Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, stoję przed wyborem nowej przyczepy na gospodarstwo. Wstępnie wybrałem przyczepę typu Tandem o ładowności 10t, do dyspozycji na gospodarstwie jest koń New Holland t5060, przyczepa będzie służyć głownie do transportu płodów rolnych - zboża, rzepak. Pytanie do użytkowników jakiego producenta przyczepy najlepiej wybrać? Na co zwracać uwagę przy wyborze wyposażenia oprócz podstaw typu plandeka, podest? Jak na razie metaltech wpadł mi w oko, ale chciałbym poczytać jakieś opinie użytkowników podobnego sprzętu.

Opublikowano

Ja osobiście nie mam tandema ale pracowałem na takim u kolegi na gospodarstwie, zaczepiana była na pistonfix  i wydaje mi się że jest mniejszy kąt skrętu. Jak nawracasz to koła wydzierają ziemię chyba że masz skrętną oś. Do transportu zboża wybrał bym dwu osiową, kolega ma do warzyw, zboża i dużo cofa do kosza dlatego wybrał tandemy. Twój NH ma 95 KM i małą masę, odpuścił bym tandem.

Opublikowano

Nie zgodze się. Mam doświadczenie z tandemem Pronaru u siebie od 8 lat i gdybym kupował kolejną przyczepe kupiłbym tandem jeszcze jeden. Właśnie dlatego, że mała jest masa ciągnika, to z tandemem pojedzie, a dwuosiowa będzie stać w miejscu, a ciągnik będzie kopał i podskakiwał. Będzie szarpać ciągnikiem przy większej prędkości. 

Opublikowano
8 godzin temu, jacek1296 napisał:

...i jak najszersze koła balonowe, broń boże tirówki.

A to dlaczego? Ja mam nalewki Farmery 22.5 i nie narzekam. Natomiast w HLce mam tirowskie opony pogłębiane i one są okropnie śliskie.

Opublikowano

Nad Metal-Techem bym się głęboko zastanowił zakupiłem niedawno przyczepę  Metal-Tech DBL12 i zawiodłem się na jakości wykonania niestety szczelności rzepakowej nie ma,byli przedwczoraj z firmy oglądać co i jak zjeba.. ale widzę że będzie ciężko aby to poprawili tak jak należy.

Opublikowano
11 godzin temu, Michał88 napisał:

Ja osobiście nie mam tandema ale pracowałem na takim u kolegi na gospodarstwie, zaczepiana była na pistonfix  i wydaje mi się że jest mniejszy kąt skrętu. Jak nawracasz to koła wydzierają ziemię chyba że masz skrętną oś. Do transportu zboża wybrał bym dwu osiową, kolega ma do warzyw, zboża i dużo cofa do kosza dlatego wybrał tandemy. Twój NH ma 95 KM i małą masę, odpuścił bym tandem.

105KM i mase +-4,2t. Bo ma full pakiet jezeli chodzi o przedni tuz i tur, łacznie z obciążnikami na kołach.

Opublikowano (edytowane)

Ale przynajmniej przyjechali po zgłoszeniu reklamacji   to juz na plus , ja zgłaszałem wade w Promar sadowne i nie przyjechał nikt .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

@jarecki przyjechali bo podobno mój e-mail ze zgłoszeniem usterek przypadkowo poszedł do samego prezesa i jakiś konkretny opierdol był tak mi przekazali ale ile w tym prawdy to nie wiem.

@Janusz6111 tego nie wiem nie miałem gdzie po odebraniu swojej zobaczyć innych sztuk jak je robią.Po nowym roku będę dalej ciągną firmę aby poprawili jak należy,a to wiążę się z piaskowaniem poprawieniem i pomalowaniem  na niestandardowy kolor kilku elementów, i z tego co wywnioskowałem po gadce z osobami które przyjechały to ciężki temat,ale tym sposobem kolejna przyczepa nie będzie już z tej firmy.

Opublikowano
2 godziny temu, Rowan napisał:

A to dlaczego? Ja mam nalewki Farmery 22.5 i nie narzekam. Natomiast w HLce mam tirowskie opony pogłębiane i one są okropnie śliskie.

Bo wystarczy, że lekko popada i w polu robią za spych ( kolega przez miedzę tak ma w tandemie z pronaru ), a gdy w polu mokro, to rżną koleiny.

Opublikowano

Kup sobie Wieltona - wg mnie najlepiej wykończona. Żółty z niebieskim będzie ładnie się prezentować 🙂

Opublikowano
Dnia 23.12.2022 o 19:38, jacek1296 napisał:

Bo wystarczy, że lekko popada i w polu robią za spych ( kolega przez miedzę tak ma w tandemie z pronaru ), a gdy w polu mokro, to rżną koleiny.

za***iscie, chyba nie wiesz co zrobią w takich warunkach te najszersze balonówki, to dopiero spych będzie, wogole nie będą się kręcić. 

Opublikowano (edytowane)

Tak się składa, że mam tandema na kolach 550/22,5 , na którego ładuję 20-22t i jeszcze nigdy koła nie robiły za spych, nie przestały się kręcić i nie usiadłem z nim. Tak samo z tandemem 10t na kołach 400. Sąsiadowi pomagałem wyjeżdżać.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

🤷‍♂️

Ja bym brał na 385 jeśli ma chodzić w transporcie zboża, lżej to idzie poprostu. 

Po polu jak sucho to przecież pójdzie na takich i na takich, a jak mokro to się nie wjeżdża. Osobiście wogole staram się nie wjeżdżać załadowana przyczepa na pole (ugniatanie gleby) , a jak już to po ściekach. 

Opublikowano (edytowane)

A jak jeżeli chodzi o zaczep? Wiem ze dużo zależy od rozłożenia ładunku i nacisku na oś deklarowaną przez danego producenta.

Edit: Posprawdzałem trochę to górny ma homologacje na 2t, dolny na 1,5t wiec powinno śmigać nawet na dolnym jak się go trochę schowa.

Wieltona 10t w tandemie 110-120tys zł brutto na dzień dzisiejszy. 

IMG20221228093713.jpg

Edytowane przez Janusz6111
Opublikowano

Każdy dobiera przyczepę do swoich potrzeb. Ja do Proximy też rozważałem tandem, ale wziąłem zwykłą 8-mkę z Pronara.

Dlaczego nie tandem?

• Jeżdżę z 3 przyczepami na zmianę jednym Ciągnikiem i jest mi łatwiej na polu odpiąć i podpiąć.
  • C-330m pustą przyczepę wciągnę na pole. 
  • Wożę praktycznie tylko zboże. 
  • Bałem się, że rozwalę w ciągniku zwolnice.... może niepotrzebnie. 
  • Bałem się sterowania przy cofaniu - jednak to dwie osie blisko siebie. 

Jak bym woził zielonki, ziemniaki, czy buraki po polu (mokre, ciężki warunki, gdzie potrzebny docisk osi ciągnika), to bym zdecydował się na tandem. 

Z wyposażenia wziąłem plandekę z rurą odchylaną na bok, podest, zaczep automatyczny, instalację dwuobwodową, media na drugą przyczepę, burty 500+500.