Skocz do zawartości

Axion 820 Błąd podłokietnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. od nie dawna użytkuje Axiona 820 i juz powoli zaczynają się problemy... Wyskakuje błąd podłokietnika /7554 - błąd podłokietnika wielofunkcyjnego. Oświetlenie tylne wyłączone/ co powodowało wyłączenie hydrauliki i wysprzęglenie skrzyni a cały podłokietnik nie reagował. Wystarczyło wtedy wyłączyć traktor, zresetować zasilanie i maszyna latała znów do następnego momentu który pojawia się za 20-40 min. Proszę o pomoc gdzie szukać może coś ktoś wie??
Opublikowano

Ja bym zaczął od kostki, która łączy się z instalacją. Jak podniesiesz podłokietnik to zobaczysz przewód w peszlu i gdzieś tam powinna być kostka. Może ją wyczyścić i sprawdzić przewód w peszlu bo może gdzieś się przełamał i nie styka bo czasami się peszel źle układa i na opuszczonym podłokietniku zagina peszel. 

Opublikowano

Odnosze wrażenie że wszystko jest tam wporzadku bo oglądałem kable i kostkę i wszystko wygląda normalnie żadnego przegięcia przełamania ani nic chyba że coś dalej się przełamało albo w samym podłokietniku... 🤔

Opublikowano (edytowane)

To pewnie moduł pada skoro po odłączeniu zasilania działa normalnie, bo jak by CAN nie miał kontaktu to by powielało się to o wiele szybciej, innych błędów nie wyświetla ? Może przesiedziałe kostki są przy modułach.

Podczas pracy odłącz wtyczkę od podłokietnika i sprawdź jaki bedzie błąd zawsze można coś wtedy "wykluczyć" bo powinien być inny błąd. 

ps jeżeli ten błąd wyskoczy i odcina cały tył ciągnika i nie chce jechać to na 99% moduł. Bo po wyłączeniu prądu i po ponownym włączeniu ten moduł  się "resetuje jak Janusz passata :D " to póki błędu nie wyłapie to będzie jeździć. Nie wiem dokładnie, który to moduł, ale trzeba rozebrać plastiki za siedzeniem gdzie są bezpieczniki i tam są poszczególne moduły i każdą kostkę rozpiąć wyczyścić kontaktem i zobaczymy co będzie potem bo widać, że problem nie jest cyklicznie tylko różnie. 

Edytowane przez artur04c
Opublikowano

A gdzie te moduły się znajdują? i ile orientacyjnie może taki moduł kosztować? odłączyłem kostkę podłokietnika na odpalonym lecz nie podczas jazdy/pracy więc nie wiem jakby wtedy było. ale jak odłączyłem na postoju to inna ikonka na cebisie się pokazała

Opublikowano (edytowane)

zle sprecyzowałem mi chodziło podczas pracy, ale postoju :D jeżeli z tyłu za siedzeniem masz bezpieczniki to moduły są za takim podłużnym plastikiem(4-6 srub torkx) one są dokładnie za płytą bezpieczników, Używane około 3k, ale to zależy, który bo każdy odpowiada za coś innego i ceny są różne i widełki od 1.5k do 4k używane. 

świeci się ikona z trybem i wewnątrz trybu piorun jak ten błąd występuje ? 

Edytowane przez artur04c
Opublikowano

błąd elektryczny, torx wyciągnąć plastik i dojdziesz do całej płyty bezpieczników wraz z modułami i tam każdą wtyczkę i gniazdo wyczyścić kontaktem i ewentualnie z tyłu kabiny na zewnątrz jest taka osłona dosłownie pod tylną szybą mocowana na dwa wkręty i pod nią znajdują się główne wtyki zasilania kabiny. Je też przy okazji wyczyścić tylko pamiętać, żeby prąd wyłączyć :D

Opublikowano (edytowane)

Jak dojdziesz do płyty bezpieczników to uważaj bo to trochę waży bo ona jest wraz z modułami, płyta przykręcona tak samo na torx, ale mniejszy i z tyłu płyty też są wtyki do oczyszczenia. Przy okazji poznasz trochę historii ciągnika bo wiele tam można znaleźć :D

Edytowane przez artur04c
Opublikowano

Myślałem, że masą go "resetujesz". To jeżeli mu prądu nie odcinasz to znaczy, że masz błąd chwilowy więc albo brak kontaktu, albo moduł. Ciężko naprawdę stwierdzić, ale jeżeli po 20-40 min błąd występuje i jak go zgasisz i odpalisz i działa to gdzieś traci kontakt i Claas i MF (te nowsze marki tym bardziej) . w Claas straci kontakt na 1 sek już wyrzuci błąd :D 

Opublikowano

No ale nic... pierwsze trzeba zacząć od czyszczenia... może pomoże jak nie to trzeba się łapać za kieszeń niestety... Tak to jest jak chce się luksusowy traktor 😄 w tym przypadku ojczulek sobie zamanił axiona i teraz go ma 😃

Jak to tata określił jak zaczyna orać jest dobrze, porobi pół godziny do godziny zaczynają się te cyrki i to dosłownie co 15-30 min się wyświetla, gasi odpala itp aż wkońcu ustąpi i robi już i robi i się nic nie dzieje. więc jestem takiej myśli że coś po prostu nie styka jak trzeba. Jutro porozkrecam jak będę miał czas i powyczyszczam wszystko i zobaczymy co będzie dalej

Aa i jeszcze mówił mi coś o błędzie hamulca wysokociśnieniowego i miga wtedy stop duży i wykrzyknik z takimi jakby okładzinami ale to mu się tylko raz zrobiło i wtedy ciągnik normalnie jedzie ale też zgaszenie i odpalenie pomagało. ale to pomyślałem że może mało płynu hamulcowego. chyba że źle myślę ale jeszcze nawet tego nie sprawdziłem bo brak czasu ciągle...

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli kupiłeś Axiona używanego to wolę Cię teraz dobić. Za w czasu przyjrzeć się tylnemu dyferencjału (taki urok tego modelu zwłaszcza używanego) Szybciej dziewicę w Sopocie zastaniesz niż dobrą używkę Axiona... Chyba, że ktoś już wymienił, albo nie wymęczył w co wątpię... tam jest taka podkładka, która się sypie gorzej jak (nie chce wspominać :D) i nie czuć nic, że coś się dzieje i z czasem pyk i dyfra nie ma, nakrętka od ataku potrafi się rozkręcić i wałek i koło leci. Ogólnie ciężko do stwierdzenia bo to szybko się niszczy. Najważniejsze filtry dokładnie przejrzeć bo to podstawa ;)

Edytowane przez artur04c
Opublikowano

ciągnik sprowadzony ogólnie wizualnie bardzo poszanowany, technicznie silnik ładnie pracuje oleju nie bierze, skrzynia biegi ładnie przezuca nie szarpie ani nic, rewers również ładnie zmienia kierunek i wszystko pracuje dosyć cicho bez jakiś niepokojących odgłosów. 8500h na blacie, czy prawda? nie mam pojęcia ale odnoszę wrażenie po stanie jego że tak

Opublikowano

Ja sie stanu czepiać nie będę :D może być pięknu pachnący itp, ale widzę błędy standardowe Claas :D i to nie win Claas tylko czasu i eksplantacji. Do wyczyszczenia kostki wtyki itp. Jak błąd hamulca wyskoczy to powiem też co i jak bo sam miałem z tym problem, ale nikt na forum nie wiedział, albo nie chcieli powiedzieć. Tylko ten dyfer miej na uwadze ;)

Opublikowano

Dobra ok :) najwyżej przejdziemy na priv czy jakiś Whatsapp to jeśli byś mógł i chciał to byś mi potlumaczyl trochę na co zwrócić uwagę jeszcze żeby to w miarę ojczulkowi chodziło bo osiwieje całkiem z nerwów 😄

Opublikowano (edytowane)

Moduł poleciał, albo ewidentnie brak kontaktu bo w ogóle sterowniki nie widzi modułu i nie ma komunikacji dłużej niż 5 sekund. Jeszcze błąd miękkiej osi oznacza tym bardziej problem w instalacji elektrycznej. (u mnie kostka nie przewodziła pod kabiną obok akumulatorów hydraulicznych) Trzeba dokładnie przejrzeć instalację elektryczną bo jak jeden kabel będzie przerwany to są problemy z CAN i będzie sypał błędami.

błąd jest ciągły czy tymczasowy raz jest, a raz nie ?

Edytowane przez artur04c