Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
dantur96 napisał:

Muszę któregoś dnia gdzieś poszukać i zadzwonić 😃może jako tako by te krowy trochę na pompie podkręcił 😂😂

samo się nie zrobi 😃🤭 jaka lokalizacjia ? a może na początek z federacji niezależny 🤔

marcianjargit napisał:

z trolem się nie dyskutuje 😉

Opublikowano
6 minut temu, marcianjargit napisał:

Ale 3 tys na czysto to mało ? Powiedz czy w mieście odlozą 3 tys na miesiąc ?

Nikt tutaj nie wspominał o odkładaniu, tylko o własnym uposażeniu za wykonaną pracę. Z tej kwoty hodowca musi się utrzymać, dokładnie tak samo, jak ten pracownik etatowy, który tyle zarobi. Tak jeden, jak i drugi może sobie próbować odkładać z tej kwoty. Różnica między nimi polega na tym, ile czasu muszą pracować, żeby te pieniądze zarobić. Nie wspominając o innych aspektach, jak np niepowodzenia polowe, czy hodowlane zarówno wynikające z winy hodowcy, jak i niezależne od niego, które w krótkim czasie są w stanie mu te wspomniane 3 tys radykalnie obciąć. To jest chyba logiczne i zostało jasno napisane powyżej 

• Like 6
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, marcianjargit napisał:

Ale 3 tys na czysto to mało ? Powiedz czy w mieście odlozą 3 tys na miesiąc ?

W mieście odliczasz dojazd do pracy i Ci wychodzi ile zarobiłeś na czysto. 

Koszty życia to co innego. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Nintendo napisał:

Fajna wydajność. Sam robisz pasze? U mnie coś się zrabalo i w tydzień spado o 150litrow na odbiór przy tej samej ilości krów.  

Pojawiło się nieco somatyki, mam wrażenie że nowa dostawa paszy z agrocentrum trochę się do tego przyczyniła. 

Pewnie tanie zboże wyszło bokiem, reklamuj 

Opublikowano
7 minut temu, Nintendo napisał:

W mieście odliczasz dojazd do pracy i Ci wychodzi ile zarobiłeś na czysto.

Nawet niekoniecznie. W wielu przypadkach jest to spacerek, a w wielu pracodawcy zwracają 

Opublikowano
6 godzin temu, Marcin133 napisał:

Wczoraj z ojcem byłem na lekkie zakupy i blisko pojawiło się ogłoszenie o jalowkach. A mówię podjedzie się zobaczyc co chłop ma i jakie to. Ceni sporo bo po 9tys bez papierów sztuki na oko ok. Ale godz 11 a chłop jeszcze w oborze sam , dzieci w świecie i tak sobie myślę chłopie na UJ Ci to ...65lat. 

Taka mentalność już tego starszego pokolenia że trzeba pracować ,nie daleko mnie też jest taki gościu ciągle w oborze i nie ma mu kto pomoc w gospo tylko on sam i żona trochę miał trzy córki jedna się chajtneła za takiego prenta z okolicy co kiedyś mleko z somatyka na targ woził a dzisiaj prent bo z uni ciągnie co dają i dodatkowo jeszcze od tego teścia kasę wyciąga ,co niedziela prent na obiedzie u teścia jest😁😁druga córka poszła na miasto a trzecia pracuje w mieście i czasem po godzinach pomoże 😉a ojciec sam w tym gospo z tym wszystkim po 60 juz i nie wiadomo w co ręce włożyć a o rozwoju gospo można zapomnieć 🤦i takie to życie na tej wsi😉

Opublikowano
2 godziny temu, Jozef133 napisał:

Taka mentalność już tego starszego pokolenia że trzeba pracować ,nie daleko mnie też jest taki gościu ciągle w oborze i nie ma mu kto pomoc w gospo tylko on sam i żona trochę miał trzy córki jedna się chajtneła za takiego prenta z okolicy co kiedyś mleko z somatyka na targ woził a dzisiaj prent bo z uni ciągnie co dają  dodatkowo jeszcze od tego teścia kasę wyciąga ,co niedziela prent na obiedzie u teścia jest😁😁druga córka poszła na miasto a trzecia pracuje w mieście i czasem po godzinach pomoże 😉a ojciec sam w tym gospo z tym wszystkim po 60 juz i nie wiadomo w co ręce włożyć a o rozwoju gospo można zapomnieć 🤦i takie to życie na tej wsi😉

To jest inne pokolenie ludzi. Prawie wszyscy wychowani w biedzie i do wszystkiego doszli sami w większości tylko praca rąk. Niektórzy bali się zainwestować i do dziś pracują dużo rękami inni sobie poułatwiali jak ktoś nie bał się zaryzykować lub ktoś coś podpowiedział. Co nie zmienia faktu że to są ludzie z innej gliny. Twardzi i pracowici. Nasze pokolenie to nie obrażając nikogo ale to takie trochę miękkie faje. Prawie wszystko dostaliśmy za darmo. Dużo większe perspektywy mieliśmy na starcie  i nadal mamy  czy to jeśli chodzi o szkole czy pracę. Ty czy ja to rezygnujesz i idziesz gdzieś sobie do pracy. Żaden problem dojechać gdzieś dalej. Wtedy leci kasa z etatu jak i z dopłat i dzierżaw. I człowiek sobie lekko żyje. Kiedyś tak nie było. Nawet chodzi o samo obycie w mieście. My jako młodzi jak od małego w pewnym sensie wychowani w mieście czy poprzez dostęp do internetu mniej więcej wiemy jak się zachować czy to w restauracji czy innym urzędzie. A te starsze osoby nie wyobrażają sobie tego. Dlatego ta praca na gospodarstwie bardzo często  trzyma tych ludzi przy życiu bo to ich sens. Inaczej pewnie by znacznie szybciej ma zdrowiu psychicznym podupadli albo w nałogi popadli. A tak jak ma ten gość jeszcze dzieci to pracuje też dla nich żeby każdemu pomóc jak najwięcej bo wie jak to ciężko jest na starcie jak się nic nie ma. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Za parę lat to wogle nie będzie ludzi do roboty ciężkiej kumpel z dziewczyną był na jakiejs tam imprezie szkolnej to jak zobaczył tych chłopaczków z miasta to się za głowę złapał paznokcie umalowane włosy długie spodnie obcisłe 😂😂wyjol im trochę bimbru to po dwóch kieliszkach nie wiedzieli gdzie są 🤭😂

Edytowane przez dantur96
  • Like 2
Opublikowano
39 minut temu, dantur96 napisał:

Za parę lat to wogle nie będzie ludzi do roboty ciężkiej kumpel z dziewczyną był na jakiejs tam imprezie szkolnej to jak zobaczył tych chłopaczków z miasta to się za głowę złapał paznokcie umalowane włosy długie spodnie obcisłe 😂😂wyjol im trochę bimbru to po dwóch kieliszkach nie wiedzieli gdzie są 🤭😂

To    akurat  dotyczy  nie  tylko   młodzieży  z miasta   ale i  z wiosek   młodzi    rzadko odwiedzają  oborę  powód  jest  prosty  śmierdzą  gnojem  i z tego  powodu  są  wyśmiewani  w  szkole   nadopiekuńcze  mamusie    swoje   dołożą  ,  wynajmij bo synuś   się  przepracuje  .

Opublikowano

To czy od kogoś czuć krowami to tylko i wyłącznie higiena osobista. Jak ktoś dba żeby ciuchy zmieniać i co chwila prac to tak zapachy nie przechodzą. Ale najważniejsze to po powrocie z obory wziąć prysznic po obrządku i nic nie czuć. No ale dla niektórych zmiana ubrań które noszą od kilkunastu dni na ,, świeże '' to wystarczający sposob żeby się pozbyć zapachów 

• Like 1
Opublikowano
dantur96 napisał:

Moim zdaniem to jednak wojsko powinno wrócić trochę by nauczyli pokolenia życia. Chociaż ja też nie byłem w wojsku ale jak trzeba to by się poszło 

popieram 👍 byłem widziałe 😁 nie zaszkodzilo👍

Opublikowano
5 godzin temu, slawek74 napisał:

wychodzi 16 od sztuki na dobę jeden tu twierdzi że więcej nie trzeba 🤦‍♂️😃

Ja też tyle mam tylko że u mnie są słabe/średnie torfowe łąki oraz lata zaniedbań przy genetyce. Ale koszty są nie duże wiec jakoś sie opłaca...

Opublikowano
dejmian90 napisał:

Też jestem tego samego zdania co kolega wyżej. Obowiązkowo po szkole średniej 2-3 miesiące w wojsku i młodzież była by zupełnie inna.

pół roku to minimum...

Bercik92 napisał:

5 godzin temu, slawek74 napisał:

wychodzi 16 od sztuki na dobę jeden tu twierdzi że więcej nie trzeba 🤦‍♂️😃

Ja też tyle mam tylko że u mnie są słabe/średnie torfowe łąki oraz lata zaniedbań przy genetyce. Ale koszty są nie duże wiec jakoś sie opłaca...

,,jakoś,, 🤪🤣🤦‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v