Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mariusz ale przy końcu mojej przygody z krowami opłaci się przechodzić ?

A to już sam musisz sobie zdecydować. Ja tylko chciałem Ci wskazać możliwość. Co do ścieżek, to ja nie robię. Później jeżdżę w tych samych śladach i pomimo kilku wjazdów w pole jeszcze mi się nie udało wyjeździć tych ścieżek. Ale ja też sieje niewiele zboża 

@Pafnucy12 zobacz, nowa rasa :kot pasterski z centralny Polski 

IMG_20230310_135214_531.jpg

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
28 minut temu, malaczarna napisał:

Mogę robić za balast z tyłu ale nie za szybko

Dobry pomysł.

I tak cyk, fotka z jazdy na af😉 

To jest motocykl turystyczny. On nie jest szybki...

Opublikowano
10 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jacku bo nie mam odpowiedniej sprzętu i wąskie pola nie pasowne

Oj Marcin, Marcin wymówka zawsze się znajdzie, siewnik poznaniak 2,7 przerobiony na 3 m, opryskiwacz kupiony 12 ale teraz żałuję że nie 15, rozsiewacz germański kupiony w PL, pola od 12 poprzez 20 pare do 30. Ścieżki to oszczędność i wygoda, i nie wyobrażam sobie nierobienia ich nawet na wąskich działkach, ostatnio jechałem w nocy z N, i nie zastanawiałem się czy już połowa rozsiewacza nie leci do sąsiada. I to wszystko na 15 ha a nie tak jak u Ciebie 40

Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał:

IMG_20230310_135214_531.jpg

to komplet? kiedy przyjechać? ...ze śfagrem...

Opublikowano
36 minut temu, gregor1284 napisał:

Też będę kiedyś miał jak urosne. Jak pan Jarosław 

Siej normalnie a później od sznurka ścieżki wyjezdzisz 

też będziesz połowę milicjantów do ochrony wzywał 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

210 na jedynce😁

no bez przesady... na tyle to trzeba dwójkę wsadzić... 9_9

no ale Rysiek, czy mus manetkę do końca odkręcać? tym i na 6 można 90 jechać...

Opublikowano (edytowane)

@Pafnucy12O na tą to musisz poczekać...jak już będzie prawie mamą...szybciej się jakiś chłopak trafi, podejrzewam...a kotka nie na zbycie...miałbym u najmłodszej córci prze...🙆

@bratrolnika Darek, u mnie to tak wygląda 

IMG_20230313_172621_328.jpg

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
18 minut temu, jacor73 napisał:

Oj Marcin, Marcin wymówka zawsze się znajdzie, siewnik poznaniak 2,7 przerobiony na 3 m, opryskiwacz kupiony 12 ale teraz żałuję że nie 15, rozsiewacz germański kupiony w PL, pola od 12 poprzez 20 pare do 30. Ścieżki to oszczędność i wygoda, i nie wyobrażam sobie nierobienia ich nawet na wąskich działkach, ostatnio jechałem w nocy z N, i nie zastanawiałem się czy już połowa rozsiewacza nie leci do sąsiada. I to wszystko na 15 ha a nie tak jak u Ciebie 40

Jacku a jaki masz siewnik ??

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nawet nie wiedziałem, że motocykle tyle biegów mają. 

no widzisz... można i ode mnie się czasami czegoś nauczyć...

7 minut temu, Qwazi napisał:

a kotka nie na zbycie

kurde, a mój... ochchch... no nie mam kota...

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

no widzisz... można i ode mnie się czasami czegoś nauczyć...

A z ciekawości pytam... Ale nie łudź się, że mnie to przekona... 

Może by po niedzieli mieszankę zasiał, o ile owies dojedzie 🤔

Zrzut ekranu 2023-03-13 174059.png

Opublikowano
45 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mariusz ale przy końcu mojej przygody z krowami opłaci się przechodzić ?

Ty tak kończysz z krowami jak mój ojciec z pomidorami, pierwszy raz o tym że ostatni rok pomidory są wspomniał chyba w 1995r.

7 minut temu, Qwazi napisał:

@Pafnucy12🙆

@bratrolnika Darek, u mnie to tak wygląda 

IMG_20230313_172621_328.jpg

Marek mi zdjęcia swojego słupa przysyłał, jakieś niskie te wasze, ile to ma wysokości???

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

1 minutę temu, jacor73 napisał:

Jak to jak, normalnie tak jak do tej pory, czyli bez ścieżek. Skoro do tej pory nie nie zmieniłeś swojego nastawienia i robisz jak ojciec 30 lat temu, to nie spodziewam się żebyś zmienił swoje nawyki.

Jacku bo nie mam odpowiedniej sprzętu i wąskie pola nie pasowne

tak jak nie ma odpowiedniej mleczarni wkoło Ciebie gdzie się boisz kurwa zapytać, skończ pierdolić już

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Może by po niedzieli mieszankę zasiał, o ile owies dojedzie

u was inny klimat.

taki jęczmień np o w mieszance mrozu nie lubi, ale co do owsu. można już siać śmiało. nawet u nas. mam zamiar tak po 20, w zależności od prognoz.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A z ciekawości pytam... Ale nie łudź się, że mnie to przekona... 

Może by po niedzieli mieszankę zasiał, o ile owies dojedzie 🤔

Zrzut ekranu 2023-03-13 174059.png

Piotrze a Ty wchodzisz w ekoschematy ?

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

u was inny klimat.

taki jęczmień np o w mieszance mrozu nie lubi, ale co do owsu. można już siać śmiało. nawet u nas. mam zamiar tak po 20, w zależności od prognoz.

3 lata temu 16 marca siałem, potem były przymrozki i ładnie wyszedł. Zobaczy się.

Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Piotrze a Ty wchodzisz w ekoschematy ?

W jakie ekoschematy jak ja nawet numeru w ARiMR nie mam.

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale nie łudź się, że mnie to przekona... 

no gdzie... nawet przez chwilę tak nie pomyślałem...

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Ty tak kończysz z krowami jak mój ojciec z pomidorami, pierwszy raz o tym że ostatni rok pomidory są wspomniał chyba w 1995r.

Darek bo to wszystko nie takie proste , kasa ciągle potrzebna i brakuje to  się zwleka 🤷

W jakie ekoschematy jak ja nawet numeru w ARiMR nie mam.

Nie wiedziałem , a dlaczego tak ?

Opublikowano

3 lata temu 16 marca siałem, potem były przymrozki i ładnie wyszedł

na byle przymrozki owies nie patrzy...

jak słabo przykryte, to wrony więcej zaszkodzą niż mróz, jak wczesny siew.

Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nie wiedziałem , a dlaczego tak ?

A po co mi to? Życia sobie za parę stówek rocznie nie ułożę na nowo.

Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

na byle przymrozki owies nie patrzy...

jak słabo przykryte, to wrony więcej zaszkodzą niż mróz, jak wczesny siew.

Wtedy była ekstremalna próba - siew ręcznym rozsiewaczem i brony. Do tego za rzadko trochę... Wiatr zawiewał, pasków trochę wyszło. 

Opublikowano
13 minut temu, Pafnucy12 napisał:

kurde, a mój... ochchch... no nie mam kota...

Co się stało się🤔🥺

10 minut temu, bratrolnika napisał:

Marek mi zdjęcia swojego słupa przysyłał, jakieś niskie te wasze, ile to ma wysokości???

Nie pamiętam dokładnie, bo dawno to było robione, ale coś mi się kołacze po głowie, że 5m

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Co się stało się

a daj spokój. nie pomogło leczenie.. aż szkoda mi sierściucha... coś poważnego go złapało....

nie będę się tu rozpisywał.... no po lekkiej poprawie gorzej jeszcze. w miarę możliwości chciałem mu pomóc, ale się nie dało iiii...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

🤔🥺

Nie pamiętam dokładnie, bo dawno to było robione, ale coś mi się kołacze po głowie, że 5m

To i u nas coś koło tego, 5,3

O ile dojazd do pryzmy jest z obu stron to pół biedy, ale u nas z jednej strony jest silos, więc wybieranie zawsze było tylko z jednej strony, trollem, nie ładowaczem czołowym 

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@gregor1284 a Ty jak siejesz robisz ścieżki ?

Ja się tym nie zajmuję. 

31 minut temu, HF86 napisał:

też będziesz połowę milicjantów do ochrony wzywał 🤔

Nie. Jak będą mieli mnie za co zlikwidować to niech likwidują 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v