Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Po 900 co by nie było

Taniej nie ma. 

Ja nic nie daje nie biore

Tylko co zarobię to moje

Za 2t będzie...wiosną...za dużo zmagazynowanego🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, szymon09875 napisał:

Może kiedyś się uda że przez przypadek się czegoś od niego dowiemy, narazie wiadomo tyle że on wybitny ten no 🤭🤭

Mamy wspaniały rząd, samych wybitnych specjalistów i gospodarka nam się rozwija a ludziom żyje się coraz lepiej?

Edytowane przez gregor1284
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ja nic nie daje nie biore

Tylko co zarobię to moje

U nas z reguły standard, że dzierżawca daje na podatek właścicielowi i czynsz oddaje. Dopłaty, o ile ziemia zgłoszona to przeważnie dzierżawca bierze. Sąsiad za coś koło hektara bierze 600 czy 700kg ziarna i płaci podatek, jak z dopłatami to nawet sam nie wie, bo on nigdy nie zgłaszał...

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

I to jest normalne Piotrze...inne sposoby rozliczeń to patologia moim zdaniem...

Drugiemu sąsiadowi zamiast płacić to orze, uprawia, sadzi, pryska i kopie 20a ziemniaków. Jak ojciec puścił w dzierżawę to 300-400kg pszenicy wtedy się dostawało. Ale wtedy to było 10-15 kur a króliki ziarka prawie wcale nie dostawały.

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

I to jest normalne Piotrze...inne sposoby rozliczeń to patologia moim zdaniem...

Najprościej to było jak chcieli aby tylko to obrabiać, nic nie składać, nie obliczać ile dać itd.  

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Drugiemu sąsiadowi zamiast płacić to orze, uprawia, sadzi, pryska i kopie 20a ziemniaków. Jak ojciec puścił w dzierżawę to 300-400kg pszenicy wtedy się dostawało. Ale wtedy to było 10-15 kur a króliki ziarka prawie wcale nie dostawały.

Moim zdaniem nie ma znaczenia, czy ten czynsz będzie rozliczny w płodach, usługach czy pieniądzach. Kwestia umówienia się Uważam, że nieuprawnionym jest opieranie tego na dopłatach. Bo to tworzy patologie i dzieli ludzi. Ale te patologie i podziały tworzą sami rolnicy. Dopóki tego nie zrozumieją to będą płacić coraz więcej za ziemię i będą źle postrzegani przez ludzi spoza rolnictwa...

2 minuty temu, Leszy napisał:

Najprościej to było jak chcieli aby tylko to obrabiać, nic nie składać, nie obliczać ile dać itd.  

Tak jeszcze może być...ze dwa lata dołka i suszy i...

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Tak jeszcze może być...ze dwa lata dołka i suszy i...

Za mało traumatyczne. To by musiała być katastrofa której nikt by nie chciał oglądać.  

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Moim zdaniem nie ma znaczenia, czy ten czynsz będzie rozliczny w płodach, usługach czy pieniądzach. Kwestia umówienia się Uważam, że nieuprawnionym jest opieranie tego na dopłatach. Bo to tworzy patologie i dzieli ludzi. Ale te patologie i podziały tworzą sami rolnicy. Dopóki tego nie zrozumieją to będą płacić coraz więcej za ziemię i będą źle postrzegani przez ludzi spoza rolnictwa...

Miałem kilka propozycji - większość to od 1000zł w górę a jeden orzeł chciał dać 1,30ha ale bez umowy (bo żona na krusie a emerytury jeszcze nie ma) i jego dopłaty a do tego jeszcze mu dać po 100 kilo pszenicy i kukurydzy bo brojlery raz w roku ma... Finalnie komuś oddał.

Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Za mało traumatyczne. To by musiała być katastrofa której nikt by nie chciał oglądać.  

Myślisz🤔...

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Miałem kilka propozycji - większość to od 1000zł w górę a jeden orzeł chciał dać 1,30ha ale bez umowy (bo żona na krusie a emerytury jeszcze nie ma) i jego dopłaty a do tego jeszcze mu dać po 100 kilo pszenicy i kukurydzy bo brojlery raz w roku ma... Finalnie komuś oddał.

Parę lat temu miałem dzierżawę. Czynsz był oparty na życie. Płaciłem równowartość 0,5 t żyta po cenie GUS, więc w każdym roku wysokość tego czynszu była trochę inna. Dopłaty brałem ja i podatek też opłacałem, będąc wpisanym w gminie, jako użytkownik. Finalnie kupiłem to gospodarstwo, korzystając z prawa pierwokupu, po 7 latach dzierżawy...

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Parę lat temu miałem dzierżawę. Czynsz był oparty na życie. Płaciłem równowartość 0,5 t żyta po cenie GUS, więc w każdym roku wysokość tego czynszu była trochę inna. Dopłaty brałem ja i podatek też opłacałem, będąc wpisanym w gminie, jako użytkownik. Finalnie kupiłem to gospodarstwo, korzystając z prawa pierwokupu, po 7 latach dzierżawy...

Sam prędzej czy później oddam albo sprzedam o ile ugorem nie puszczę. Dopóki będzie hodowla to będę obrabiał, jak nie będzie hodowli to nie będzie sensu obsiewać. Jak sił starczy to zostanie tylko co warzywnik i tam gdzie sadzę wczesne ziemniaki to tam jak posadzę to mi na całą zimę starczy. Jak siły i na to nie starczy to "nie będzie niczego".

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Qwazi napisał:

Myślisz🤔...

Ziemia jest teraz podstawową lokatą kapitału. Straszne ssanie wśród wszelkiej maści biznesmenów jest, aby nabywać jakiekolwiek działki. Na wsi poszedł nawet las z niewielkim kawałkiem ziemi rolnej. Las ma chyba coś koło 20 lat. Wartość jedynie opałowa, bo źle prowadzony i drzewa w większości chore.  46 tyś za hektar takiego lasu. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Ziemia jest teraz podstawową lokatą kapitału. Straszne ssanie wśród wszelkiej maści biznesmenów jest, aby nabywać jakiekolwiek działki. Na wsi poszedł nawet las z niewielkim kawałkiem ziemi rolnej. Las ma chyba coś koło 20 lat. Wartość jedynie opałowa, bo źle prowadzony i drzewa w większości chore.  

z możliwością zabudowy tak. ziemia jakaś w pierdziedlewie małym bez perspektyw mocno traci 

Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

oddam albo sprzedam

🙆‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

z możliwością zabudowy tak. ziemia jakaś w pierdziedlewie małym bez perspektyw mocno traci 

U nas kawałki typowo rolne to 80.000 za hektar, a jak tylko jakieś możliwości w przyszłości popchnąć w budowlankę to poniżej 100.000 nie kupisz, i to na dalekiej wsi, bo 3-4 km od miasta to jeszcze drożej. Gleba klasowo też nie jakaś mocna, bo najczęściej u nas spotyka się IVa-IVb.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

🙆‍♂️

A co z tym zrobię jak sam zostanę? Albo zostanie i po mnie bliżej nieokreślony ktoś to weźmie albo zawczasu sprzedam i tyle. Tego jeszcze nie wiem, bo jak na razie daję radę robić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v