Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

No i Tajfun

tajfun późniejszy. na kiełki bardziej denar by był dobry

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

tajfun późniejszy. na kiełki bardziej denar by był dobry

Tajfun bardziej wykiełkował niż Denar. Mimo, że Denar był kupiony wcześniej. Jak się ręcznie sadzi to obojętne czy podkiełkowane czy nie, nawet lepiej podkiełkowane po mojemu. Jak już się gniesz to lepiej do podkiełkowanego, i tak go nie uszkodzisz. 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

3 minuty temu, Desperado napisał: Kto Ci naplótł o kujawskich piachach, chyba ci z żółtymi papierami    chciałbym mieć taką ziemię jak tam jest. Chyba mówisz o takiej ziemi jaką byś chciał u nas mieć... Popada, dasz 150 kilo saletry i 3-4 tony murowane bez żadnych oprysków prócz chwastów. Dasz więcej i popsikasz to i zbierzesz z 8 z palcem w nosie... 

ze 150kg to miał na piachu u nas 4.5tony 😁

Opublikowano

Jak już się gniesz to lepiej do podkiełkowanego, i tak go nie uszkodzisz.

chodzi mi że denar wcześniej by był do jedzenia.

no ale Ty w sumie nie lubisz młodych... to w sumie po co podkiełkowane Tobie?

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Chyba mówisz o takiej ziemi jaką byś chciał u nas mieć... Popada, dasz 150 kilo saletry i 3-4 tony murowane bez żadnych oprysków prócz chwastów. Dasz więcej i popsikasz to i zbierzesz z 8 z palcem w nosie...

Taką to ja mam, ale Kujawy mają lepszą jeszcze, tam są całe zagłębia warzywniczo- sadownicze.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Toż ja tego prawie nie jem. Wszystko z chałupy wezmą i jeszcze pieniądz zostawią.

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Tajfun bardziej wykiełkował niż Denar. Mimo, że Denar był kupiony wcześniej. Jak się ręcznie sadzi to obojętne czy podkiełkowane czy nie, nawet lepiej podkiełkowane po mojemu. Jak już się gniesz to lepiej do podkiełkowanego, i tak go nie uszkodzisz. 

Ale kartofli to wpierniczyta 🙄

4 minuty temu, slawek74 napisał:

No ba ,  innej odpowiedzi nikt tu nawet w snach nie widział 😉 

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Taką to ja mam, ale Kujawy mają lepszą jeszcze, tam są całe zagłębia warzywniczo- sadownicze.

A wyobraź sobie taką rzecz - jakaś wioseczka pod Poznaniem, przyjechali tu dwaj bracia, obaj już nie żyją ale to nieważne - mówili, że było ich dziewięcioro dzieci, do tego rodzice i 1,5ha ziemi. Tu jak przyjechali to powiedzieli, że się żyje jak królowie w porównaniu z tym co mieli tam. Albo tak jak u Seniora, w górach - 8 rodzeństwa, 8 morgów po pagorach. Z bratem tu zajechali to powiedzieli, że tak można żyć. Ożenili się obok siebie, jeden 3ha, drugi mniej trochę i wszyscy powiedzieli, że w życiu by nie wrócili...

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I co w związku z powyższym? 

Nic. Dla porządku napisałem, bo to takie ludzkie gadanie, a choroba jak każda inna, tyle, że gorsza dla samego chorego i jego otoczenia. Czemu komuś np z nowotworem, się współczuje, a kogoś ze schorzeniem psychiatrycznym wytyka palcami. Ten człowiek też pewnie wolałby być zdrowy. Każdego to może dotknąć. Nie wiadomo jaka przyszłość. Zwłaszcza w takich czasach, jak przyszło nam żyć

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Nic. Dla porządku napisałem, bo to takie ludzkie gadanie, a choroba jak każda inna, tyle, że gorsza dla samego chorego i jego otoczenia. Czemu komuś np z nowotworem, się współczuje, a kogoś ze schorzeniem psychiatrycznym wytyka palcami. Ten człowiek też pewnie wolałby być zdrowy. Każdego to może dotknąć. Nie wiadomo jaka przyszłość. Zwłaszcza w takich czasach, jak przyszło nam żyć

Czy ja wiem czy tacy ludzie czasem mają świadomość, że woleliby być zdrowi? Może w wielu przypadkach tak, ale nie wiem czy we wszystkich. Ręki sobie uciąć nie dam, choć jak oglądałem kiedyś "Przystanek Tworki" to niektórzy z pacjentów sprawiali wrażenie naprawdę rozgarniętych ludzi. 

Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A kasza ?🤔

Nie jadam tego. Wolę ziemniaki. 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

U mnie teraz zaczyna mocniej. 

Radek nie chcesz w dzierżawę całej gospodarki z budynkami? 😁 Doktor mi kazał rzucać wszystko i się wynosić bo płuca do przeszczepu... 

Daniel weźmie 😛 po wiele cenisz?

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

Taa, na pewno. Dodaj jedną rzecz - u nas gnoja się nie daje, to znaczy mało kto daje bo hodowli nie ma.

to chytry chłop on tylk pod qq daje...

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

to chytry chłop on tylk pod qq daje...

U nas to co najwyżej pod ziemniaki... Raptem dwóch dużych sobie pozwala na obornik co kilka lat na danym kawałku. Wójt obrabia taki kawałek 0,9ha za moim kawałkiem za chałupą odkąd pamiętam, może z raz tam obornik wywiózł i to dawno temu bo świń już z 8 lat nie ma.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chłopie 🤦 jak to się nazywa ta choroba zbieractwo 🤔

Może tak się zdażyć PO żniwach że żeby kto kupił tonę zboża to będę piłę dawał gratis😁

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Czy ja wiem czy tacy ludzie czasem mają świadomość, że woleliby być zdrowi? Może w wielu przypadkach tak, ale nie wiem czy we wszystkich. Ręki sobie uciąć nie dam, choć jak oglądałem kiedyś "Przystanek Tworki" to niektórzy z pacjentów sprawiali wrażenie naprawdę rozgarniętych ludzi.

We wszystkich to na pewno nie. Niedaleko mnie mieszka człowiek, który przeszedł internację. Jest pod opieką brata. On raczej na pewno nie ma tej świadomości. Interesuje go tylko pilnowanie godziny, o której przyjmuje leki

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

We wszystkich to na pewno nie. Niedaleko mnie mieszka człowiek, który przeszedł internację. Jest pod opieką brata. On raczej na pewno nie ma tej świadomości. Interesuje go tylko pilnowanie godziny, o której przyjmuje leki

No otóż właśnie, czyli nie wszyscy. Zresztą czy to ważne... Jakby dokładnie każdego przebadali to pewnie niewielu by zostało bez jakichkolwiek odchyleń. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie jadam tego. Wolę ziemniaki. 

Uuu na samych pyrach to nie życie...

moja jak mi przyrządzi makaronik albo kasze bulgur 😋

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

Jak już się gniesz to lepiej do podkiełkowanego, i tak go nie uszkodzisz.

weź co jeszcze popisz bo nudno się robi 😁

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Uuu na samych pyrach to nie życie...

moja jak mi przyrządzi makaronik albo kasze bulgur 😋

Ja sobie sam gotuję, jak jeden dzień nie ma ziemniaków to przeżyję, dwa dni to już mnie skręca to wtedy na trzeci dzień kumulacja - ziemniaki na obiad i kolację. Ale rzadko się takie coś zdarza, to znaczy dwa dni bez zimnioków bo dojadanie ziemniaków z obiadu wieczorem to często...

Edytowane przez Chłoporobotnik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v