Skocz do zawartości

wybór prasy kostkującej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Stoję przed wyborem prasy kostkującej do współ pracy z c-360... do prasowania około 7-10 hektarów rocznie razem z łąkami. Po prostu kostki dla mnie wygodniejsze. Do wyboru nasza polska sipma z224 lub niemka Fortschritt k442. Cenowo jest różnica bo nasza droższa ale po przepytaniu kilku starych operatorów z SKR to stali bardziej za niemką tylko wiadomo części coraz trudniej zdobyć. A na forum co mogą rolnicy doradzić? Za zbędne komentarze typu że nikt już kostek nie robi z góry podziękuje. teraz wiadomo części.
Opublikowano
3 godziny temu, farmer1999 napisał:

Witam. Stoję przed wyborem prasy kostkującej do współ pracy z c-360... do prasowania około 7-10 hektarów rocznie razem z łąkami. Po prostu kostki dla mnie wygodniejsze. Do wyboru nasza polska sipma z224 lub niemka Fortschritt k442. Cenowo jest różnica bo nasza droższa ale po przepytaniu kilku starych operatorów z SKR to stali bardziej za niemką tylko wiadomo części coraz trudniej zdobyć. A na forum co mogą rolnicy doradzić? Za zbędne komentarze typu że nikt już kostek nie robi z góry podziękuje. teraz wiadomo części.

Sipme bierz

Opublikowano

Jak już Fortschrit to 454 ale to raczej nie do 60tki.Polecam Welgera,przy odrobinie serca maszyny nie do zabicia.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam 51 i z czystym sumieniem polecam.Proscizna i wszystkie części dostępne.52 też nie zły i nowszy.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano (edytowane)

No nie przeczę ale idzie jak burza.Za 300€ kupiłem w 2015 z uszkodzonym aparatem.W przeciwieństwie do sipmy przy naprawie aparatu nie trzeba spędzić całego dnia i rozebrania polowy prasy.Moim zdaniem o wiele lepsza niż sipma.Nie zamienił bym się nawet na nowszą.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
3 godziny temu, Pafnucy napisał:

No trochę wiekowa konstrukcja

O znalazłem zdjęcie

IMG_20190728_163603.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Marcinek178
      Panowie prasę posiadam od niedawna, chciałem ją dziś wypróbować no i problem od razu powstał. Mianowicie nie wiąże mi kostek z prawej strony tzn. niby wszystko dobrze, ale gdy wiązka jest już na wylocie to obcina ten prawy sznurek. niby znajomy próbował coś regulować w aparacie ale nic nie pomogło. W czym może tkwić problem i jak go zdiagnozować. Nie znam sie na prasach więc proszę o wyrozumiałość. Dodam że prasa jest z 1986 roku. aparaty wyglądają na oryginalne. Dziękuje wszystkim którzy mi pomogą.
    • Przez bastek2210
      Witam mam problem z prasa sipma z224/1 po zerwaniu zabezpieczenia które pociąga iglice i zmianie tej sruby przestała wiązać i wydaje mi się że podgarniacz spotkal się z tłokiem bo ten pierwszy od tłoka został przygiety . Jest ktoś kto ma mozliwosc pokazać zdj jak jest prawidłowo ustawiony rozrząd czy inaczej zapłon w tej prasie? 

• Przez ursus3600
      Witam. Poszukuję mechanika do prasy sipmy z 224 z Małopolski.
    • Przez evolution93
      Witam wszystkich.
      Niestety jak ktoś się nie zna na prasach to musi coś się zepsuć.2 lata temu kupili prasę Welger AP 12.Na początku było z nią w porządku dopóki nie został ruszony mechanizm długości kostki kiedy nie pracowała.Od tej pory prasa prasuje jedną kostkę 0,5m a nie które zdarzały się do 2m.Czasami zawiąże a czasami nie .Robi czasami po 5 słupłów na jednym sznurku.Wiem że ta prasa jest już wiekowa ponad 25 lat .Czy ktoś ma jakieś materiały dotyczące tej prasy lub o jakieś podpowiedzi bo w takim stanie to na pewno jej nie sprzedam bo kto to już kupi tak więc albo będzie mogła służyć albo zrobią z niej nową w hucie.
      Pozdrawiam
    • Przez grzechu_141
      Witam, mam problem z prasą kostkującą famarol z511 otóż prasowałem siano i tłok spotkał się z widłami nagarniającymi (nie z igłami które wiążą) poprostowalem widły ustawiłem tłok oraz widły nagarniające wszystko niby w porządku tłok przeszedł widły też ale gdy były w górnym punkcie nagle spadły nie wiadomo dlaczego i tłok nie zdążył się cofnąć co w konsekwencji oznaczałoby po raz kolejny zgięte widły. Wie ktoś co może być tego przyczyną? 
  • Dodaj nową pozycję...
v