Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, WitekRolnik napisał:

Dzięki, rzepakowej wgl nie daję, ogólnie przy belach i bez wozu to temat żywienia jest dość trudny, oprócz zwykłych bel z trawy na gruntach ornych mam też bele lucerny z trawą oraz bele koniczyny z trawą i kurde nie dam rady odpowiednio wstrzelić się z dawką z tymi białkowymi belami, dam trochę bel z tym lepszym białkiem to białko w mleku wskakuje na 3.70-3.90 ale i wtedy zaczynają rzadziej robić, powoli zaczynam rozmyślać nad zakupem wozu i taczkowaniem bo tak sobie myślę, że wtedy można byłoby te bele białkowe lepiej wykorzystać, ewentualnie przejść na tą lepszą stronę mocy i pójść w pryzmę, zobaczymy czas pokaże co będzie dalej, chęci są, możliwość rozwoju też jest więc coś będziemy działać.

Nie mniej jednak może warto będzie spróbować z tą rzepakową.

Teraz to żeś d*jebał jak łysy grzywką o kant stołu :D Hala udojowa 2x12 na obecnie 11 krów mlecznych to inwestycja po uju fest :D

Ty masz pojęcie na 11 krów pryzmę robić chyba że w swojej skarpecie i na 11 krów paszowóz no nie wiem chyba że z taczki byś zrobił na taką ilość krów nawet nie dało by rady w wozie tego rozmieszać no chyba że latem na cały tydzień byś mieszał ale wtedy i 4 razy wiruwa by nie pomogła 👍👍

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

czyli bronisz...

jedni leczą szczepią higienę stosują dbają o wszystko a inni nie mogą 🤔 wolą iść na skróty...

Życie 😆🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, WitekRolnik napisał:

Dzięki, rzepakowej wgl nie daję, ogólnie przy belach i bez wozu to temat żywienia jest dość trudny, oprócz zwykłych bel z trawy na gruntach ornych mam też bele lucerny z trawą oraz bele koniczyny z trawą i kurde nie dam rady odpowiednio wstrzelić się z dawką z tymi białkowymi belami, dam trochę bel z tym lepszym białkiem to białko w mleku wskakuje na 3.70-3.90 ale i wtedy zaczynają rzadziej robić, powoli zaczynam rozmyślać nad zakupem wozu i taczkowaniem bo tak sobie myślę, że wtedy można byłoby te bele białkowe lepiej wykorzystać, ewentualnie przejść na tą lepszą stronę mocy i pójść w pryzmę, zobaczymy czas pokaże co będzie dalej, chęci są, możliwość rozwoju też jest więc coś będziemy działać.

Nie mniej jednak może warto będzie spróbować z tą rzepakową.

Teraz to żeś d*jebał jak łysy grzywką o kant stołu :D Hala udojowa 2x12 na obecnie 11 krów mlecznych to inwestycja po uju fest :D

57 minut temu, slawek74 napisał:

Niechc odpowiednie służby tocukrucą

nie ciesz bo , g,, wiesz....

śruty rzepakowej dosyp bo ewidentnie białka brak a krówki oddadzą w mleku parametry git 👍

Śruty rzepakowej to lepiej wogóle nie dawać lub tylko odrobinę. Ja teraz  trochę daje ale mało. A gdy nieraz próbowałem trochę zwiększyć to zaraz 1 lub 2 krowy zapalenia. I co to z tego antybiotyk i prawie tydzień czasu mleko trzeba wylewać Niema co patrzeć na to że niektórzy tyle i tyle na sztuke na dzień śruty rzepakowej dają.Może i mleka jak dawać rzepakową odrobinę jest więcej ale nie bez przesady a nieraz to tylko więcej straty przez to 🤔

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Ja nie chciałbym się zamienić. Wirówka to równia pochyła w dół. Dbam o higieną, nie szczepię, cykl zamknięty ,  warunki mam słabe, karmie dobrze i suplenentuję na bogato. Somatyka poniżej 100 często a są lebiegi zawyżające. A i jaka jest wydajność krowy chorej?

Edytowane przez Troker1979
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, greg1985 napisał:

Ty masz pojęcie na 11 krów pryzmę robić chyba że w swojej skarpecie i na 11 krów paszowóz no nie wiem chyba że z taczki byś zrobił na taką ilość krów nawet nie dało by rady w wozie tego rozmieszać no chyba że latem na cały tydzień byś mieszał ale wtedy i 4 razy wiruwa by nie pomogła 👍👍

Widzę, że Pan zaczynał od minimum 100 sztuk krów i oborą na kilka melonów, że tak z pogardą mniejszych traktujesz, pamiętaj karma zawsze wraca prędzej czy później ale wraca...

Każdy od jakiejś ilości zaczynał, nie każdemu dane było przejąć wielkie dobrze prosperujące gospodarstwo ale to nie pretekst do tego, żebyś traktował mnie jak jakiegoś śmiecia...

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 16
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja  doję krowy zaledwie  od 30 kilku lat   i  wszystkiego   nie wiem   ale  jest takie  powiedzenie cyt  Jak  dbasz  tak  masz  ;;   jeżeli chcesz mieć dobry towar to  musisz   o to  zadbać  i pilnować   nie ma drogi na skróty  znajomy  miał  zjechane całe stado więc     dawał   w łapę     kierowcy  i dawał  cudze mleko   wszystko  się  udawało  niestety   kierowca  się zmienił  a nstępny nie chciał brać  , i poszło  2 miechy pozaklasowe     ile na tym  zyskał  , myślę że raczej był  w  plecy .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, greg1985 napisał:

W betoniarce można mieszać. 

A tak na serio to pod mała ilość krów to tylko belki. 

11 w doju czy wszystkich? 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

czyli bronisz...

jedni leczą szczepią higienę stosują dbają o wszystko a inni nie mogą 🤔 wolą iść na skróty...

A cenę gówno mają 😂😂😂.

Chłopie patrz siebie niezaglądaj po sąsiadach ty lepiej wiesz co i jak inni a u siebie nie widzisz . 

Ja nie patrzę na innych u mnie ma się wszystko zgadzać żywotność krów a nie cały rok rotacja stada 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Nintendo napisał:

A tak na serio to pod mała ilość krów to tylko belki. 

11 w doju czy wszystkich? 

Aktualnie 9 w doju bo 2 zasuszone, wszystkiego razem z młodzieżą czyli jałówkami zacielonymi i mniejszymi mam 28 sztuk, obora po pewnych zmianach pozwoli na 27 krów w doju, a później jak trochę się rozwinie gospodarstwo to myślę nad budową obory ale to takie odległe plany

Ogólnie przez 2 lata w których ojciec chorował i niestety przegrał walkę z chorobą i ja w tym czasie leciałem na dwóch etatach to trochę stado posypało się bo było ok 20 krów dojnych i już łapałem się na przedział powyżej 5 tyś l, a teraz żeby odbudować to to niestety trochę potrzeba czasu.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, WitekRolnik napisał:

Widzę, że Pan zaczynał od minimum 100 sztuk krów i oborą na kilka melonów, że tak z pogardą mniejszych traktujesz, pamiętaj karma zawsze wraca prędzej czy później ale wraca...

Każdy od jakiejś ilości zaczynał, nie każdemu dane było przejąć wielkie dobrze prosperujące gospodarstwo ale to nie pretekst do tego, żebyś traktował mnie jak jakiegoś śmiecia...

Nic do ciebie nie mam ale może za szybko myślisz do przodu . Najpierw zwiększaj stado a później pomyśl o wozie . Już nie jeden tak popynął że na kilka hektarow brał nowego Fendta albo budował oborę  na 100 krów mając swoich 20  a resztę się dokupi a swojej ziemi też niewiele . 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, WitekRolnik napisał:

Aktualnie 9 w doju bo 2 zasuszone, wszystkiego razem z młodzieżą czyli jałówkami zacielonymi i mniejszymi mam 28 sztuk, obora po pewnych zmianach pozwoli na 27 krów w doju, a później jak trochę się rozwinie gospodarstwo to myślę nad budową obory ale to takie odległe plany

Ogólnie przez 2 lata w których ojciec chorował i niestety przegrał walkę z chorobą i ja w tym czasie leciałem na dwóch etatach to trochę stado posypało się bo było ok 20 krów dojnych i już łapałem się na przedział powyżej 5 tyś l, a teraz żeby odbudować to to niestety trochę potrzeba czasu.

Musisz popracować nad wydajnością. Od 9 krów powinieneś spokojnie przekroczyć próg 5tys lub być chociaż w jego okolicy. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
3 minuty temu, Nintendo napisał:

Musisz popracować nad wydajnością. Od 9 krów powinieneś przekroczyć próg 5tys lub być chociaż w jego okolicy. 

Niekoniecznie nie dla każdego np Dla mnie, nie liczy się wydajność dobowa od sztuki tylko ile mi zostaje w kieszeni gdyż obywam się swoimi paszami podejrzewam że Jego przypadek jest podobny. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, greg1985 napisał:

Nic do ciebie nie mam ale może za szybko myślisz do przodu . Najpierw zwiększaj stado a później pomyśl o wozie . Już nie jeden tak popynął że na kilka hektarow brał nowego Fendta albo budował oborę  na 100 krów mając swoich 20  a resztę się dokupi a swojej ziemi też niewiele . 

Uwierz mi, że nie myślę za szybko do przodu, wiem na co pozwolić sobie mogę, a na co nie i nie porywam się z motyką na słońce, umiem myśleć racjonalnie, nie mniej jednak zwiększając stado też trzeba mieć warunki na dość komfortową pracę, bo nie sztuka nastawiać w każdym kątku po cielątku i praktycznie z obory nie wychodzić. Trzeba mierzyć siły na zamiary i będzie dobrze.

A Ci co popłynęli to jedynie mogą mieć do siebie pretensje bo wyścig aby być lepszy niż sąsiad to po uju zagrywka na zarządzanie gospodarstwem

11 minut temu, Nintendo napisał:

Musisz popracować nad wydajnością. Od 9 krów powinieneś przekroczyć próg 5tys lub być chociaż w jego okolicy. 

Właśnie powoli zaczynam tą pracę, wiesz kiedyś rodzice aż tak bardzo to nie zwracali uwagę na wydajność i te krowy genetycznie nie oszukujmy się ale są słabe, nie mniej jednak nie mam do nich żalu za taki stan jaki jest.

Teraz średnio wychodzi od 3500 do 4200L miesięcznie.

Opublikowano (edytowane)

@Nintendo Małymi krokami będę działać w kierunku poprawy wydajności, wiadomo trochę czasu minie zanim wyjdzie się na prostą.

No i ogólnie młody jestem bo dopiero w kwietniu 26 wiosen na karku więc jeszcze dużo w tej materii muszę się nauczyć, a że człowiek całe życie uczy się to już inna inszość ;)

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Luki99 napisał:

Niekoniecznie nie dla każdego np Dla mnie, nie liczy się wydajność dobowa od sztuki tylko ile mi zostaje w kieszeni gdyż obywam się swoimi paszami podejrzewam że Jego przypadek jest podobny. 

A liczyłeś? Litr mleka w Twojej Piątnicy 3zl - podnieś wydajność o 10litrow to masz 30zl na sztukę na dodatki żywieniowe. Kilogram rzepakowej kosztuje 2zl a soi 3zl.

Wykorzystaj swoje pasze, dodaj do tego rzepakowa i soję/kukurydzę. Efekt na pewno będzie lepszy. Na samym zbożu to długo niepodoisz. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano

Musze w słoik i zawiezc do zbadania na mocznik mleko zeby mieć odniesienie bo nie wiadomo jak reagować. Na udoju spadl z 220 na 170 ale słabsza sianokiszonka to dodaliśmy korektor ok. 43% i widzę że mleko do góry ogólne poszlo ale mocznik  na wynikach z mleczarni nie wzruszony. Po dodaniu lizawek i soli w paszowoz przyszły biegunki standardowo i już przechodzi tym co dostaly. Nie wiem czy to ma wpływ jakiś

Opublikowano
8 godzin temu, WitekRolnik napisał:

ja bym proponoował wóz paszowy na początek wielkości 3-5m3 będzie z zapasem i spokojnie da rade w takim wymieszać dla 11 krów ewentualnie są zawieszane ale takiego nie polecam

• Like 1
Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Jak wam się wyniki mocznika zgadzają z wynikami federacyjnymi. Bo u mnie przy każdych wynikach mocznik slaby a z federacji byl 60 większy i nie wiadomo co o tym myslec

i tu i tu potrafią spier..ć w federacji predzej to bywa

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Musze w słoik i zawiezc do zbadania na mocznik mleko zeby mieć odniesienie bo nie wiadomo jak reagować. Na udoju spadl z 220 na 170 ale słabsza sianokiszonka to dodaliśmy korektor ok. 43% i widzę że mleko do góry ogólne poszlo ale mocznik  na wynikach z mleczarni nie wzruszony. Po dodaniu lizawek i soli w paszowoz przyszły biegunki standardowo i już przechodzi tym co dostaly. Nie wiem czy to ma wpływ jakiś

Zapewne mleczarnia chce ci pomóc podnieść wydajność mleka od krów . Jak słaby mocznik to dorzucić rzepakowej 😂😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v