Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Te duże molochy względem Piątnicy mają za dużo punktów na utrzymaniu i ciągle szukają nowych. Nie sądzę że wszystko jedzie pełną mocą produkcyjną. A jak nie to koszty utrzymania budynków, pracowników, remontów, dyrektorów, prezesów, transport itp powoduje że nie są w stanie konkurować ani ceną produktów i ceną dla rolnika. Wygląda na to że konsolidacja to dla nas nic dobrego, nic optymistycznego.

Edytowane przez Troker1979
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Zamiast skupić się na jakości i dobrej pozycji na rynku to aby więcej i więcej. A potem problem ze zbytem i sprzedaż po kosztach. Dobrze pokazuje to teraz przykład Giżycka. Od stycznia podwyżka na parametrach i wyjdzie więcej jak w mlekowicie. A Giżycko w głównej mierze to ,,przerzutowiec '' . Czy coś się zmieniło i zaczęli produkować jakieś super produkty? No ale mają tylko jeden zakład bo ten w Szczytnie to chyba tylko do zwożenia mleka więc i tak za dużo nie naprodukuja. I teraz taka mlekowita czy mlekpol albo polmlek którzy są największymi graczami i wydawałoby się że maja dobrą pozycję na rynku i zamiast płacić po jakieś 2,5-2,7 zł to płacą jak spółdzielnie z jednym czy dwoma zakładami. A przecież skupowanie nowych zakładów i powiększenie spoldzielni ma nam dostawcom zapewnić lepszą cenę niż innym. Szkoda że to są tylko slangi prezesów. No ale prezesi czy dyrektorzy zarabiają więcej. Prezes kilku zakładów nie może mieć przecież takiej samej pensji jak prezes jednego zakładu czy dwóch 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Zamiast skupić się na jakości i dobrej pozycji na rynku to aby więcej i więcej. A potem problem ze zbytem i sprzedaż po kosztach. Dobrze pokazuje to teraz przykład Giżycka. Od stycznia podwyżka na parametrach i wyjdzie więcej jak w mlekowicie. A Giżycko w głównej mierze to ,,przerzutowiec '' . Czy coś się zmieniło i zaczęli produkować jakieś super produkty? No ale mają tylko jeden zakład bo ten w Szczytnie to chyba tylko do zwożenia mleka więc i tak za dużo nie naprodukuja. I teraz taka mlekowita czy mlekpol albo polmlek którzy są największymi graczami i wydawałoby się że maja dobrą pozycję na rynku i zamiast płacić po jakieś 2,5-2,7 zł to płacą jak spółdzielnie z jednym czy dwoma zakładami. A przecież skupowanie nowych zakładów i powiększenie spoldzielni ma nam dostawcom zapewnić lepszą cenę niż innym. Szkoda że to są tylko slangi prezesów. No ale prezesi czy dyrektorzy zarabiają więcej. Prezes kilku zakładów nie może mieć przecież takiej samej pensji jak prezes jednego zakładu czy dwóch 

Nie wiem co Giżycko produkuje tam ale raz trafiłem na "roladę Giżycką" z giżyckiej mleczarni. Coś jakby rolada ustrzycka. W składzie na drugiej pozycji olej palmowy. Po cholerę w produkcie mlecznym pchać tłuszcz roślinny? Chyba tylko po to aby więcej zarobić albo obniżyć cenę produktu. Smak słaby. 

Opublikowano
30 minut temu, czareczek85 napisał:

bnp paribas zakup ciągnika arimr dopłaca jak sie nie myle 3% do oprocentowania

Mam konto w bnp Paribas i kupowałem ziemnie to kredyt preferencyjny  to jest teraz 6.30% i wszystkich jest podobnie w banku spółdzieldzielczym był 6.19%

Opublikowano

wszystko zależy jaka marża 

22 minuty temu, Robert13 napisał:

Mam konto w bnp Paribas i kupowałem ziemnie to kredyt preferencyjny  to jest teraz 6.30% i wszystkich jest podobnie w banku spółdzieldzielczym był 6.19%

pomostowy na chwilę obecną z marża 0.8 wychodziokoło 6,6 mnie a ty preferencyjni piszesz że masz 6,3 

Opublikowano

Mialem propozycje na kredyt z  oprocentowaniem ponizej 2% w euro kurs liczony po 4.8 zawachalem się i to był bład mimo ze stopy w strefie euro poszły w gorę to na samym kursie 50gr rożnicy co oznacza że robiąc przrwalutowanie bylbym 70tys zł do przodu.

20231231_070206.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, kokoman0 napisał:

Nie wiem co Giżycko produkuje tam ale raz trafiłem na "roladę Giżycką" z giżyckiej mleczarni. Coś jakby rolada ustrzycka. W składzie na drugiej pozycji olej palmowy. Po cholerę w produkcie mlecznym pchać tłuszcz roślinny? Chyba tylko po to aby więcej zarobić albo obniżyć cenę produktu. Smak słaby. 

Oni głównie chyba handlują mlekiem. Więc jak taka spółdzielnie stać zapłacić rolnikowi 2,3 za mleko i potem je sprzedać z zyskiem to kupujący te mleko powinni płacić swoim dostawcom ponad 2,5 zł 

Opublikowano
3 godziny temu, karol091193 napisał:

@czareczek85 to w tej chwili inwestycyjny na oborę jakie może być rrso? Muszę powolutku się rozglądać bo zaraz będę musiał za tym biegać 🤔

Nie wiem czy sa limity na ziemie np nie ma ale tak jest zazwyczaj na początku roku

Opublikowano

Panowie i panie po nowym roku na mleczarnie wchodzi kilka wymogów w tym podwyższenie wypłat plus energia elektryczna plus coś z opakowaniami i wiele innych. Na razie nie ma co spodziewać się jakich podwyżek za mleko chyba że cena produktów pójdzie ostro do góry i będzie na to duży popyt to może coś drgnie .

No nic trzeba w lutym na spotkanie rejonowe jechać coś więcej powiedzą ale znając życie powiedzą jak to ciężko znaleźć odbiorców i jakie duże koszty ma mleczarnia i cieszyć się że taka dobra cena 😂😂😂

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ubogiwladek napisał:

Jaki ciagnik kupowałeś? W agco jest chyba 1,91 % ten ich fabryczny 

Kupilem JD, wiem fabryczne sa fajne ale maks 3 lata lub 5. A preferencja maksymalnie 15lat i mniejsza rata

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, greg1985 napisał:

Panowie i panie po nowym roku na mleczarnie wchodzi kilka wymogów w tym podwyższenie wypłat plus energia elektryczna plus coś z opakowaniami i wiele innych. Na razie nie ma co spodziewać się jakich podwyżek za mleko chyba że cena produktów pójdzie ostro do góry i będzie na to duży popyt to może coś drgnie .

No nic trzeba w lutym na spotkanie rejonowe jechać coś więcej powiedzą ale znając życie powiedzą jak to ciężko znaleźć odbiorców i jakie duże koszty ma mleczarnia i cieszyć się że taka dobra cena 😂😂😂

Ciekawe czy nie zapomną dodać że trzeba jakiś nowy zakład przejąć, dostawców dobrać a potem problem ze zbytem 

Opublikowano
13 godzin temu, Troker1979 napisał:

Wygląda na to że konsolidacja to dla nas nic dobrego, nic optymistycznego.

konsolidacja pomaga zakładom bo mniej rentowne są dotowane z zysków tych rentowniejszych 

Opublikowano
radekz200 napisał:

13 minut temu, czareczek85 napisał:

Kupilem JD, wiem fabryczne sa fajne ale maks 3 lata lub 5. A preferencja maksymalnie 15lat i mniejsza rata

ale te preferencyjne to tylko na traktory? 

po co pytasz przecież ty kredytów nie tykasz...🤔🤦

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v