Skocz do zawartości

Brona wahadłowa - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Zastanawiam się nad zakupem brony wahadłowej 2.5 metra i się zastanawiam czy warto. Uprawiam bezorkowo 15 ha gruntów ornych gruberem 2 belkowym i jednak po gruberze jest trochę nierówno. Gleby lekkie od 4 do 6 kl. Teraz sieje od razu po gruberze ale jest dość nie równo. Myślicie że taka brona zagregowana z siewnikiem ma sens po gruberze ?

Opublikowano

No właśnie nie mam doświadczenia z jednym i drugim i dlatego pytam bo wydaje mi się że bierny po gruberze gdzie czasami jest trochę mulczu będzie się zapychał a nie wiem jak z broną. A czemu uważasz że to bez sensu?

Opublikowano

Jeśli z wałem Packera, to jak najbardziej. Wszelkiej maści "agregaty" z zębami kultywatorowymi i tymi śmiesznymi wałkami strunowymi, nadają się jedynie na piachy (a i tam jest problem z zagęszczeniem gleby)

Opublikowano

Dzięki - uprawiam głównie takie uprawy jak gryka, facelia i seradela. Może dojdzie łubin I żyto hybrydowe - tych resztek nie ma dużo - szczególnie wiosna - No chyba że się coś położy to inna bajka - Tobie się czasem przypcha ta brona? 

Opublikowano

Jeśli jest dużo resztek naprzykład na poprzeczkach gdzie pług idealnie nie przeora potrafi się nazbierać i zaczyna ciągnąć górę ziemi.Tylko że u mnie 3 klasa i miejscami glina. Piasek łatwiej przeleci

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Przemek B
      Czy ktos z was produkuje tyto bo ja tak
      czy w tym roku duzo wam tytoniu zjadly robaki np drutowce?
    • Przez szark93
      Witam. Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego o tej roślinie. Na jakich klasach ziemi najlepiej sie rodzi ? Jaki nawozy i w jakiej ilości stosować ? Czym pryskać ? Ile kg wysiać na 1 ha ? I czy jest dobra na paszę dla bydła ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi .
    • Przez AGRObombula
      witam was Drodzy koledzy mam parę pytań odnośnie soji. Czy uprawa w Polsce możliwa a może ktoś już uprawiał jeśli tak to jakią odmianę. jak plonuje jakie zabiegi stosujemy czy jest opłacalna jednym słowem piszcie co wiecie na temat ale wolałbym aby się wypowiedzieli Ci co się na sprawie znają
    • Przez Dominator88
      Witam chciałbym się zając uprawą łubinu niestety niemam doświatczenia z tą rośliną może mogliście by mi cos powiedzieć na jej temat
      Interesują mnie kiedyś siać łubin? Jaka obsada na hektar? Jakie stosujecie środki ochrony roślin w uprawie łubinu? Czy może nie stosujecie oprysków na łubin? Jakie stosujecie nawożenie na łubin? Czy uprawa łubinu jest opłacalna? Jakie odmiany siejecie?
    • Przez marcinostry
      witam. chciałbym się dowiedzieć czy uprawa tymianku jest opłacalna na 1ha oraz gdzie można kupić nasiona tymianku z góry dzięki za odpowiedź.
  • Dodaj nową pozycję...
v