Skocz do zawartości

Siewnik nordsten problem z próbą krecona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry posiadam siewnik nordsten CLG 250 mam problem ze zrobieniem próby kręconej przekładnia jest bez żadnych wajcha tylko od1 do 20 jak wykonać próbę kręcona ktoś pomoże siewnik 2.5 m 21 redlic koło 185 cm

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Masz obwód koła, szerokość siewnika. Teraz policz ile obrotów koło zrobi by zasiać hektar i zaczynasz zabawę z próbą.

No tak robiliśmy ale nic się nie pokrywa z tabela jaka jest przy siewniku lepiej kręcić korba czy kołem i ile razy bo jedni piszą 57 razy korba inni 89 kosmos

Opublikowano

Ma Ci się pokrywać z tym co jest na polu a nie z tym co w tabeli. Do swojego robiłem próby kręcone, ale potem w polu jakoś nie chciało wyjść tyle co na próbie. Teraz po prostu zapisuje co roku jakie ziarno, na jakich ustawieniach i ile wyszło. W kolejnym roku wjeżdżam najpierw na równy prosty kawałek i po zrobieniu kilku przejazdów robię korekty i tyle. 

Opublikowano
5 minut temu, jaco512 napisał:

Tabela jest tylko orientacyjna, nie patrz na nią bo i tak nie będzie się zgadzało, zrób próbę kręconą, masz w siewniku licznik hektarów, korbę do kręcenia?

Licznika nie ma korba jest a na tej przekładni od 1 do 20 na jakiej pozycji wysiewacie zboża 

Opublikowano
10 minut temu, jaco512 napisał:

Zależy jakie.. od 5 do 9, pszenica 5,6

No żyto przenzyto jęczmień przenica my chcieliśmy żyto siać na 16

Panowie bo to się tylko przestawia na tej przekładni od 1 do 20 nic więcej przepraszam że tak pytam ale dopiero zakupiłem taki siewnik 

28 minut temu, daron64 napisał:

Ma Ci się pokrywać z tym co jest na polu a nie z tym co w tabeli. Do swojego robiłem próby kręcone, ale potem w polu jakoś nie chciało wyjść tyle co na próbie. Teraz po prostu zapisuje co roku jakie ziarno, na jakich ustawieniach i ile wyszło. W kolejnym roku wjeżdżam najpierw na równy prosty kawałek i po zrobieniu kilku przejazdów robię korekty i tyle. 

A jak ustawiasz na tej przekladni od 1 do 20 np żyto jęczmień przenica przenzyto

54 minuty temu, hubertuss napisał:

Masz obwód koła, szerokość siewnika. Teraz policz ile obrotów koło zrobi by zasiać hektar i zaczynasz zabawę z próbą.

A jak to obliczyć 

Opublikowano

Przy tej skrzynce wystają jeszcze dwie gałki, zmienia się przełożenie , jest do wyboru niskie, średnie i wysokie, do zbóż ustawia się na wysokie. Na 16 norma wysiewu może wyjść ponad 300kg, to za dużo. Możesz zrobić tak że odmierzasz 40metrów na polu, przejeżdżasz ten dystans ze podłożoną rynienką i ważysz zboże, masz wtedy wysiew na 1 ar

Opublikowano

To jest podstawówka. Siewnik ma 2,5 m szerokości jeśli dobrze rozumiem ten symbol 250. Hektar ma 10000 m 2 powierzchni. Przyjmując, że masz pole o szerokości 2,5 metra to musi ono mieć 4 tys m aby był hektar. Na 4000 m potrzeba podzielić przez obwód twego koła tj 1,85 m. I wyjdzie ci, że aby posiać ten teoretyczny hektar o szerokość 2,5 metra twoje koło musi się obrócić 2162,2 razy. Nie musisz oczywiście tyle razy kręcić. Możesz sobie to podzielić. Tak wychodzi matematyka z kołem ile będzie obrotów korbą to ci nie powiem.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, jaco512 napisał:

Przy tej skrzynce wystają jeszcze dwie gałki, zmienia się przełożenie , jest do wyboru niskie, średnie i wysokie, do zbóż ustawia się na wysokie. Na 16 norma wysiewu może wyjść ponad 300kg, to za dużo. Możesz zrobić tak że odmierzasz 40metrów na polu, przejeżdżasz ten dystans ze podłożoną rynienką i ważysz zboże, masz wtedy wysiew na 1 ar

No właśnie nie ma tych galek jest tylko przekładnia od 1-20

9 minut temu, hubertuss napisał:

To jest podstawówka. Siewnik ma 2,5 m szerokości jeśli dobrze rozumiem ten symbol 250. Hektar ma 10000 m 2 powierzchni. Przyjmując, że masz pole o szerokości 2,5 metra to musi ono mieć 4 tys m aby był hektar. Na 4000 m potrzeba podzielić przez obwód twego koła tj 1,85 m. I wyjdzie ci, że aby posiać ten teoretyczny hektar o szerokość 2,5 metra twoje koło musi się obrócić 2162,2 razy. Nie musisz oczywiście tyle razy kręcić. Możesz sobie to podzielić. Tak wychodzi matematyka z kołem ile będzie obrotów korbą to ci nie powiem.

No to wychodzi 22 obroty kołem na 1 ar

Opublikowano

No i jak pomnożysz te 22 kontrolnie przez 1,85 to wyjdzie ci 40,7 czyli w zasadzie jak kolega wyżej napisał. Wszystko wiesz możesz działać. Ale ja bym dla pewności zrobił dla 10 arów jak nie znasz siewnika to będzie to bardziej reprezentatywna próba.

Opublikowano
16 minut temu, jaco512 napisał:

Tak mam taki jak ten 2 no są tam zębatki mam zawleczkę założona mną to dozę koło zębate 

20 minut temu, hubertuss napisał:

No i jak pomnożysz te 22 kontrolnie przez 1,85 to wyjdzie ci 40,7 czyli w zasadzie jak kolega wyżej napisał. Wszystko wiesz możesz działać. Ale ja bym dla pewności zrobił dla 10 arów jak nie znasz siewnika to będzie to bardziej reprezentatywna próba.

Ok ostatnie pytanie pany głowę wam zawracam ale chcę go zrozumieć .czyli tak kołem kręcę 22 razy to co mi uleci w rynienkę ziarna przy tych 22 obrotach mnoze razy 100 i wychodzi ile wysieje na hektar chyba że podacie inny przykład jak liczyć 

Opublikowano
2 godziny temu, Marcin12395 napisał:

A jak ustawiasz na tej przekladni od 1 do 20 np żyto jęczmień przenica przenzyto

Ja mam starszego nordstena, z inną przekładnia.

Co do obliczania to Hubertus Ci wszystko opisał. Prościej się nie da. Masz oba wymiary -  szerokość (siewnika), potem robisz x obrotów kołem - znając jego obwód wiesz jaką teoretycznie odległość przejechał i z tego masz długość. Długość x szerokość da Ci jakaś powierzchnię. Ważysz ile Ci poszło na to zboża i robisz prosta proporcje i wiesz ile wychodzi na ha.

43 minuty temu, hubertuss napisał:

ja bym dla pewności zrobił dla 10 arów jak nie znasz siewnika to będzie to bardziej reprezentatywna próba.

U siebie robiłem dla różnych powierzchni, kilka razy powtarzane, a i tak w polu nie wychodziły wartości nawet zbliżone 🤷 Teraz olałem sprawę i sieje z notatek. Zboże co roku inne, ale różnice wychodzą nieduże - po małym odcinku testowym robię korektę i tyle. 

Opublikowano
32 minuty temu, daron64 napisał:

Ja mam starszego nordstena, z inną przekładnia.

Co do obliczania to Hubertus Ci wszystko opisał. Prościej się nie da. Masz oba wymiary -  szerokość (siewnika), potem robisz x obrotów kołem - znając jego obwód wiesz jaką teoretycznie odległość przejechał i z tego masz długość. Długość x szerokość da Ci jakaś powierzchnię. Ważysz ile Ci poszło na to zboża i robisz prosta proporcje i wiesz ile wychodzi na ha.

U siebie robiłem dla różnych powierzchni, kilka razy powtarzane, a i tak w polu nie wychodziły wartości nawet zbliżone 🤷 Teraz olałem sprawę i sieje z notatek. Zboże co roku inne, ale różnice wychodzą nieduże - po małym odcinku testowym robię korektę i tyle. 

A dla 10 arów to jak kręcę 22 razy kołem to co wyleci do rynienki ważę i mnoze na ile     oczywiście nowa na 10 arów czy więcej razy trzeba kołem kręcić 

Opublikowano

1ar  = 100m²

10ar = 1000m²

100ar/1ha = 10 000m²

Szerokość siewnika = 2.5m

Przejechana długość = obwód koła x ilość obrotów

Kręcisz ile chcesz, im więcej tym lepiej, bo pomiar będzie bardziej dokładny (większa próba). 

Przejechana długość x 2.5m = obsiana powierzchnia.

Wyszła Ci jakaś powierzchnia X m² i jakaś waga zboża Y kg

Skoro na  X m² wysiales Y kg, to na 10 000m² wychodzi Z kg (Twoja niewiadoma)

Y kg  - X m²

Z kg - 10 000m²

Z = (Y x 10 000) / X

Opublikowano
14 godzin temu, daron64 napisał:

1ar  = 100m²

10ar = 1000m²

100ar/1ha = 10 000m²

Kręcisz ile chcesz, im więcej tym lepiej, bo pomiar będzie bardziej dokładny (większa próba). 

Y kg  - X m²

Z kg - 10 000m²

Z = (Y x 10 000) / X

Dobra zrobię 22 obroty kołem to będzie 40 m czyli 1 ar i to co wyleci mi do rynienki pomnoze razy 100 to będzie na hektar

Opublikowano
19 godzin temu, daron64 napisał:

1ar  = 100m²

10ar = 1000m²

100ar/1ha = 10 000m²

Y kg  - X m²

Z kg - 10 000m²

Z = (Y x 10 000) / X

Sprawdzaliśmy na życie kręciłem 22 razy kołem i na 16 uleciało nam 3.100 przestawiliśmy na 11 i wyszło 245

Dnia 18.09.2022 o 18:21, jaco512 napisał:

Zależy jakie.. od 5 do 9, pszenica 5,6

Nam żyto na 8 wyszło 2056 pomnozylismy to na 100 wyszło 206 kg na hektar czy dobrze liczymy