Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, 6465 napisał:

Motur se kup jak Pafnucy miej dwa.

A mi mandat przez rok urósł z 100 do 247zł i piszą że sobie sami z konta wezmą 😣

Od parczewiaka 

Wtedy Pafnucy12 dym powącha w 😁😁😁

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Łolek napisał:

U mnie też pada więc niech idzie jeszcze dalej 

Siałeś coś czy nic?🤔

Kolega @Agrest bierze 💦🌧każdą ilość. 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Toż jaja z tymi 4 do roboty 

Była prawie nówka sztuka żal nie mieć. 

Pieniądz gvwno wart a to na wartości nie traci

Potem będzie na dawce jedna dla drugiej. 

Mam nadzieję że łunja nie wprowadzi zakazu palenia drewnem to roboty będzie dla wszystkich oby ja wytrzymał. 

Biedne czasy idą trzeba dorabiać będzie. 

Ja może w tym albo przyszłym kupię jakaś mocną kosę spalinowa 3-5km . Jest fajny model Husqvarna 553 3.2/3.2 km za 3500 tys . Bo dawać 5/6 tys zł za 545 555 to drogawo . 

Opublikowano
7 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Do 10 l 🌧️ dopadało za dobę

PO świętach połowa kwietnia a nikt pisianego niema we wsi😁

Może to uratuje resztki cen moich ozimin co ładnie rosną już. 

To był najlepszy pomysł posiać jesienią

Bo teraz żadne pole by nie było wjazdowe na dziś. 

Śniegu nababrało trochę, 7mm z tego, kwiecień 32mm już. Najmokrzejsze dwa kawałki posiane, jeden pszenicą, drugi mieszanką w marcu, teraz to by się tam gumofilce utopiły.

Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chłopaki takie poznaniaki na przekładni olejowej to rzeczywiście tak kiepsko sieją i nie trzymają normy ?

https://m.olx.pl/d/oferta/siewnik-poznaniak-6-szerokosc-2-70-1999r-pod-agregat-CID757-IDTpwek.html?reason=observed_search

Mam taką przekładnię, mieszankę i jęczmień wysiał co do kila praktycznie. Mało zasiane bo mało ale na ile ustawione tyle poszło (być może zakładki i błąd w powierzchni jakiś drobny). Z pszenicą jesienią było trochę kłopotów ale to może temu, że to był pierwszy siew po kilku latach stania. No i dla mnie skrzynia mogłaby być dużo mniejsza ale trudno.

• Like 1
Opublikowano

A kto Ci tak powiedział? Ja mam model wcześniejszy a Piotr chyba ten, który wrzuciłeś. Mój jest dokładny i Piotr też ostatnio chwalił dokładność tego siewnika

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

A kto Ci tak powiedział? Ja mam model wcześniejszy a Piotr chyba ten, który wrzuciłeś. Mój jest dokładny i Piotr też ostatnio chwalił dokładność tego siewnika

U mnie skrzynia powiększona a tak to identyko jak linku tylko, że 2m.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chłopaki takie poznaniaki na przekładni olejowej to rzeczywiście tak kiepsko sieją i nie trzymają normy ?

https://m.olx.pl/d/oferta/siewnik-poznaniak-6-szerokosc-2-70-1999r-pod-agregat-CID757-IDTpwek.html?reason=observed_search

Ale musisz do niego agregat PRZEWIEWNY kupić 😁

Nie zamieniaj skrzyni mechanicznej na olejową bo to i tak będzie ten sam siewnik bez sensu ruch chyba że z dużą skrzynią zasypowa 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Były oryginalnie. Kutnowiak S068. Mój ma niski numer, bodajże 067 i 1995 rok produkcji.

Mój normalnie ma 2,7m i tą mniejszą skrzynię zasypową..Rok 1990 symbol S043 nr 446

Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

Ale musisz do niego agregat PRZEWIEWNY kupić 😁

Nie zamieniaj skrzyni mechanicznej na olejową bo to i tak będzie ten sam siewnik bez sensu ruch chyba że z dużą skrzynią zasypowa 

Marek mój ma już wydarte redlice i luzy , czas na zmiane , tylko nie wiem czy szukać coś ładnego na zwykłej skrzyni czy już olejowa 🤔

15 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Mam taką przekładnię, mieszankę i jęczmień wysiał co do kila praktycznie. Mało zasiane bo mało ale na ile ustawione tyle poszło (być może zakładki i błąd w powierzchni jakiś drobny). Z pszenicą jesienią było trochę kłopotów ale to może temu, że to był pierwszy siew po kilku latach stania. No i dla mnie skrzynia mogłaby być dużo mniejsza ale trudno.

15 minut temu, Qwazi napisał:

Tak słyszałem , dlatego chcę zapytać najlepiej użytkowników

Mariusz wrzuć zdjęcie swego

Opublikowano

Mój normalnie ma 2,7m i tą mniejszą skrzynię zasypową..Rok 1990 symbol S043 nr 446

Kutnowiaki chyba miały tylko powiększoną skrzynię. Wiele ich chyba nie wyprodukowali. Na AF kilku użytkowników tego było. Ja uległem pod presją znajomego małżeństwa, handlują paszami, koncentratami, szukałem w zeszłym roku pługa, oni też się rozglądali, ostatecznie kupiłem przez innego znajomego (od jego teściowej) i zaproponowali, że jest taki siewnik tanio do kupienia. Przekonany nie byłem to technologia kosmiczna dla mnie była, siałem końskim ale pojechaliśmy obejrzeć w piątek a w niedzielę dałem zadatek i w poniedziałek go przydarłem za mniej niż połowę tego co jest u Marcina w ogłoszeniu. Pół roku u mnie stał bo w zeszłym roku nic jarego nie siałem. Ciężko go było nastawić na pszenicę, może był zastany bo mieli go od nowości, siali co roku trochę ponad hektar a ostatnie kilka lat stał pod wiatą nieużywany. Po dołożeniu "paru groszy" w gumy sieje jak powinien.

Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marek mój ma już wydarte redlice i luzy , czas na zmiane , tylko nie wiem czy szukać coś ładnego na zwykłej skrzyni czy już olejowa 🤔

Tak słyszałem , dlatego chcę zapytać najlepiej użytkowników

Mariusz wrzuć zdjęcie swego

Siałem nim zboża, trawy, seradele i proso 

IMG_20230325_102943_682.jpg

Opublikowano

Siałem nim zboża, trawy, seradele i proso 

IMG_20230325_102943_682.jpg

O taki właśnie był by mi lux , dam 3 i jutro biere śwagra z przyczepką 🤔😛

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v