Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
szymon09875 napisał:

Dnia 13.07.2023 o 07:31, robi57362 napisał:

na jaka wysokość robić wygrodzenia dla opasa do dwoch lat? 2 m będzie ok?

Ja mam 2.2-2.4 i jest ok od 4 miesięcy do końca opasu

robie juz na 2 m, bo w temat zagląda multum osoba żadnej konkretnej odpowiedzi,

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

11,5 netto, realna maksymalna cena na dziś za byka na żywo 

A ja myślałem że Sz P na wakacjach a jednak czujnie obserwuje aby hodowca za dużo nie dostał za 🐂🙂

• Haha 5
Opublikowano
32 minuty temu, ab23 napisał:

A ja myślałem że Sz P na wakacjach a jednak czujnie obserwuje aby hodowca za dużo nie dostał za 🐂🙂

Wakacje nie wakacje, o komfort psychiczny kolegów z forum trzeba dbać. 

1 godzinę temu, krzys111 napisał:

Mnie za jałówkę, kolor, 350 kg 2500 dają. Jeszcze trochę poczekam. Kupiec mówił że jałówki teraz max. po 9 zł.

Hf może tak. Mięsne do 13.

Opublikowano

To podaj co to za pośrednik może ktoś jest z Twojej okolicy i też by chciał przez niego sprzedać. Czemu tylko Ty możesz mieć taką cenę daj niech inni też tyle dostaną 

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Tak tak juz nie raz wstawialem tu fakture ze ceny jednak mialem takie jak podaje...

Do jakiej ubojni trafił I jak z wybiciem?

Opublikowano
barttt napisał:

22 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Tak tak juz nie raz wstawialem tu fakture ze ceny jednak mialem takie jak podaje...

Do jakiej ubojni trafił I jak z wybiciem?

Trafiły do łukowa. Wybicia od 58% do 62%.

Opublikowano

Witam ,nigdy nie sprzedawałem na wbc ,może ktoś mi wytłumaczyć jak to liczyć ? Powiedzmy byk Hf budowy średniej ,okrągły ,nie jakiś wieszak ,waga powiedzmy 800kg jak na wadze ważę u siebie .Jak to dalej jest liczone ,wiadomo że zanim dojedzie do ubojni ze 100km to straci z 20kg i co dalej ?

Opublikowano
7 godzin temu, kris148a napisał:

Witam ,nigdy nie sprzedawałem na wbc ,może ktoś mi wytłumaczyć jak to liczyć ? Powiedzmy byk Hf budowy średniej ,okrągły ,nie jakiś wieszak ,waga powiedzmy 800kg jak na wadze ważę u siebie .Jak to dalej jest liczone ,wiadomo że zanim dojedzie do ubojni ze 100km to straci z 20kg i co dalej ?

ważysz bydło standardowo przygotowane na sprzedaż, odejmujesz standardową skitke, czy tam bród i se liczysz czy wyszło lepiej, czy gorzej od oferty handlarza z żywca. 

Opublikowano
7 godzin temu, kris148a napisał:

Też jeszcze nigdy nie sprzedawałem na WBC 

Opublikowano

No jest ryzyko , do Bronisina słyszałem że chwalą na wbc 

Opublikowano
9 godzin temu, kris148a napisał:

800-6% =752 kg netto 

752× 52% = 391 kg mięsa x cena na wbc najczęściej hf to O klasa +/- tak to wychodzi przy hf

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v