflowego barona nie widać. 

Ze dwa dni Cię nie było. Pewnie odcisków dostałeś od przerzucania tych 5setek 😎

Opublikowano
11 minut temu, Warmiak napisał:

To nie gołębie jakieś leśne wilgi albo jerzyki nie wiem. Wszystko jedzą grusze, jabłonie. Aż strach pomyśleć co będzie jak będą czereśnie. Najlepszy jest bób bo te mszyce choć okropne raczej szkody nienarobią. Jeszcze koledzy ostrzegają przed czekoladą w bobie, ale myślę, że za gęsto sadzą i grzyb się rozwija. Także ten bób będzie motorem napędowym rozwoju mojego gospodarstwa

Co to za motor na którym nie da się jechać dłużej jak miesiąc może półtora.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, pedro2 napisał:

A już żem miał dochodzenie wszczynać co oni tu narobili, że kapustowo kartoflowego barona nie widać. 

Ze dwa dni Cię nie było. Pewnie odcisków dostałeś od przerzucania tych 5setek 😎

Jaki Ja tam baron.Cos tam się uprawia ale do naszych potentatów jeszcze mi daleko.Zobaczymy po przetargu ale pewnie nie da rady sądząc po tym ilu tam startuje.Czasu nie mam i teraz też pewnie za dużo nie bendę pisał.Raz powoli nie chce mi się tu z wami jaźwic a dwa to są tu sami krowiarze co do których mam mieszane uczucia.A trzy że maszynę mam do wydania za tydzień a jeszcze nie poskładana do końca.Wyczytalem że rzucasz ziemniaczany biznes i prywaciarza idziesz dorabiać.Co do pieniądze nie narzekam

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

4 minuty temu, Qwazi napisał:

Ty w paliwach robisz🤔...w gastronomii 🤔...czy... w reklamie 🤔😉...

No robię we wszystkim. Profil stacji stop cafe więc mamy dużo jedzenia ale nie aż tak dużo. Tylko 2 rodzaje zapiekanek, wrap z kurczakiem, burgerów 6 rodzajów no i standardowo hot dogi. Szkoda że pizzy nie mamy bo podobno zarąbista

to trzeba spróbować coś inne bo ja przeważnie to tylko dużego hot doga kiełbaska kabanos lub italiana

marcin19071980 napisał:

41 minut temu, Karol6130 napisał:

Ujowo 

Ani Ani, ani deszczu, ani pogody 

I kapuchy też coraz to mniej w kieszeni 

A u ciebie teraz kieszeń kapuchą z kapusty będzie się coraz bardziej napełniać 

A poważnie to udanego handlu, żebyś wszystko sprzedał 

Myślisz? 

W czwartek skończyłem ziemniaki kopać.Przyczepy mam zasypane.Ze 30ton do sortowania jeszcze.Ok 200ton zmagazynowane ale to do Bożego Narodzenia będzie sprzedane.Pekinke w środę pierwsza partie 12ton podałem następna na wtorek.Biala i czerwoną na przechowywanie.Kradna okrutnie.Ogulnie puki co jest h....o z zejściem i ceną.Cale szczęście że kalafiora nie mam w tym roku bo jest bezcenny.Sasiad już hektar ztalerzował.

koleżka mi mówił że cena kapusty z dnia na dzień że 1zl na 0.5zl nie wiem czy to prawda

Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał:

to trzeba spróbować coś inne bo ja przeważnie to tylko dużego hot doga kiełbaska kabanos lub italiana

koleżka mi mówił że cena kapusty z dnia na dzień że 1zl na 0.5zl nie wiem czy to prawda

0,80-0,90gr market karton.0,50 to przemysł kosztuje 

Opublikowano
7 minut temu, marcin19071980 napisał:

Jaki Ja tam baron.Cos tam się uprawia ale do naszych potentatów jeszcze mi daleko.Zobaczymy po przetargu ale pewnie nie da rady sądząc po tym ilu tam startuje.Czasu nie mam i teraz też pewnie za dużo nie bendę pisał.Raz powoli nie chce mi się tu z wami jaźwic a dwa to są tu sami krowiarze co do których mam mieszane uczucia.A trzy że maszynę mam do wydania za tydzień a jeszcze nie poskładana do końca.Wyczytalem że rzucasz ziemniaczany biznes i prywaciarza idziesz dorabiać.Co do pieniądze nie narzekam

Ano tak się wszystko układa.

trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym. Zanim zostanie się z niej spyerdolonym 😉 

Miałem pomagiera 4 dni. Odrobił 3 dniówki co był winien, jedną zarobił i przepadł na 4 dni. Dzisiaj wrócił, mało oczy z powiek nie wypadną, ale nie wrócił do pracy tylko pożyczyć stówkę i podwieźć go do miasta 😁 prawie kopa dostał, błogosławieństwo na drogę i tyle.

Ci powiem, że te ludzie to k**wy głupie, skrobiowka przy drodze, Rudawa, hujstwo do gotowania się nie nadaje bo skrobia blisko 23%, ale kradną na potęgę. Co za naród, co za czasy. Szmacić się za 200zł...

Opublikowano
marcin19071980 napisał:

3 minuty temu, wojtal24 napisał:

0,80-0,90gr market karton.0,50 to przemysł kosztuje 

chyba mówił że w dołek a Ty coś kisisz sam ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Ano tak się wszystko układa.

trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym. Zanim zostanie się z niej spyerdolonym 😉 

Miałem pomagiera 4 dni. Odrobił 3 dniówki co był winien, jedną zarobił i przepadł na 4 dni. Dzisiaj wrócił, mało oczy z powiek nie wypadną, ale nie wrócił do pracy tylko pożyczyć stówkę i podwieźć go do miasta 😁 prawie kopa dostał, błogosławieństwo na drogę i tyle.

Ci powiem, że te ludzie to k**wy głupie, skrobiowka przy drodze, Rudawa, hujstwo do gotowania się nie nadaje bo skrobia blisko 23%, ale kradną na potęgę. Co za naród, co za czasy. Szmacić się za 200zł...

U mnie i nie tylko to kapusty szabruja masowo.W poniedziałek musimy trochę od drogi wyciąć bo zaje.... wszystko.Ale jak by tak przy drodze stanąć i chcieć sprzedać to nie było by komu kupić . Ziemniaki to my we dwójkę kopiemy i przerabiamy ludzi tylko do kapusty biorę.Ziemniaki to ciężki interes i nie dla mięczaków ale nie wielu o tym wie i z tego bierze się tyłu skoczków.Czasem tu przed tym ostrzegam ale to jak grochem o ścianę.Powodzenia na nowej drodze życia.

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

chyba mówił że w dołek a Ty coś kisisz sam ?

Nie, nie.Ja marketowiec jestem.Wszystko w kartony i Biedronki Lidle te sprawy dlatego nie mogę dopuszczać do dziurek robaczków i grzybków.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v