Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Z tym ganko tak słyszałem ale nie wiem czy to prawda. Co do zebrania to też mam na 21 03 ale co z tego jak się człowiek odezwie a reszta siedzi cicho albo jeden dupe liże że cena 2 zł jest super tak było w tamtym roku.

Chodzi Wam o to że prezes Sierpca miałby zmienić pracę na Polmlek?

Opublikowano (edytowane)

Takie coś się o uszy obiło,  ale nie wiem czy to prawda czy ktoś coś takiego w eter puścił plotkie. 

Ale wychodzi ze to nieprawda bo nikt nie potwierdził. 

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Z tym ganko tak słyszałem ale nie wiem czy to prawda. Co do zebrania to też mam na 21 03 ale co z tego jak się człowiek odezwie a reszta siedzi cicho albo jeden dupe liże że cena 2 zł jest super tak było w tamtym roku.

I próbują jeszcze głupiego z Ciebie zrobić że nie wiedzą o co chodzi jak pytasz, rok temu chłop spytał o wynagrodzenie zarządu to Mazurowski powiedział że nie rozumie pytania 

• Like 1
Opublikowano

Odetchnelem z ulga ze sa spadki podejrzewam ze tylko gadacie ze tanie teraz to likwidujecie a jakby bylo po 1.50 za litr bo i tak byscie doili bo to i tak lepszy biznes niz pszenica po 800 zl czy rzepak 2000 tys i z tego miejsca chce jeszce pozdrowic producentow cebuli za ich wytrwalosc rok rocznie oddawalu ja za darmo a teraz to niech im nawet placa 10 zl za kilo bo im sie nalezy

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, pronto1984 napisał:

Odetchnelem z ulga ze sa spadki podejrzewam ze tylko gadacie ze tanie teraz to likwidujecie a jakby bylo po 1.50 za litr bo i tak byscie doili bo to i tak lepszy biznes niz pszenica po 800 zl czy rzepak 2000 tys i z tego miejsca chce jeszce pozdrowic producentow cebuli za ich wytrwalosc rok rocznie oddawalu ja za darmo a teraz to niech im nawet placa 10 zl za kilo bo im sie nalezy

Czyli mówisz, że lepiej dołożyć do produkcji i mleka i pszenicy niż stracić na samej pszenicy? I jeszcze się przy tym nazapierdalać w gnoju przez cały rok. Ja zlikwiduje jak spadki będą się za długo utrzymywać. W końcu na wakacje pojadę... 

Trzeba było sprzedać wcześniej pszenicę za 1500-1600 a nie wylewać teraz żale na producentów mleka żałosna zawistna kreaturo. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pronto1984 napisał:

Jeśli uważasz że dojenie za 1.50 jest lepsze niż pszenica za 800 to z matematyką wiele wspólnego nie masz . .

• Like 1
Opublikowano

Ja tylko chciałem wtrącić że koledze @czareczek85 gratuluję dobrego zarządzania i ciężkiej pracy żeby móc w takiej cenie kupować ziemię. Zero zawiści, lepiej ziemię kupić niż przepić jak niektórzy, ja tam zawsze przedsiębiorczość staram się doceniać.

A Sierpcowi i innym mleczarniom życzę osiągania dobrych cen mleka, żeby i moja mleczarnia musiała trzymać poziom ceny co by dostawców nie stracić.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, marcianjargit napisał:

Ile u was kosztuje powtórka inseminacji ?

Zazwyczaj 10zl mniej niż pierwsza a potem 3,4czy w razie potrzeby 5 tyle samo co druga.pierwsza inseminacja u nas w zależności od nasienia to od 60 do 80zl pierwsza zwykły HF,SM,LM oczywiście lepsze czy seksowane od 100zl wzwyż

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
31 minut temu, MariuszDe napisał:

Zazwyczaj 10zl mniej niż pierwsza a potem 3,4czy w razie potrzeby 5 tyle samo co druga.pierwsza inseminacja u nas w zależności od nasienia to od 60 do 80zl pierwsza zwykły HF,SM,LM oczywiście lepsze czy seksowane od 100zl wzwyż

Pamiętam jak kilka lat temu ineminacja kosztowała 60 zł i - 10 za powtórkę, potem była podwyżka na 70zl a dziś zaczyna się od 80zł i nie ważne czy pierwszy raz czy powtórka, oczywiście można i za 150 jakimś seksowanym....jakiś czas temu jak był chłopak na inseminacji to pogadywał, że chyba trzeba będzie podbić na 90 zł ale na razie bez zmian. Ja mu wtedy powiedziałem, że proszę bardzo ale wtedy wrócę do krycia naturalnego. Wolałbym nie bo dla mnie krycie sztuczne jest wygodniejsze, bezpieczniejsze no i można poprawiać genetykę. Jednak w stosunku do krycia naturalnego ma jedną wadę-jest mniej skuteczne, raz że mniej nasienia w dawce i jest ono krócej żywotne a dwa to błąd ludzki, niekiedy inseminator nie trafi z czasem, spóźni się itd. Niby robi badanie USG przed kryciem ale różnie bywa. Ogólnie u mnie rozród jest słaby odkąd krowy stoją...wcześniej nie było absolutnie żadnych problemów a dziś masakra. Po szczepieniu na BVD ciut się poprawiło ale szału nie ma i aby utrzymać stado to trzeba trzymać x sztuk razy dwa na wymianę. Chore to się porobiło wszystko. 

Opublikowano (edytowane)

Za 60/80zl razem z usługą to chyba jakimś parchem.

Ja ogólnie mam taniego lekarza, zamówiłem do niego nasienie które sam sobie wybrałem i za usługę bierze z reguły 30-40zl.

Ostatnio jak zacielal 5 na raz to po 20 policzyl. 

Inni biorą 2 ze dwa razy więcej.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Grinch1 napisał:

Pamiętam jak kilka lat temu ineminacja kosztowała 60 zł i - 10 za powtórkę, potem była podwyżka na 70zl a dziś zaczyna się od 80zł i nie ważne czy pierwszy raz czy powtórka, oczywiście można i za 150 jakimś seksowanym....jakiś czas temu jak był chłopak na inseminacji to pogadywał, że chyba trzeba będzie podbić na 90 zł ale na razie bez zmian. Ja mu wtedy powiedziałem, że proszę bardzo ale wtedy wrócę do krycia naturalnego. Wolałbym nie bo dla mnie krycie sztuczne jest wygodniejsze, bezpieczniejsze no i można poprawiać genetykę. Jednak w stosunku do krycia naturalnego ma jedną wadę-jest mniej skuteczne, raz że mniej nasienia w dawce i jest ono krócej żywotne a dwa to błąd ludzki, niekiedy inseminator nie trafi z czasem, spóźni się itd. Niby robi badanie USG przed kryciem ale różnie bywa. Ogólnie u mnie rozród jest słaby odkąd krowy stoją...wcześniej nie było absolutnie żadnych problemów a dziś masakra. Po szczepieniu na BVD ciut się poprawiło ale szału nie ma i aby utrzymać stado to trzeba trzymać x sztuk razy dwa na wymianę. Chore to się porobiło wszystko. 

No jest różnica ja sam mam 2krowy co 5razy były inseminowane i płukanka robiona i nic dałem sobie już spokój trochę podoje i pojadą w ostatnią podróż bo z byków i wogóle opasów już w zeszłym roku zrezygnowałem a i w okolicy nie ma za bardzo do kogo z krowom  jechać a pamiętam jak kilkanaście lat temu jeździli do nas i ojciec puszczał byka i brał 20zl a za parę tyg przyjeżdżali jeśli z ta sama krowa to już nic nie bral ...biznes był po,,wuju,,😄

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
9 minut temu, Nintendo napisał:

Ja ogólnie mam taniego lekarza, zamówiłem do niego nasienie które sam sobie wybrałem i za usługę bierze z reguły 30-40zl.

Popatrz sobie w katalogach po ile są byki które dwa lata temu było w czołówce jeśli chodzi o cenę:d dzisiaj w dużych ilościach takich jak kupuje wet spokojnie po 15-20 zł może kupić.  I coś co dwa lata było ekstra dzisiaj piszesz ze parch :D

• Like 2
Opublikowano
21 minut temu, Grinch1 napisał:

Błąd to popełniasz Ty ale spokojnie nie będą się zacięlały to i go znajdziesz a jak zrobisz kurs na inseminatora to dopiero się będziesz po głowie drapał 

14 minut temu, MariuszDe napisał:

No jest różnica ja sam mam 2krowy co 5razy były inseminowane i płukanka robiona i nic dałem sobie już spokój trochę podoje i pojadą w ostatnią podróż bo z byków i wogóle opadów już w zeszłym roku zrezygnowałem a i w okolicy nie ma za bardzo do kogo z krowom  jechać a pamiętam jak kilkanaście lat temu jeździli do nas i ojciec puszczał byka i brał 20zl a za parę tyg przyjeżdżali jeśli z ta sama krowa to już nic nie bral ...biznes był po,,wuju,,😄

Tyle jego co się uszarpał

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, ubogiwladek napisał:

Popatrz sobie w katalogach po ile są byki które dwa lata temu było w czołówce jeśli chodzi o cenę:d dzisiaj w dużych ilościach takich jak kupuje wet spokojnie po 15-20 zł może kupić.  I coś co dwa lata było ekstra dzisiaj piszesz ze parch :D

Nie no bez jaj. Nie kupisz nic dobrego za 15zl, o ile coś w ogóle za tyle dostaniesz. 

Starsze dobre byki  zaczynają się od 40-50zl za słomkę. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
23 minuty temu, Nintendo napisał:

Nie wiem czy taki ,,parch,,u nas raczej 90%nasienia branego przez rolników jest w tej cenie ostatnio po 1podrozalo bo wcześniej hf czy km był od 50zl a jeśli chodzi o usługę to chyba też zależy od tego ile wet km musi dojeżdżać u mnie tam za wiele od gabinetu swojego nie ma

Opublikowano
11 minut temu, MariuszDe napisał:

Nie wiem czy taki ,,parch,,u nas raczej 90%nasienia branego przez rolników jest w tej cenie ostatnio po 1podrozalo bo wcześniej hf czy km był od 50zl a jeśli chodzi o usługę to chyba też zależy od tego ile wet km musi dojeżdżać u mnie tam za wiele od gabinetu swojego nie ma

Zwyczajnie zacielaja wam najtańszymi bykami jakie uda im się kupić a nie ze najlepszymi z ubiegłych lat. 

Opublikowano

Potwierdzam. Ja to nazywam nasieniem odpadowym. Byki przeważnie stare, pewnie już są córki które są słabe. W aktualnych katalogach nie ma aż tak tanich , słabych byków. Ale zawsze można pytać o byki ze wcześniejszych katalogów lub promocje.

Opublikowano
30 minut temu, Nintendo napisał:

Zwyczajnie zacielaja wam najtańszymi bykami jakie uda im się kupić a nie ze najlepszymi z ubiegłych lat. 

Potrafią przy większej ilości i po 8 9 zł oddać np wchirz . A promocyjne to zazwyczaj stare nasienie itp.  Jak masz swój kontener a inseminuje ktoś inny to genetykę się poprawi bo dobiera się pod siebie parametry byka a jak nasienie weta to tylko rolnik myśli że poprawi genetykę ale to tak nie do końca.  Bo hf z ncb pomału zrobi ale liczy się jeszcze mleko parametry rozród szybkość doju nogi itp 

• Like 1
Opublikowano

Mi dzisiaj z wichrza przywiezli to średnio wyszlo po 74zl za słomkę. Pf ok 150 wszystkie co wybrałem. Im wiecej bierzesz tym więcej dostajesz dodatkowo za 1zl i jednostkowo wtedy taniej wychodzą.

Opublikowano

Właśnie o to chodzi by dobierać pod swoje sztuki. Każdy zna bolączki swojego stada i tak się dobiera byki by je sukcesywnie poprawiać. Są byki top bardzo drogie 150 - 200 zł z topu ale można wybrać średnie, dobre pod swoje stado za kilkadziesiąt złoty. A Wy chcecie za tyle jeszcze z usługą zapłacić i liczyć że genetyka pójdzie do przodu.

Opublikowano

polecam zrobienie sobie kursu ja zrobiłem w styczniu 2022 i nie żałuję uczyłem się na własnych krowach i nigdzie nie jezdziłem przyjechał gość wszystko wytłumaczył i pokazał jak to wszystko wygląda na macicy ktorą przywiózł z ubojni dziś krowy zacielają się w ok 90 % gorsze zapładniam mięsnymi a lepsze hf sex z górnej półki jak się wet.dowiedział to mi odradzał bo się nieopłaci dziś się dziwi jak robi usg.cena kursu 300zł w tym wszystkie akcesoria i kontener na słomki cena mięsnego ok 20 zł a sex ok150zł .wszystko zależy ile bierzesz na raz co miesiąc dostawa azotu gratis naprawde polecam .dodam ze mam 22szt krówek .pozdrawiam izachęcam wszystkich do zrobienia kursu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v