Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od początku roku około 100 tys względem piatnicy w plecy. No ale nie utrzymałbym się długo. Nowa pryzma kuku psuje się w ch.j i somatyka co i rusz skacze. Nie dość że kur.a w tamtym roku narosło byle co. Sama trocina praktycznie bez ziarna. Człowiek wyje.al kupę kasy na uprawę i zbiór to jeszcze się psuje dziadostwo. W tym roku to samo się szykuje. Mam nadzieję że wkoncu przyjdzie do mnie ten grad i wymloci wszystko do cna. Chociaż kasy się wezmie z ubezpieczenia i kupi jakiejś paszy 

Opublikowano
konradek88 napisał:

Co więcej z tego co wyczytałem podwyższyli próg białka i tłuszczu z tego co pamiętam wcześniej było TL 3.9 a białko 3.2 a teraz jest 4.1 TL a białko 3.4 więc i na tym będą straty więc wyjdzie nawet ponad 40 groszy 

U mnie od jesieni tłuszcz 3.8-3.9 białko 3.0-3.1 takie wachania bez różnicy czy krowy wydojone przed zasuszeniem czy po wycieleniach czy stały i żarły w oborze kiszonki czy teraz na łące trawe. Wcześniej były wachania i parametry większe teraz normalnie ściana chyba badań wogóle tam nie robią tylko jeb*ą te parametry.

Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał:

Od początku roku około 100 tys względem piatnicy w plecy. No ale nie utrzymałbym się długo. Nowa pryzma kuku psuje się w ch.j i somatyka co i rusz skacze. Nie dość że kur.a w tamtym roku narosło byle co. Sama trocina praktycznie bez ziarna. Człowiek wyje.al kupę kasy na uprawę i zbiór to jeszcze się psuje dziadostwo. W tym roku to samo się szykuje. Mam nadzieję że wkoncu przyjdzie do mnie ten grad i wymloci wszystko do cna. Chociaż kasy się wezmie z ubezpieczenia i kupi jakiejś paszy 

Oni nie mają takich wyśrubowanych wymogów przecież 

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Oni nie mają takich wyśrubowanych wymogów przecież 

Wymogi mają jak wszędzie tyle że jak u nich przekroczysz np 400 somatyki to jest od razu telefonik co się dzieje. Przy drugiej takiej wpadce następuje ostrzeżenie a przy trzeciej dostajesz kopa w du.e. jeśli to miało by miejsce w krótkich odstępach czasu. W mlekpolu czy mlekowicie masz średnia z 3 miesięcy. I jakas  wpadka co jakiś czas nic nie szkodzi bo średnia i tak wychodzi ok. Chyba że przyjdzie ponad milion to wtedy średnia się szybko podnosi i idzie pozaklasowe. U mnie zdarzalo się np 410 czy 440 co jakiś czas ale średnia z 3 miesięcy jest 280 jak dobrze pamiętam bo do otwarcia nowej pryzmy miałem średnia około 130-150. Pilnuję jak tylko mogę czy wymiona są zdrowe ale jak wiem że idzie kuku z mikotoksynami to pozostaje czekać która złapie. Daje dodatki przeciw mikotoksynom i trochę się sytuacja opanowała. Żebym tylko w zła godzinę się nie pochwalił że opanowałem temat 

• Like 3
Opublikowano

Witam. Czytam ten temat od początku. Wreszcie zostałem zmuszony napisać coś. Widzę że w mlekpolu nikt nie zobaczył jednej małej nieścisłości, a mianowicie cena bazowa w umowie itd zawsze była liczona (tak jak jest tam to napisane) a w tym miesiącu jest 0,8 ceny gus 

Opublikowano
9 minut temu, Zibifarmer napisał:

W tej Piątnicy to jakieś cuda się dzieją, że potrafią taka cene utrzymać jak wszyscy ostro w dół. 

Nie cuda tylko nie mają sera i proszku 

• Like 1
Opublikowano

Ja bym powiedział że mają dobre jakościowo produkty i wyrobioną markę. A najważniejsze jest też to że nie biorą dostawców aby więcej i więcej jak inni prezesi którzy musza podbudować swoje ego. I nie mają problemu ze zbytem swoich produktów. Co za tym idzie to sklepy się dopytują o ich produkty a nie Piątnica obniża ceny żeby się wbić na półkę 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v