Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

W zwykłej talerzowe masz tylko łożysko na osi i to masywne

W agregacie w każdym talerzu

Do tego każdy talerz na gumowych amortyzatorach co po jakimś czasie się rozłażą

I koszta utrzymania wysokie. 

Talerzówka zwykła nie psuje się 

Dołóż wałek i to samo za 10% ceny w użytkowaniu. 

Ryszard nie masz talerzowego to nie pindol takich głupot. 🤦‍♂️

Opublikowano
Baks00 napisał:

3 minuty temu, wojtal24 napisał:

przecież teraz od 2019r roku ZUS nie jest problemem w RMG a w modernizacji nigdy nie był tylko przy młodym rolniku

Ale będąc na Zus nie mogłeś złożyć na eternit

no co Ty opowiadasz? mój brat na Zusie i złożył na wymianę na garazu

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

Cena waga, komfort i estetyka pracy.

Kurna 5⁰🤦‍♂️Przeprosiłem się z grubą podkoszulką swetrem i kurtką. Do tego coś na wzór ciętej mżawki po gębie smaga.

Na noc +1, co przy rozpogodzdniy raczej -2 lub więcej zwiastuje.

Padało u Ciebie? Bo tak deszczu wyglądałeś wczoraj.

U mnie 22mm spadło. A zimno nie do pomyślenia że to maj. Wczoraj jeszcze koło 13stej w piecu rozpalilem.

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Znaczne różnice ale do agregatu to twojego zetura braknie 

już mu to pisałem chyba że jakiś mały 2-2,2m bo u sołtysa w okolicy 7340 pierdzi w agregacie agrona powerdisc 2,5 jak po QQ ziarnowej na głęboko przed orką pod ozime robi 

Opublikowano
41 minut temu, Qwazi napisał:

Mieczysław, oceniamy innych przez pryzmat siebie samych i swoich doświadczeń, ale nie...nie wierzę🤦

Ja już mam ustabilizowane upodobania🤷😉

A jakieś nowości 🤔😉

Opublikowano
9 minut temu, Łolek napisał:

Zobaczymy zimą czy braknie 😉

9 minut temu, Łolek napisał:

Zobaczymy zimą czy braknie 😉

Opublikowano
6 minut temu, PAN88 napisał:

Padało u Ciebie? Bo tak deszczu wyglądałeś wczoraj.

U mnie 22mm spadło. A zimno nie do pomyślenia że to maj. Wczoraj jeszcze koło 13stej w piecu rozpalilem.

Trochę padało.

Z pierwszej tury 5mm, potem nocą dokapało 10mm.

Dobre i to. Tylko ten cholerny ziąb i wiatr

Opublikowano
35 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No różnice w budowie to znam , ale chodzi mi właśnie o efekty w polu . Będzie używane do niszczenia poplonów , talerzowania rżyska kukurydzy , mieszania wiosną przed orką okrywy zimowej

Tylko ciężka brona talerzowa nie kupuj rzadnych X V tylko ||

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

już mu to pisałem chyba że jakiś mały 2-2,2m bo u sołtysa w okolicy 7340 pierdzi w agregacie agrona powerdisc 2,5 jak po QQ ziarnowej na głęboko przed orką pod ozime robi 

Ale po co głęboko 🤔 mi chodzi żeby pociachać na wierzchu wszystkie resztki i 2 do 5 cm z ziemią mieszać . Do orki to są pługi 

7 minut temu, GRZES1545 napisał:

28tys 3m

20230507_105502.jpg

Ło kuźwa ,to trza z dwa lata na to robić 

Opublikowano
35 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Robią to samo.

Znaczy efekt pracy podobny.

Różni się i to mocno mówię o talerzowce w równoległym układzie talerzy agregat ma blisko talerze ok80 cm a w talerzowce takiej jak moja od 95 do 120 i nie ma opcji  zapchania maszyny 

Opublikowano
48 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Kurna, ale temat się rozwinął....a to wszystko przez skojarzenia Mariusza...

Oj Kwasi, Kwasi.... 

No przecież o to chodzi...tak mnie się wydaje🤷

Opublikowano
Baks00 napisał:

Przed chwilą, wojtal24 napisał:

no co Ty opowiadasz? mój brat na Zusie i złożył na wymianę na garazu

I dostał? 

Jak jeden z wymogów był Krus

wniosek mu przyjęli i zaakceptowali a kiedy kasa będzie to nie wiadomo chyba do końca 2024r jeżeli wejdzie KPO

Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Agregat talerzowy musi mieć odpowiedni stosunek masy do szerokości.

W tanim produkcie tego nie znajdziesz. Przy dużej ilości słomy, suszy czy na ściekach będzie szedł po wierzchu.

Agregat talerzowy został stworzony jako maszyna uniwersalna i przez to ma swoje wady. Zwykła talerzówka sprawdzi się lepiej w głębszej uprawie i mieszaniu resztki. Agregat spraei się lepiej przedsiewnie. Z tym że są lepsze lżejsze rozwiązania do tej pracy.  A do zgrdgatowani musi być już koń z dobrym zapasem mocy, a przede wszystkim udźwigiem i masą.

Dziś wybrałbym talerzówka ale zbudowaną jak ten agregat.  W talerzówce jest większa odległość pomiędzy rzędami talerzy i chyba inny kąt natarcia.

Powtórzę po raz kolejny 

Mądry facet z ciebie Sławomiru 😉

Opublikowano
11 minut temu, Łolek napisał:

A jakieś nowości 🤔😉

Ło Panie... repertuar jest tak bogaty, że zanim dojdziesz do litery Z, nie pamiętasz co się działo przy A. A przejść alfabetu nie da się w ciągu jednej czy dwóch nocy🤷😉...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v