Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To samo u nas B) .Wczoraj chciałem ruszyć ziemię bronami aby obsychała ale wjechałem z 15 m i się

utopiłem.Nie wiem co mam robić ,muszę trochę posiać a termin ucieka a wątpię że w ciągu 3 dni ziemia

przeschnie a na dodatek wczoraj znowu wlało.

Poradźcie coś -co robić. Na pewno można troszkę opóźnić przy siewie F1 ale na ile ?

Opublikowano

Wczoraj skończyłem siać rzepak. Po deszczu ziemia się bardzo dobrze uprawiała, ale na polu porobiły się grzęzawiska przez które się przedzierałem z lekko podniesionym zestawem uprawowo-siewnym. Nie było co czekać na lepszą pogodę - kończyłem w deszczu. I tak termin siewu opóźniony. Jakby mi się nie udało zasiać wczoraj to myślałem o siewie jęczmienia ozimego zamiast rzepaku.

W późniejszym siewie zwiększa się gęstość wysianych nasion/m2.

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano

Na dolnym Śląsku jakos zdazylem ostatnie ha sielam w deszczu, a teraz codziennie pada i pada... Przenica w polu stoi,to jest masakra... Rzepak wschodzi ale jak tak bedzie padac to wyplucze to wszystko.Makabra ;( Wszystki prace polowe stoja.. ciekawe czy przenice sie posieje i ile bedzie jeszcze padac ;/;/

Opublikowano

Ten ktory wykielkowal to sobie poradzi, sasiad sial gdzies kolo 20 sierpnia i jest zielony to da rade, ja sialem 24 i 25 pod koniec juz deszcz lal. Powoli wschodzi zobaczymy jak to bedzie ;/;/ Do kitu ten rok ;/

Opublikowano

U mnie też masakra wczoraj posiałem i poleciałem Rapsanem 1,6l + Kalif 0,2 mimo że już go wycofują to jeszcze udało mi się go dostać. Ale na tym radość się skończyła od rana leje deszcz i nie wiem czy szlak nie trafi oprysku a o rzepaku nie wspomnę, w takim wypadku nie wiadomo czy czekać na pogodę i opóźnić siewy czy posiać i patrzeć jak się rzepak topi w wodzie to masakra jest jakaś B) pozdro

Opublikowano

to co się z ta pogodą dzieje w tym roku to jest makabra. Właśnie obawiam się że mi te nasionka poprostu zgniją już na polach zaczyna stawać woda, siałem go 25, a 26 prysnąłem zaczyna wschodzić ale przy normalnych warunkach już by był na wierzchu, normalnie masakra, jak tak dalej pójdzie to chyba będziemy podsiewać zobaczymy co z tego będzie. B) B)

Opublikowano

moj znajomy pryskal Rapsan 500 i Szabla 480, ale nie wiem jaka iloscia... Co o tych srodkach sadzicie? Widzialem ze chwasty ladnie wypalilo B)

dobra kombinacja, rapsan 1,5 do 2l na ha w zależności od rodzaju gleby i szabla 0,2-0,15.

Opublikowano

Rzepak populacyjny zasiany w systemie bezorkowym, oprysk Rapsan 2 l/ha + Szabla 0,25 l/ha.

Pod mieszańca dopiero zaczynam orkę.

Nie spieszyłem się zbytnio z orką żeby mi w nią nie wlało, bo katastrofa by była z uprawą do siewu.

Opublikowano

Panowie ja jestem przed siewem nieraz siałem po 10 09 i nieżle plonował zalerzy jaka będzie jesień Czy ktoś siał odmiane o nazwie KADORE i jak plonuje bo sprzedawca ją zachwala a niechcę wdepnąć

ps na kujawach też leje

Opublikowano

U mnie przez całe żniwa była praktycznie susza (deszczych raz na tydzień-dwa) dopiero wczoraj zaczeło padać, no i dziś od wieczora.

Było tak sucho że ciężko było orać na rzepak i za siewnikiem tak się kurzyło że nie było nic widać. Jak skończyłem siać 24 sierpnia to zaczeło co dzień po trochu popadywać. Jak piszecie że u was niedało się kosić ani teraz siać to aż sie wierzyć nie chce. U nas nie wiadomo było czy rzepak powschodzi w suchej ziemi, dopiero od wczoraj można powiedziec że pada.

Opublikowano

W moim rejonie do 5 września jest czas na siew. Mam dopiero przejechane kultywatorem po orce. Teraz czas na nawóz i agregat i siew. No ale dziś od rana padało więc nie mam mowy o wjeździe... Jutro i w piątek ma być bezdeszczowo to może się uda...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U nas też nie wszystko posiane, trudno trzeba będzie podnieść normę wysiewu i dać na mszę. B)

Opublikowano

Ja zasiałem 31ha od 9 do 17 września a po krótkiej burzy musiałem odsiać 2.6ha bo ziemia zbita i rzepak zamarł.Reszta jakoś wyłazi ale obsady zasianej i tak nie będzie.Dodam że w sierpniu spadło 20 litrów deszczu u nas, a dziś za dobę 40 litrów.

Opublikowano

nie mam pojecia co to bedzie na slasku nadal deszcz dzis padal zobaczymy jak bedzie trzeba i bedzie taka opcja to w niedziele sie pojedzie przynajmniej nawozy rozwiesc na orke ,a nawet zanim wjade z nawozami to puszcze na orke lekka brobe zeby szybciej obsychalo i tak nie wiem jak to bedzie bo woda stoi stawami mozna by powiedziec..masakra

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@miszka31 ja nie muszę. B) jestem ministeriatem. B)