Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie czy zmniejszając obroty won w rozsiewaczu (amazone sam) stracę na dokładności? Przy około 540 na wałku mam około 20m szerokości ale mam problem z wąskimi działkami gdzie na raz nie zabieram a na 1.5 przejazdu jest za dużo zastanawiam się nad założeniem małego silnika hydraulicznego do napędu wom zakres obrotów około 1280-700. Czy przy tych około 300obr będzie siał w miarę dokładnie czy może krzywo rzucać. Na zwykłych 540 jak próbowałem na mniejszych obrotach wydało sie dokładnie ale nie schodziłem poniżej 350-360obr. Pytanie czy przy tych obrotach około 300 będzie równo siał bo nie chcę się bawić w zmianę talerzy albo łopatek bo to nie tanie zabawy. Pozdrawiam 

Opublikowano
49 minut temu, miwigos napisał:

Ten rozsiewacz jest jedno czy dwutarczowy

Dwu

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jeżeli nie zależy na dokładności wysiewu, to sobie można rozkręcać na śrubie jak kolega wyżej zaleca ...

Wtedy to całkiem krzywo sieje a przestawiać za każdym razem na śrubie też słabo tak to by regulował tylko obroty

Opublikowano

A nie możesz otworzyć prawą i lewą strone odzielnie wtedy połową szerokości siejesz

Opublikowano

mam zaf i na nim  tabele wysiewu i tam wyraznie jest narysowane ze poziomowanie rozsiewacza-czyli skrecanie i rozkrecanie sruby rzymskiej -ma wyrazny wplyw na szerokosc rozsiewania,w   tym jest inaczej ???

mozna kupic limiter. 

ten ciagnik nie ma wom zaleznego ?? na nim zawsze obroty sa mniejsze.

ktos kto pyta ile tarcz ma amazonka to raczej nie powinien sie wypowiadac 😂

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jacus napisał:

mam zaf i na nim  tabele wysiewu i tam wyraznie jest narysowane ze poziomowanie rozsiewacza-czyli skrecanie i rozkrecanie sruby rzymskiej -ma wyrazny wplyw na szerokosc rozsiewania,w   tym jest inaczej ???

Tylko nie jest to narysowane jako regulacja szerokości wysiewu, tylko żeby chłop ze wsi wiedział, że aby rozsiewacz pracował poprawnie musi być wypoziomowany, ewentualnie lekko pochylony na ciągnik przy wysokich roślinach. Łącznik nie służy do regulacji szerokości wysiewu, od tego są łopatki na tarczach ;) 

Wydłużając łącznik, aby zmniejszyć szerokość wysiewu powodujesz nierównomierny wysiew nawozu na szerokości roboczej i w każdej lepszej instrukcji obsługi rozsiewacza jest to napisane ;) Wiem, że Polak nie czyta instrukcji tylko jedzie w pole, ale czasem warto wieczorem zamiast TV przejrzeć sobie instrukcję od maszyny ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
14 godzin temu, FarmerBrzeźno napisał:

Witam mam pytanie czy zmniejszając obroty won w rozsiewaczu (amazone sam) stracę na dokładności? Przy około 540 na wałku mam około 20m szerokości ale mam problem z wąskimi działkami gdzie na raz nie zabieram a na 1.5 przejazdu jest za dużo zastanawiam się nad założeniem małego silnika hydraulicznego do napędu wom zakres obrotów około 1280-700. Czy przy tych około 300obr będzie siał w miarę dokładnie czy może krzywo rzucać. Na zwykłych 540 jak próbowałem na mniejszych obrotach wydało sie dokładnie ale nie schodziłem poniżej 350-360obr. Pytanie czy przy tych obrotach około 300 będzie równo siał bo nie chcę się bawić w zmianę talerzy albo łopatek bo to nie tanie zabawy. Pozdrawiam 

Ja w Lely jak mam obsiać wąski pas np 10m to włączam wyższy bieg, opuszczam nisko rozsiewacz i jadę na małym gazie. Przecież nie opłaca się modyfikować talerzy do paru przejazdów. 

Na biegach zależnych wom ma za dużę obroty, chyba żeby jechać 1km/h.

Jak się zamknie jedną komorę to szerokość rozsiewania nie wiele się zmniejsza, bo ich zasięg prawie się pokrywa przynajmniej w Lely.

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko nie jest to narysowane jako regulacja szerokości wysiewu, tylko żeby chłop ze wsi wiedział, że aby rozsiewacz pracował poprawnie musi być wypoziomowany, ewentualnie lekko pochylony na ciągnik przy wysokich roślinach. Łącznik nie służy do regulacji szerokości wysiewu, od tego są łopatki na tarczach ;) 

Wydłużając łącznik, aby zmniejszyć szerokość wysiewu powodujesz nierównomierny wysiew nawozu na szerokości roboczej i w każdej lepszej instrukcji obsługi rozsiewacza jest to napisane ;) Wiem, że Polak nie czyta instrukcji tylko jedzie w pole, ale czasem warto wieczorem zamiast TV przejrzeć sobie instrukcję od maszyny ;) 

masz amazonke ??? zrobibym ci zdjecie tabliczki ale akurat od sciany jest schowany . 

masz i przestan sie osmieszac- to co prawda od zaf-mam takiego bo -ale o sam to nie slyszalem 🤣

tabela-amazone-za-f_69765_83_339519.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

mozna kupic limiter. 

ten ciagnik nie ma wom zaleznego ?? na nim zawsze obroty sa mniejsze.

ktos kto pyta ile tarcz ma amazonka to raczej nie powinien sie wypowiadac 😂

a jakieś stare 40 letnie nie mają jednej tarczy, mój zam 1001 jak zamnkne np lewą strone to prawa sieje w lewo z 3 metry , przy szerokości siewu 24 metry

Opublikowano

Jeśli koniecznie chcesz napędzać hydraulicznie tarcze wysiewające to moim zdaniem nie ma przeciwskazań , ten system napędu w niektórych modelach stosują znani producenci rozsiewaczy . 

Jeśli założysz regulator przepływu to masz regulację obrotów i jednocześnie ich stabilizację ( brak zależności od obrotów silnika ) . 

Sam będziesz musiał sobie opracować tabelę szerokości rozsiewu nawozu dla danej prędkości obrotowej  ( przydał by się obrotomierz ) . 

Opublikowano
Dnia 9.12.2022 o 17:04, miwigos napisał:

a jakieś stare 40 letnie nie mają jednej tarczy, mój zam 1001 jak zamnkne np lewą strone to prawa sieje w lewo z 3 metry , przy szerokości siewu 24 metry

Sieje 3m ale dużo mniejszą dawką bo na swych talerzach nakładaja się w tamtych miejscach i wychodzi równo tak to połowa dawki

Opublikowano

Ja sieje z predkością prawie 14 km/h , mam dwa pola gdzie zostaje 6 metrów , opuszczam limiter na siew graniczny, opuszczam niżej roziewacz,obroty WOM zmniejszam na 420 i jade predkością okolo 27 km/h , jest Ok,pasów nie ma

Opublikowano
49 minut temu, miwigos napisał:

Ja sieje z predkością prawie 14 km/h , mam dwa pola gdzie zostaje 6 metrów , opuszczam limiter na siew graniczny, opuszczam niżej roziewacz,obroty WOM zmniejszam na 420 i jade predkością okolo 27 km/h , jest Ok,pasów nie ma

No tak ale nasz limiter ja do tej pory na tych działkach 22-30m to ustawiałem od między normalnie a od środka połowa dawki bo szło podwójnie tylko wtedy nie zawszę wyjdzie tyle samo ale przez zimę przerobię zobaczę jak to wyjdzie