Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, roberto15 napisał:

obecnie z 30 dojnych trochę ponad 2 tyś na odbiór

Fajna wydajność. Sam robisz pasze? U mnie coś się zrabalo i w tydzień spado o 150litrow na odbiór przy tej samej ilości krów.  

Pojawiło się nieco somatyki, mam wrażenie że nowa dostawa paszy z agrocentrum trochę się do tego przyczyniła. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
roberto15 napisał:

ładnie 👍

dantur96 napisał:

4 minuty temu, roberto15 napisał:

Kurła sprzedaj Pan trochę jałówek 🤭😃

myślisz że to wystarczy 🤔 ja uważam że może nie wystarczyć ...

massey235 napisał:

17 minut temu, roberto15 napisał:

A odbiór co 4 dni ......

nie troluj ...

Opublikowano
roberto15 napisał:

Podstawa to dobre objętościówki kukurydza prawie 39% skrobi sianokiszonka z trawy prawie 19% i krótki okres międzywycieleniowy i będzie mleko

o genetyce i ,,równym,, stadzie wspomnij...

Opublikowano
4 godziny temu, lusjan napisał:

Jak koszt produkcji mleka, ostatnio na grupie ktoś zapytał o to. Wiadomo, każdy ma inny, ale orientacyjnie. Jakiś baran stwierdził, że u niego to złotówka. No żyć nie umierać, ale co on uwględnił, koszt zakupu paszy i cenę mleka. Kiedyś zacząłem liczyć, to stale o czymś sobie przypominałem, a tu wystarczy koszt paszy...

Widziałem, jak z pajacem zacząłem dyskutować to skasował komentarz jak go zaczeli wyśmiewać, ostatnio jeden twierdził że kredyt na oborę lub maszyny to zysk a nie koszt xD

39 minut temu, roberto15 napisał:

Ładnie, u mnie jeden w wiosce ma 25tys na miesiąc od 50-60 dojnych.

5 godzin temu, marcianjargit napisał:

U mnie stare obory trzeba robić taczka i widlami mam wszystkiego 35 sztuk z młodzierza,robimy we 3 rano schodzi nam 2,5h godziny i wieczorem 2,5h wydajności nie mam za wysokiej koszty też nie są wielkie swoje zboże grochu 100kg i śruty 200kg na tydzien,na cena mleka 2,50 netto zostaje mi około 10tys na czysto więc około 3 tys na czysto na głowe to nie jest źle plus sprzedaż zborze i rzepaku idzie na inwestycje 

3tys to kiedyś było by dobrze, sprawdzałem z ciekawości oświadczenia majątkowe radnych z gminy to nauczyciele mają średnio 100k na rok, trochę chore że burmistrz miał mniej niż oni z etatu+ dieta radnych xD

Opublikowano

3 tys na miesięc za 30 dni pracujących na głowę to jest dobrze ? Jedyny plus że szef Ci nie stoi nad głową. Na byle jakim etacie zarobisz więcej i do tego weekendy masz wolne. Chyba masz jakiś Plan żeby się rozwijać, bo taka gospodarka nie ma przyszłości ( podobnie było umnie ). Ja zrezygnowałem z krów.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
Rrolniik napisał:

39 minut temu, roberto15 napisał: obecnie z 30 dojnych trochę ponad 2 tyś na odbiór Ładnie, u mnie jeden w wiosce ma 25tys na miesiąc od 50-60 dojnych.

wychodzi 16 od sztuki na dobę jeden tu twierdzi że więcej nie trzeba 🤦‍♂️😃

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, marcianjargit napisał:

U mnie stare obory trzeba robić taczka i widlami mam wszystkiego 35 sztuk z młodzierza,robimy we 3 rano schodzi nam 2,5h godziny i wieczorem 2,5h wydajności nie mam za wysokiej koszty też nie są wielkie swoje zboże grochu 100kg i śruty 200kg na tydzien,na cena mleka 2,50 netto zostaje mi około 10tys na czysto więc około 3 tys na czysto na głowe to nie jest źle plus sprzedaż zborze i rzepaku idzie na inwestycje 

Żeby policzyć realnie koszty, powinieneś odliczyć swoje zboża itd. Które normalnie mógłbyś  zwyczajnie sprzedać i nie babrać się z gnojem i krowami. Do tego zakup nawozów/paliwa/folii, naprawy maszyn, lekarz itd. Na końcu się okazuje, że z niby niskich kosztów realnie zostaje niewiele.

No i masz dobrą cenę mleka. W moim przypadku jest juz poniżej 2zł netto - więc 1/4 kasy odlatuje... A to często cały zysk.

U mnie średnia wydajność z obory od 25 do 30litrów. Zależy od okresu. Obecnie 25doju, ale ze cztery zaraz wyganiam na zasuszenie.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

myślisz że to wystarczy 🤔 ja uważam że może nie wystarczyć ...

Napewno nie wystarczy ale zmiana genetyki u mnie jest potrzebna i ktoś mądry żeby pokierował w żywieniu muszę poszukać bo z tych firm paszowych to oni nic nie warci bo Tylko na swoja paszę naganiaja 

Opublikowano
37 minut temu, FarmerDyzio napisał:

3 tys na miesięc za 30 dni pracujących na głowę to jest dobrze ? Jedyny plus że szef Ci nie stoi nad głową. Na byle jakim etacie zarobisz więcej i do tego weekendy masz wolne. Chyba masz jakiś Plan żeby się rozwijać, bo taka gospodarka nie ma przyszłości ( podobnie było umnie ). Ja zrezygnowałem z krów.

Ale 3 tys na czysto to mało ? Powiedz czy w mieście odlozą 3 tys na miesiąc ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v