Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Nie dzielił bym tu na rodzinę i obce osoby jak ktoś jest menda to będzie taki nie tylko dla rodziny a dla wszystkich 

A co się dziwić, mało jest takich którym prawie cała wieś poreczyła, i kilka gospodarstw poszło pod młotek

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Ja złudzeń nie miałem i nie mam, nigdy nie pożyczałem i nie pożyczam od nikogo pieniędzy a szczególnie od rodziny 

Ale są też normalni ludzie z zasadami i kręgosłupem moralnym 

A mi byś pożyczył?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

A mi byś pożyczył?

Dziadowi? Przecież mu nie łoddosz 😁. Chyba że Merlin bedzie się oddawac.🤪

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

A mi byś pożyczył?

Ja bym pożyczył, tylko umowa u notariusza i przelew na konto

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Nie mścij się tylko powiedz ze koniec umowy i że do Krus idziesz

To nie zemsta tylko sama zerwała umowę

Prawdę mówisz,w razie jakiej kontroli będzie mannie ze nie obrabiam a się zdeklarowałem,po za tym nic z tego nie mam.

Opublikowano
Strongman napisał:

Nie mam jedynie w kursie że obrabiam a ona bierze 2500 za dwojga rodziców.

A i tak sprzeda pewnie komu innemu ni mnie.

musisz spokojnie po rozmawiać i zapytać o co chodzi ... jak zależy na tej ziemi a ba chudą jawke ,,d,, wypnij i z nim nie dyskutuj...

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

musisz spokojnie po rozmawiać i zapytać o co chodzi ... jak zależy na tej ziemi a ba chudą jawke ,,d,, wypnij i z nim nie dyskutuj...

Kto to jest chuda Jawka 🤔😃

Opublikowano
8 minut temu, Strongman napisał:

Prawdę mówisz,w razie jakiej kontroli będzie mannie ze nie obrabiam a się zdeklarowałem,po za tym nic z tego nie mam.

Jest umowa dzierżawy?

Opublikowano
8 godzin temu, Strongman napisał:

Te na w to kiepawe są.

A które są dobre 🤔

8 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Zależy jaki grunt. U mnie tutaj dziadek kopał na 4 czy 5 metrów bez kręgów i dopiero wpuszczali ale tutaj glina im głębiej tym gorsza,  siekierą rąbał i po trochu wybierał bo szpadla wbić nie szło. A w piasku to trzeba od początku w kręgu kopać.

U nas też przeważnie glina , to z tego co dziadek opowiadał i ojciec też mówi nasza kopana  bez kręgów i to do spodu 10 sztuk

Opublikowano
soltys48 napisał:

12 minut temu, Bananek napisał:

Skąd ja to znam.... Tylko, że Ty u obcej, a mi teście zrobili taką niespodziankę. Na szczęście tylko zyskałem na tej sytuacji, bo już szósty rok idzie jak nie mam z nimi kontaktu. 🤣

Michaś chyba większość tu to przechodziła 

Miałem od wuja w dzierżawie bo potrzebował do renty,przyjechał do ojca na Boże Narodzenie i mówi że ziemię sprzedał i na wiosnę mam już nie uprawiać.

Oczywiście wszystko zgodnie z umową......

Też miałem od "wuja"... Najpierw " woź gnój obsiewaj sobie bo co będzie lezeć ugorem" wiosną nagle, że sprzedaje, zaje**ał mi cenę 47 tys za 90 arów, w tym wchodziła wydma gdzie mało co rosło, 6 kl i ze 30 arów gliny IV ... Podejrzewam, że specjalnie tak zrobił bo miał kupca przez miedze, w południe dzwonił z tą propozycją ceny, ja mówię, że za tyle to nie, możemy ponegocjować to kupię, ten, że się zastanowi, za dwie godziny dzwoni żebym nie obsiewał bo sprzedał a na jesieni jeszcze nawiozłem gnoju i zaorałem... Uj mu w doope

Opublikowano
Strongman napisał:

2 godziny temu, Łolek napisał:

Nie mścij się tylko powiedz ze koniec umowy i że do Krus idziesz

To nie zemsta tylko sama zerwała umowę

jak masz umowę to siej i się nie przejmuj

marcin19071980 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

Kto to jest chuda Jawka 🤔😃

ogar boguś menda 🤪😁

Opublikowano
2 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Też miałem od "wuja"... Najpierw " woź gnój obsiewaj sobie bo co będzie lezeć ugorem" wiosną nagle, że sprzedaje, zaje**ał mi cenę 47 tys za 90 arów, w tym wchodziła wydma gdzie mało co rosło, 6 kl i ze 30 arów gliny IV ... Podejrzewam, że specjalnie tak zrobił bo miał kupca przez miedze, w południe dzwonił z tą propozycją ceny, ja mówię, że za tyle to nie, możemy ponegocjować to kupię, ten, że się zastanowi, za dwie godziny dzwoni żebym nie obsiewał bo sprzedał a na jesieni jeszcze nawiozłem gnoju i zaorałem... Uj mu w doope

Sylwester jak to mówi stare powiedzenie , z rodziną to najlepiej wychodzi się na zdjęciu

Opublikowano
36 minut temu, gregor1284 napisał:

A mi byś pożyczył?

Jak mamy gniewać to lepiej od razu 

Po co dziadowi pieniądze 🤔😉

40 minut temu, MonteChristo napisał:

A co się dziwić, mało jest takich którym prawie cała wieś poreczyła, i kilka gospodarstw poszło pod młotek

Obcemu poreczalem człowiek miał dobrze w głowie gospodarstwo rozwijał maszyny i bydło zadbane, jak co to się mu opróżni oborę i tyle 

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

Jak mamy gniewać to lepiej od razu 

Po co dziadowi pieniądze 🤔😉

Obcemu poreczalem człowiek miał dobrze w głowie gospodarstwo rozwijał maszyny i bydło zadbane, jak co to się mu opróżni oborę i tyle 

Każd ma jakieś obawy, we wsi jednemu naporęczali to dwie gospodarki nieoodal poszły całkiem na licytację komorniczą, a oni i tak co miesiąc mają komornika na głowie każdy domownik, 

Opublikowano
stempos1980 napisał:

Dzień Dobry ludziska.

Tylko nie drapać się koty🤭 

Miłego dnia 

miejmy nadzieję ze dobry.... a koty jak to koty jak wpadnie chuda jawka albo jacus to coś będzie 🤭🤪

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Poczekaj,poczekaj.Zludzen i miłości do bliźniego to ja już dawno się wyzbyłem.Wiesz czemu rodzina przychodzi na pogrzeb? ŻEBY ZOBACZYĆ ILU JEST DO PODZIAŁU MAJĄTKU.

Mojemu ojcu, jego rodzeństwo pomagało. Nikt mu się o majątki nie stawiał. Ojciec sam dał hektar ziemi swojemu bratu, żeby ten miał gdzie dom postawić, bo po wynajmach pomieszkiwał. Potem wujo sobie trochę tą ziemię obrabiał ojca ciągnikiem i maszynami. A po etacie pomagał u nas przy każdej robocie. Teraz z tego hektara użytkuje tylko tyle, co jest pod domem i podwórkiem, a resztę kazał sprzątać mojemu bratu. Żadnych czynszów dzierżawnych, ani doplat nie chce. A tam jest II i III klasa. W moim pokoleniu panują takie same zasady. Mój brat kupił gospodarstwo z budynkami, które wyciął geodezyjnie i oddał drugiemu bratu. A gdyby przypadkiem komuś odwaliło, to kiedy ojciec przepisał gospodarstwo na brata, pozostałe rodzeństwo zrobiło zrzeczenie dziedziczenia. Nic nikomu do gospodarstwa, bo rodzice nim rozporządzili wedle własnej woli, ale mają jeszcze coś, co wiadomo już w czyje ręce trafi po ich śmierci. I to jest zabezpieczone testamentem, a dodatkowo tymi zrzeczeniami dziedziczenia. Ja zresztą też mam zrobiony testament, który już trzy lata temu zmieniałem. Bo mi dzieci przybyło 😉

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Mojemu ojcu, jego rodzeństwo pomagało. Nikt mu się o majątki nie stawiał. Ojciec sam dał hektar ziemi swojemu bratu, żeby ten miał gdzie dom postawić, bo po wynajmach pomieszkiwał. Potem wujo sobie trochę tą ziemię obrabiał ojca ciągnikiem i maszynami. A po etacie pomagał u nas przy każdej robocie. Teraz z tego hektara użytkuje tylko tyle, co jest pod domem i podwórkiem, a resztę kazał sprzątać mojemu bratu. Żadnych czynszów dzierżawnych, ani doplat nie chce. A tam jest II i III klasa. W moim pokoleniu panują takie same zasady. Mój brat kupił gospodarstwo z budynkami, które wyciął geodezyjnie i oddał drugiemu bratu. A gdyby przypadkiem komuś odwaliło, to kiedy ojciec przepisał gospodarstwo na brata, pozostałe rodzeństwo zrobiło zrzeczenie dziedziczenia. Nic nikomu do gospodarstwa, bo rodzice nim rozporządzili wedle własnej woli, ale mają jeszcze coś, co wiadomo już w czyje ręce trafi po ich śmierci. I to jest zabezpieczone testamentem, a dodatkowo tymi zrzeczeniami dziedziczenia. Ja zresztą też mam zrobiony testament, który już trzy lata temu zmieniałem. Bo mi dzieci przybyło 😉

Mariusz a pamiętałeś że 

-nikomu pisze się razem

-ni uja oddzielnie🤔🤭😉

• Haha 2
Opublikowano

Co to Ci Aneta na szybie wymalowała🤔...

1 minutę temu, Baks00 napisał:

Mariusz a pamiętałeś że 

-nikomu pisze się razem

-ni uja oddzielnie🤔🤭😉

Tego tekstu nie znałem. Dobry jest. Zanotuję i wężykiem wężykiem...😉

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v