Skocz do zawartości

Poznaniak czy może coś zachodniego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, jaco512 napisał:

Zwróć uwagę na luzy na redlicach, aby nie było dużych, nic nie piszczało przy kręceniu, skrzynie w nich są cynkowane więc farba może czasem odpadać.

Na co jeszcze zwracać uwagę przy zakupie? 

Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Jak nie siejesz rzepaku czy innych drobnonasiennych to skrzynia olejowa nie będzie ci potrzebna

Ale to oznacza że Nordstenem nie posieję rzepaku? Wiesz, dziś go nie uprawiam ale nie będę kłamał, że takie myśli nie chodzą mi po głowie. Tym bardziej, że nie mam wybitnie dobrych gleb a rzepak lubi właśnie takie 4 klasy. Byle by Ph było na wysokim poziomie dlatego teraz właśnie intensywnie odkwaszam glebę i zobaczymy, może za 2 - 3 lata będę próbował coś podziałać. 

Opublikowano

Miałem siewnik konny, teraz sieję Poznaniakiem z lat 80, zwykłe redlice bez zabezpieczeń, co ma się zapychać ... trzeba tylko opuszczać i podnosić siewnik w trakcie jazdy, a nie jak ciągnik stoi, faktycznie jak są resztki pożniwne lub perz czy kycze od brzegów pola to ciągnie to wraz z ziemią i co chwila trzeba podnosić i opuszczać. Jeżdząc po rolnikach nie raz widziałem starą Amazonkę 2,5m i tak się nic nie zabija

Opublikowano

Bo w Poznaniaku są.redlice blisko siebie i grabki o kant hu..a obić 

W nordku nie było grabek oryginalnych i belkę założyłem od D8 z tzw lisimi czy jaskółczymi ogonami .gdzie każda para pracuje na sprężynie i jest bajka. Nic się nie ciągnie ani nie zapycha i pole jak stół. Przez jeden sezon miałem te z poznaniaka i szybko się ich pozbyłem. Sąsiad też ma nordka z oryginalnymi grabkami i jest gorzej zarównane zwłaszcza w  śladacch po ciągniku.albo wsale nie zaciągnie jak ziemia jest pulchna ale i tak dużo lepiej niż na poznaniakoskich bo tam trochę słomy i już ciągneło . O Amazonce się wypowiem bo nie używałem 

Opublikowano

A może jest u nas na forum ktoś kto ściąga maszyny i nimi handluje kogo moglibyście polecić? Szukam jednak tak jak mi doradziliście, szerokości 2.5m. Ale powód jest nieco inny. Siewnik chciałbym garażować bo na pewno nie będę trzymał go pod chmurką. Nawet nakrywanie za wiele nie daje. I znalazłem dla niego miejsce ale 3m mi nie wejdzie tam bo na szerokość mam tylko 280 - 290cm także taki 2.5m będzie idealnie mi pasował i temat garażowania miałbym ogarnięty :). 

Opublikowano (edytowane)

Znajdź. Pokaż. Doradzimy.

Polecać można dużo. Wszystko zależy od kasy i oczekiwań.

Dla jednego poznaniak oki, a dla drugiego amazonka d 8 szajs

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

Tani, ładny.. zdjęcia na mokro... Czyli odrobinę w rzeczywistości inny.

Z bliska obejrzeć i ocenić.

Wolał bym niż poznaniaka.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie ładny. Podobno nie malowany bo dzwoniłem ale to niestety nie rolnik. Tzn rolnik pewnie też ale handluje. Pytanie czy te siewniki faktycznie są takie tanie czy może coś było z nim nie tak o czym jak wiadomo, nikt mi nie powie. Już przez sam fakt że siewnik mógłby być składany z kilku może powodować że będzie nie precyzyjny. No chyba że tak jak mówię, te siewniki po prostu na zachodzie są bardzo tanie i ta cena z jego zarobkiem jest realna.

Gdybym miał blisko to już jutro bym tam jechał ale ten siewnik jest ponad 300km ode mnie. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano
3 minuty temu, włodek napisał:

ale to niestety nie rolnik.

ja na to nie patrzę. rolnik bywa gorszy jak handlarz. handlarzom , bywa że zalezy na opinii w obecnych czasach.

a jeszcze raz napiszę. ładny, bo zdjęcia na mokro. wyschnie, trochę gorzej wyglądał będzie.

5 minut temu, włodek napisał:

ale ten siewnik jest ponad 300km ode mnie

to się zdecyduj za ile i jak daleko. inaczej szkoda czasu.

Opublikowano

To starszy model CLA młodsze to CLB lub CLD prrzełom lat 80/90 już granatowe a jeszcze póżniejsze modele to te z czerwoną klapą Ola już miały chyba lejki plastikowe i osłony gumowe 

300km to bez sensu jechać

Opublikowano (edytowane)

Z tego co w ogłoszeniu napisane to rocznik 1997. A że będzie gorzej wyglądał jak wyschnie to wiadomo. Nie będzie tak się świecił :). Ale mi raczej nie o to chodzi mówiąc że jest ładny. Bardziej mi chodziło o to że jest kompletny, nie jest pogięty. Nawet ta rączka do zamykania klapy która w wielu siewnikach z ogłoszeń jest cała powyginana, tu jest ładna, prosta a prostowana raczej nie była bo rury wyprostować tak ładnie się nie da. Wiem bo próbowałem :) Znaczniki też są. Linki i ten mechanizm odpowiadający za podnoszenie znaczników również wygląda na kompletny i sprawny. Tylko tani jakiś. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano
3 minuty temu, włodek napisał:

Z tego co w ogłoszeniu napisane to rocznik 1997. A że będzie gorzej wyglądał jak wyschnie to wiadomo. Nie będzie tak się świecił :). Ale mi raczej nie o to chodzi mówiąc że jest ładny. Bardziej mi chodziło o to że jest kompletny, nie jest pogięty. Nawet ta rączka do zamykania klapy która w wielu siewnikach z ogłoszeń jest cała powyginana, tu jest ładna, prosta a prostowana raczej nie była bo rury wyprostować tak ładnie się nie da. Wiem bo próbowałem :) Znaczniki też są. Linki i ten mechanizm odpowiadający za podnoszenie znaczników również wygląda na kompletny i sprawny. Tylko tani jakiś. 

wiesz. mozna by się rozpisywać... ale kuźwa przed chwilą stwierdziłeś że za daleko. więc po co o nim...?

5 minut temu, włodek napisał:

Tylko tani jakiś. 

cena normalna. stary jest. rocznik raczej ... osiemdziesiąte lata.

Opublikowano (edytowane)

Piszę że za daleko żeby jechać i oglądać a później dopiero odbierać. Jakbym już tam miał jechać to musze od razu wypożyczyć jakąś lawetę żeby ewentualnie go zabierać. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

no wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań.

przypadł do gustu... ja jadę... jak bym szukał...

Opublikowano

Nie wiem czy ten co pokazałem nie jest faktycznie z 1997r. Spójrzcie, tu znalazłem chyba ten sam model: https://www.olx.pl/d/oferta/siewnik-nordsten-2-5-m-ladny-orginal-CID757-IDRlciA.html rocznik podany 1995. Więc widocznie one były produkowane w latach 90. Ten co tu dałem mam bliżej bo 70km i może pojadę go obejrzeć tylko widać że brakuje mu osłony skrzyni (pierwsze zdjęcie, widać tryby). Nie wiem czy to jest do dokupienia bo robić bez tej osłony to trochę słabo żeby tam się kurzyło. 

Opublikowano
19 godzin temu, włodek napisał:

Już przez sam fakt że siewnik mógłby być składany z kilku

Chłopie nie przesadzaj! Siewnik to nie traktor że jak padnie skrzynia czy silnik to sie bierze od innego Siewnik, taki zwykły mechaniczny a nie pneumatyczny, raczej sie nie psuje w tak bardzo żeby trzeba było go wogóle naprawiać a juz na pewno nie że składac z dwóch (oczywiście moga się zdarzyć takie przypadki ale to chyba promil z tych maszyn) Ich główne usterki to korozja blach albo wytarcie stopek redlic.