Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Troker1979 napisał:

Potwierdzam. Ja to nazywam nasieniem odpadowym. Byki przeważnie stare, pewnie już są córki które są słabe. W aktualnych katalogach nie ma aż tak tanich , słabych byków. Ale zawsze można pytać o byki ze wcześniejszych katalogów lub promocje.

Zależy jeszcze z jakiej firmy, czy firma sama doi te byśki i pakuje diluje tym nasieniem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Błąd to popełniasz Ty

Masz rację, ja przy nich chodzę to i ja się mylę. Uważam jednak i zawsze to powtarzam, że co by nie dawać tym krowom i jakby o nie nie dbać to to i tak nie będzie zwierzę na łańcuch. Sam niestety tak je utrzymuje i pewnie tego nie zmienię, po prostu nie mam możliwości. Jak się ma 20 lat to trzeba iść w to na całego jeżeli chce się to robić i ma się odwagę ale jak już człowiek zbliża się do 40-ki i na dodatek jest sam a wokół jest taki stan, że ziemia po 100k i więcej i w dodatku pelno chlewniarzy i kurnikarzy, którzy tylko czekają z pieniędzmi w ręku jak pojawi się jakiś kawałek to niestety trzeba odpuścić. Niestety nie każdy w dzisiejszych realiach się rozwinie. Jedynie co to dbać najlepiej jak się potrafi o to co już się ma i tyle. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ogarniaj pozwolenia pod budowę kurników i goń tą ziemię 

Na takie akcje był czas w latach 90-tych wtedy zaczęli dorabiać się dzisiejsi lokalni milonerzy. Dziś jest plan zagospodarowania i nie ma pozwoleń albo o nie trudno. Może i dobrze, nie mam nic przeciwko tym ludziom ale jeden potrafi godnie żyć z jednego kurnika a drugiemu 20 mało. Gdyby nie przystopowano ich planem to chyba by już piętrowo stawiali. Rozwój rozwojem ale niektórzy nie mają umiaru. Nie wiem skąd jesteś ale jeżeli nie mieszkasz w okolicy Żuromina to zajedź tu kiedyś przy okazji. Nigdzie w kraju nie ma na tak małym terenie tyłu kurników, chlewni w większości utrzymujących świnie na tuczu kontraktowym co u nas. Na dokładkę jeszcze turbiny wiatrowe, nie dawno Polenergia uruchomiła największą farmę w Polsce liczącą 55 turbin, każda 120m wysokości. Także mamy wszystko i dobre i złe. Dwa lata temu Asf-u rolnika poszła do wybicia cała chlewnia 2 tyś sztuk, w tym samym roku była też powtórka z ptasiej grypy, raz już wystąpiła w 2007, posterunki na drogach i inne takie i w 2021 znowu. Prawie cały powiat poleciał z niosek, tirami wywozili na utylizację a jak nie było komu sprzątać to więźniów z Płońska zaangażowano, doszło też do takiego momentu, że brakowało CO2 do gazowania, przyjeżdżała inspekcja, plombowali drzwi i kury zdychały a wywozili jak kolejka się luzowala to niektóre były w posuniętym rozkładzie. Nie daleko Cedrob ma nie fermę a miasteczko ze 40 obiektów po obydwu stronach drogi, to już nie jest gospodarstwo tylko przemysł i to chory także ja podziękuję. 

Edytowane przez Grinch1
  • Like 1
Opublikowano

No to dobrze wiesz o czym mówię a jeszcze odniosę się do cen ziemii i tego, że ktoś wyśmiał to jak Robert napisał, że są działki za 150k że to tylko te z pozwoleniem. Otóż nie prawda normalna ziemia rolna też zaczyna po tyle się pojawiać a 100k to praktycznie standard. Cenę windują właśnie ci "rolnicy" przedsiębiorcy, jak ktoś ma w tuczu 15 tyś świń to potrzebuje ziemii aby wyprodukować zboże na pasze ale tez aby mieć miejsce na zagospodarowanie gnojowicy, zresztą obracają milionami na samym vacie to im większej roznicy nie robi czy zapłaci 80-100 czy więcej a jak będzie zależało na danej działce to ją kupi i stąd takie ceny, pójdzie wieść za ile poszła transakcja i wszyscy tyle chcą, kawałek za Żurominem nie ważne w którą stronę już inne, bardziej normalne ceny. 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Potrafią przy większej ilości i po 8 9 zł oddać np wchirz . A promocyjne to zazwyczaj stare nasienie itp.  Jak masz swój kontener a inseminuje ktoś inny to genetykę się poprawi bo dobiera się pod siebie parametry byka a jak nasienie weta to tylko rolnik myśli że poprawi genetykę ale to tak nie do końca.  Bo hf z ncb pomału zrobi ale liczy się jeszcze mleko parametry rozród szybkość doju nogi itp 

Alfa co sadzisz o farmerach z okolic sniadowa będę ugotować 4% ziemi za która płacili po 200 tys?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@radekz200Ciężko powiedzieć co zrobia może tylko podstawę wezmą?  A może się jakoś uda że nie będzie trzeba ugorowac . Ciekawe teraz jak z dzierżawami będzie jak będą chcieli po 1000 wlasciciele a rolnicy dostaną po 600 🙂 DZWONIŁEM do doradcy to nic jeszcze nie wie jak to robić itp. Muszę zadzwonić do znajomego jak będzie robił płacił po 180 🙂 @Grinch1 widziałem ostatnio te miasteczko i turbiny widok średni ci powiem zapach też . To te u was to niskie wiatraki teraz wszędzie umowy piszą na kolosy same łopaty 170m . Dopiero będą widoki chłopy na wsiach mieli dożywotnio i odgłosy fajne

Edytowane przez alfa
Opublikowano

120m sama wieża plus gondola i łopata 60m to chwilowa wysokość wychodzi 180m. Umowy podpisywali w 2008r a dopiero nie dawno oddano farmę do użytku choć pozwolenie było już od 2016 roku ale akurat wtedy PiS zaczął władać i pomieszał w planach, może w tamtych latach wyższych nie było? Widok, średni choć chyba przywykłem a dodać trzeba, że to nie jedyne turbiny bo z drugiej strony jest inna farma plus pojedyncze turbiny lokalnych biznesmenów to wszystkich będzie może ze 100.Halas by być obiektywnym to akurat różnie. Nie raz słychać, zwłaszcza wieczorem a nie raz możesz być kilka metrów od turbiny i dopiero ją usłyszeć co nie zmienia faktu, że nie zmieniają krajobrazu. 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, alfa napisał:

@radekz200Ciężko powiedzieć co zrobia może tylko podstawę wezmą?  A może się jakoś uda że nie będzie trzeba ugorowac . Ciekawe teraz jak z dzierżawami będzie jak będą chcieli po 1000 wlasciciele a rolnicy dostaną po 600 🙂 DZWONIŁEM do doradcy to nic jeszcze nie wie jak to robić itp. Muszę zadzwonić do znajomego jak będzie robił płacił po 180 🙂 @Grinch1 widziałem ostatnio te miasteczko i turbiny widok średni ci powiem zapach też . To te u was to niskie wiatraki teraz wszędzie umowy piszą na kolosy same łopaty 170m . Dopiero będą widoki chłopy na wsiach mieli dożywotnio i odgłosy fajne

Alfa ale nawet do podstawy jest ugorowanie, warunek żeby nie to mieć poniżej  10 ha ornego 

Edytowane przez radekz200
Opublikowano
2 godziny temu, gregor1284 napisał:

W 2021 blokowaliśmy grzebanie tych kur czym naraziliśmy się Rafałowi.zdarza mi się bywać w okolicach Żuromina, kiedyś często po motoreduktory jeździliśmy 

Do kogo jeździłeś po te motoreduktory może do mojego kuzyna?

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, radekz200 napisał:

Alfa ale nawet do podstawy jest ugorowanie, warunek żeby nie to mieć poniżej  10 ha ornego 

Jeżeli masz 75 % traw to chyba nie trzeba ugorować. 

Edytowane przez themrsakmejek
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Ja też dzwoniłem do doradcy to wszystko na pewniaka dopiero po 15 a może i po tym terminie jeszcze nie będzie pewne. Raczej przedłużą termin składania 

Edytowane przez greg1985
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v