Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Od niedawna stałem się posiadaczem opryskiwacza Rau Kverneland Explorer 24. Opryskałem nim zaledwie 1ha, więc nie nam jeszcze wypracowanej o nim opinii. Podoba mi się zachowanie belki polowej - pięknie się prowadzi przy szerokości 21m. Posiadam w nim sterownik komputer FMC. Poniżej zdjęcie:

Pierwsze pytanie do osób obsługujących ten komputer: Chciałem ustawić dawkę 200l/ha przy prędkości 7,5 km/h- w prawym dolnym rodu wyświetlacza wartość tą udało się zadać. Wybrałem również z listy model dysz jakie są zamontowane. Po ruszeniu jednak dawka utrzymuje się na poziomie 140 l/ha. Przy wyższej prędkości dawka spada nawet do 100l/ha - chodzi mi o ten parametr gdzie na zdjęciu jest l/ha. Nie wiem co żle robię - proszę o pomoc, ewentualnie podesłanie jakiejś instrukcji obsługi tego komputera. 

Drugie pytanie: sekcja środkowa opryskiwacza obsługuje dysze o szerokości ciągnika plus po dwie z każdej strony opryskiwacza na składanych częściach belki polowej. Chciałbym tą środkową sekcję ograniczyć tylko do szerokości ciągnika a pozostałe dysze z tej sekcji dołożyć do sekcji bocznych. Technicznie to nie problem bo odpowiedni po zaślepiam i połączę rurki w których płynie środek ale czy wtedy trzeba przestawić komputer, że ta środkowa sekcja to np nie 10 dysz tylko 6? Wydaje mi się, że trzeba to gdzieś przestawić bo skąd on będzie wiedział, że ta jedna sekcja nie pryska na szerokości 5 m tylko na 3?

Trzecie pytanie: czy jest ktoś na forum kto wie jak można do tego opryskiwacza dołożyć dwie dodatkowe sekcje? Chciałbym mieć belkę podzieloną na siedem równych sekcji - komputer obsługuje do 9. 

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. 

IMG_20220813_214255.jpg

IMG_20220813_105601.jpg

Opublikowano

Czyli masz 0,2 dysze. Przez takie dysze zeby przeszlo 200 litrow to albo jedziesz 5km/h albo z 8 barow a i tak nie wiadomo czy da tyle. Ja mam 0,3 i 0,4 to na 0,4 200 litrow to przy 3 barach daje spokojnie i jade 10km/h

Opublikowano

@stasiek85, nic nie piszesz o ciśnieniu, a to chyba tu jest problem. Przy zbyt niskim ciśnieniu, nie będzie możliwe osiągnięcie zakładanego wydatku cieczy. Może zaworki w pompie trzeba wymienić? Ale nim się za to zabierzesz, spróbuj na czas oprysku przymknąć zawór na mieszadło. 

Opublikowano

Ciśnienie ustawiłem na 3bary - na takim pryskałem wcześniejszym opryskiwaczem ale tam nie było żadnego kompa do pilnowana dawki i temat rozwiązywałem prędkością jazdy aby uzyskać odpowiedni wydatek cieczy. 

Przejrzałem wczoraj stronę TeeJet i poniżej macie wydatki cieczy dla moich dysz - linijka podświetlona szarym kolorem. Faktycznie przy ciśnieniu 3bary i prędkości 7-8km/h wydatek cieczy to ok 130l/ha. Więc może @michalek4040 ma rację i należy zastosować inne dysze. Jak widzicie na załączonym rysunku, przy dyszach fioletowych wydatek cieczy na moich parametrach to 170l/ha, a przy niebieskich to już 200l/ha. Potrzebuję 42 sztuki dysz i nie wiem ile mogą kosztować. Nie chciał bym wtopić. Sprzedający opryskiwacz dał mi jeszcze jeden zestaw dysz. Jutro spróbuję go zamontować i zobaczymy czy cos się zmieni.  

image.png

Opublikowano

Znalazłem na stronie TeeJet ten drugi zestaw dysz. Są to te fioletowe dysze. Tu już przy 5 barach mamy ponad 200l/ha wydatku. Muszę jedynie sprawdzić czy mogę w kompie opryskiwacza wprowadzić te dysze. 

image.png

Opublikowano
1 godzinę temu, stasiek85 napisał:

Ciśnienie ustawiłem na 3bary - na takim pryskałem wcześniejszym opryskiwaczem ale tam nie było żadnego kompa do pilnowana dawki i temat rozwiązywałem prędkością jazdy aby uzyskać odpowiedni wydatek cieczy. 

W rozdzielaczu który teraz masz, ciśnienie regulujesz prędkością jazdy. Jedziesz szybciej - ciśnienie wzrasta, jedziesz wolniej-spada. Zachowany jest za to wydatek cieczy. Na tym to polega. 

Opublikowano

Właśnie tak mi się wydawało że powinno być. ustawiam dawkę i do prędkości komputer powinien sam sobie dobrać odpowiednie ciśnienie. Czytałem jeszcze w instrukcji że może kalibrację trzeba zrobić. nie wiem... muszę się przy tym trochu pobawić. @bezbarwny masz może taki sterowniki?

Opublikowano

Witam, dawno tu nie zaglądałem. Nie do końca sobie. Problemy z dawką nadal występują. Ustawiam ciśnienie na 3 Bary i jadę z odpowiednią prędkością aby dawką mniej więcej się zgadzała. Możesz mi coś podpowiedzieć jakie ustawienia wprowadzić?