Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam podajnik kubełkowy, jestem w trakcie budowy silosów i miałem pomysł aby podajnik umieścić w dole 1.5 X3 m i zasypywać grawitacyjnie ale ze względu na koszty typu studzienka i pompka problemy z wodą, beton, drut, zalewanie betonem na 2 etapy, czas realizacji zastanawiam się czy nie lepiej wykonać żmijkę dopychająca tak jak jest w żmijce pionowej napędzaną albo niezależnym silnikiem albo z podajnika kubełkowego.

Opublikowano

Mam żmijkę i działa dobrze .  Wcześniej był kosz ale zaczął przeciekać i tak na szybko dorobiłem żmijkę . Wada oczywista brak pojemnego kosza , ale jeśli go nie potrzebujesz to może być . Druga wada to dodatkowe urządzenie do popsucia i zużywania energii . 

Opublikowano

Jaką masz dokładnie? Zrobiłbym sobie taką na wom do c330 z jakąś wanną i zasuwa żeby dozować wtedy mnóstwo problemów by odpadło

Nie wiem czy zwyczajnie żmijki nie zastosuje a kubełki do sprzedania 

Opublikowano
Dnia 27.08.2022 o 14:34, peugeot napisał:

Mam żmijkę i działa dobrze .  Wcześniej był kosz ale zaczął przeciekać i tak na szybko dorobiłem żmijkę . Wada oczywista brak pojemnego kosza , ale jeśli go nie potrzebujesz to może być . Druga wada to dodatkowe urządzenie do popsucia i zużywania energii . 

Witam, właśnie dorabiam żmijkę dopychającą do podajnika kubełkowego, bo mam niski teren i wysokie źródła wody. Czy mógłbyś podać orientacyjną średnicę, wydajność moc silnika, długość żmijki. Jak wydajny masz podajnik kubełkowy? 

Opublikowano

Mam podajnik ok 25 ton/godz , żmijka ma trochę większą wydajność którą ograniczam zasuwą na niej . Napędza ją silnik 2.2 KW  przy średnicy ok 20 cm . Długość to 4 metry  , może i 3 metry by wystarczyły ale lepiej mieć zapas bo przy wysokich przyczepach i naczepach podczas unoszenia skrzyni robi się ciasno . 

Opublikowano

Jak zacząłem liczyć wg wzorów to przy wydajności 25t/h i długości żmijki 5m (średnica żmijki 24cm) wychodzi mi że potrzebuję silnika 5kW. A czy byłbyś mi wstanie zmierzyć skok śruby żmijki, przełożenie przekładni, i znamionową prędkość silnika. Byłbym bardzo wdzięczny.

Opublikowano (edytowane)

Jutro napiszę . 

Obroty ślimaka 394 obr/min ( przełożenie 3.6 ) 

Skok wstęgi 14 cm 

Średnica wewnętrzna 19 cm 

Średnica wału 6 cm 

Edytowane przez peugeot

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Percinowak
      Wynalazek o którym piszę ma już ponad 150 lat ! Co oznacza, że dzisiaj można go zbudować TYLKO w wersji LEPSZEJ, bardziej efektywnej/wydajnej. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do kontaktu oraz do wczytania się w temat : "Hot Box" Horace-de-Saussure'a z 1767 r. - pomysł, który ja TYLKO dopracowałem i dostosowałem do współczesnych i łatwo dostępnych materiałów.

• Przez stokrotka120
      Witam,
      planujemy budowę budynku gospodarczego do 300m2 na zgłoszenie. Czy ktoś budował coś podobnego na zgłoszenie i chciałby się podzielić jak to u niego wyglądało?
      Czy potrzebny jest projekt budynku zrobiony przez architekta czy wystarczy własnoręcznie zrobiony szkic? Czy potrzebna jest mapa do celów projektowych czy wystarczy mapa zasadnicza? Czy potrzebne są warunki zabudowy na tę działkę? Czy szerokość budynku może mieć więcej, niż 7m? Np. 9m podparte słupem w środku. Po wizycie w Starostwie niestety nie uzyskaliśmy odpowiedzi na te pytania, skierowali nas do gminy a gmina nic nie wie w tym temacie..
      Dobrze by było coś nieco wiedzieć przed następną wizytą w Starostwie... 😅
    • Przez Anicia
      Dzień dobry, zastanawiam się nad zakupem silosu płaskodennego lub lejowego? Proszę Was o informację jak to jest z ich użytkowaniem? Bo widzę, że ten płaski jest dużo tańszy ale jak jest później? Jak się zachowuje zboże w nim?
      Będę wdzieczna za informacje.
    • Przez pawlik794
      Witam, na wiosnę będę zmieniał kocioł,na rynku dużo jest kotłów na drewno i pellet. Mam  oczywiście opór owsa więc proszę o opinię na temat takich kotłów żeby spalać też owies. Palniki do pelletu są też różnego typu, które nadają się do palenia mieszanką pelletu z owsem. 
    • Przez Jasio88
      Cześć Wszystkim,
      Czy ktoś z was ma silos  firmy Agros Silosy?
      Interesuję się silosem płasko dennym. Firma Agros oferuje ciekawe warunki cenowe. 
      Jak wygląda użytkowanie takich silosów, mam dmuchawę ssąco-tloczaca. Czy silos jest przystosowany do takiej dnuchawy? Jeśli chodzi o rozładunek to domyślam się że tak, a jak wygląda sprawa rozładunku? Czy trzeba coś dokupić do takiego silosu? 

• Dodaj nową pozycję...
v