Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
arosaw100 napisał:

5 godzin temu, MariuszDe napisał:

Kurcze sprzedajesz krowy na rzez co dają 20l? u niektórych to by była najlepsza krowa w stadzie😁

Maksymalnie możesz uciąć 500😄

5 godzin temu, MariuszDe napisał:

Kurcze sprzedajesz krowy na rzez co dają 20l? u niektórych to by była najlepsza krowa w stadzie😁

Maksymalnie możesz uciąć 500😄

Umnie naigorsza krowa daje 22l według oceny i myślę żeby się jej pozbyć 

na dzień czy na uduj?

Opublikowano

Na dzień na pewno, gdzie by się jej pozbywał jak by na udój dała 22l.

Opublikowano
12 minut temu, arosaw100 napisał:

Właśnie trochę mi psuje średnią

Jak nie jest jakaś ,,wiekowa,,to wystaw na olx i wezmą z pocalowaniem ręki pewnie za dobre pieniądze.Mam znajomych stado jeden 15 drugi 20krow i z tego co mówią to każda z krów średnio 15l na dzień,zresztą sam mam niezbyt wydajne krowy ale ja to mały dostawca...

Opublikowano
10 godzin temu, michalcium napisał:

Sam nie tak dawno bym się tak naciął w hipotece porządek miał być robiony przy okazji aktu ale zorientowałem sie że coś nie halo jak sprzedający chciał tylko gotówkę przelew nie wchodził w grę 😜 bo przecież konto było zajęte a potem tak jak kolega mowi to wygląda 😉

Michaś moglbys zajrzeć na priv 

Opublikowano
MariuszDe napisał:

12 minut temu, arosaw100 napisał:

Właśnie trochę mi psuje średnią

Jak nie jest jakaś ,,wiekowa,,to wystaw na olx i wezmą z pocalowaniem ręki pewnie za dobre pieniądze.Mam znajomych stado jeden 15 drugi 20krow i z tego co mówią to każda z krów średnio 15l na dzień,zresztą sam mam niezbyt wydajne krowy ale ja to mały dostawca...

U mnie też gdzieś te 20-25 średnio dziennie dają i mi pasuje przy moich kosztach. Wiadomo że po ocieleniu nie które to 40 dadzą ale inne miesiąc przed zadaszeniem dają po 15-17 .

Opublikowano
9 minut temu, PolonezAtu napisał:

U mnie też gdzieś te 20-25 średnio dziennie dają i mi pasuje przy moich kosztach. Wiadomo że po ocieleniu nie które to 40 dadzą ale inne miesiąc przed zadaszeniem dają po 15-17 .

Z ostatniego próbnego doju z federaci wyszło 32l na dzień. Jak patrzę na te koszty pasz i porównać krowę ktora daje 40 i daje 22 a prawie zje to samo co te wydanie to gdzie opłacalność przy takiej krowę a teraz jeszcze ta obniżki mleka to tylko ratuje wydajność 

• Like 1
Opublikowano

To napisz co u ciebie jedzą bo u tego co dają te 20 litrów średnio dziennie może pelnoporcjowke mają tylko do ,,zagryzienia '' i to jakaś 18 nastke a ten co ma 40 litrów może daje tak jak alfa wcześniej pisał 17 kg. I suma summarum w kieszeni może zostać tyle samo. 

• Thanks 2
Opublikowano

Dostają treściwą robiona z mojego zboza plus wszystkie dodatki według wyliczeń ma wyjść 24% białka 7.5 kil podzielone na dwie dawki plus gotowca energetyczna 1.5kil raz dziennie dodatkowo rzepak 0.6kil.dwarazy dziennie tym najlepszym wysłodki mokre kukurydza i kiszonka z lucerna i traw

Opublikowano
11 minut temu, krzychu121 napisał:

To napisz co u ciebie jedzą bo u tego co dają te 20 litrów średnio dziennie może pelnoporcjowke mają tylko do ,,zagryzienia '' i to jakaś 18 nastke a ten co ma 40 litrów może daje tak jak alfa wcześniej pisał 17 kg. I suma summarum w kieszeni może zostać tyle samo. 

Moje tak jedzą. 2 kg pelnoporcjowki 20, kiszonką z qq, sianokiszonka i 2 kg rozdrobnionej marchwi z ziemniakiem. Średnia 10 l na udój. Więcej nie chcę. Mój brat miał średnią ponad 12tys. Teraz ma już 8 z kawałkiem 

Opublikowano

Moja jest zależna od Rospudy bo jak nie to cyk i zmieniam odbiorcę... Temu ja chwalę sobie ze mam pod nosem zakład który płaci po 3,5, l litr... 🤷‍♂️

Ale mam niestety  mniej 20 gr jakbym miał w Rospudzie 😭

6 minut temu, slawek74 napisał:

ogar pochwal się swoją fakturą a nie ciągle się sąsiadowa chwalisz ...

Przechodzić nie będę bo pewnie ostatni rok doje 🤭

Nie muszę umierac pod krowim ogonem jak ty bo odrobiłem lekcje i stać mnie na to. 

Taki małorolny pryszcz co ma 3 ha nigdy tego nie zrozumie 🤭

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, arosaw100 napisał:

Dostają treściwą robiona z mojego zboza plus wszystkie dodatki według wyliczeń ma wyjść 24% białka 7.5 kil podzielone na dwie dawki plus gotowca energetyczna 1.5kil raz dziennie dodatkowo rzepak 0.6kil.dwarazy dziennie tym najlepszym wysłodki mokre kukurydza i kiszonka z lucerna i traw

Średnio idzie te 10 kg śruty na sztukę ? Czy każda dostaje po 10 kg?

Jak masz dobre kiszonki to wynik jak najbardziej osiągalny. A tego zazwyczaj  hodowcom brakuje. Zaraz ktoś napisze że ma 6 klasę i dobre kiszonki. Tylko w jednym powiecie 6 klasa może być lepszy niż w innym klasa 5. Tak są poklasyfikowane w niektórych miejscach grunty 

Opublikowano
25 minut temu, krzychu121 napisał:

Po między to jedynko a siódemką zapomniałem przecinek postawić wodolejca.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Energetyka gotowca i rzepak są premiowane te najlepsze i świeżo po wycieleniu oczywiści zboza i kiszonki zostały zbadane .kukurydza z ostatniego badania miała 35 % skrobi kukurydza siana na różnych polach od 3 po 5 klase dodam że większość krów jest dopiero w drugiej laktacji 

Edytowane przez arosaw100
Opublikowano
10 godzin temu, Krowiarka napisał:

Trafiłam na artykuł TPR redaktorzy znowu straszą obniżką w lutym 😠u mnie juz 700 litrów mniej na odbiór, a to nie koniec. Kto da więcej? 😂

Pani Krowiarka pewnie ma ze 20 jałówek wysokocielnych do wstawienia dlatego robi selekcje w stadzie. Nie oszukujmy sie ale urywając tyle litrów to w skali miesiąca ogromna kwota. Sama nic nie zdziałasz. Tylko ze w sierpcu przy takim spadku (ogólnie przy spadku mleka) zaraz jest tel lub wizyta gościa z mleczarni i pytanie co sie stało z mlekiem? I jaka byla odpowiedz dla niego Pani Krowiarko ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v