Skocz do zawartości

Czym orka jest lżejsza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo ja mam belarus 52s z turem 1 sekcyjnym i nie wiem co kupić czy 3x40cm czy 4x30cm .Ja jestem za 4 a kolega za 3.Ja myślę że zawsze im mniejsze skiby to lepiej (u mnie bo 60%gliny 35%popiołu leśnego 5%torfu i to robi że ziemia jest u mnie ciężka jak nie wiem co a do tego jeszcze górzysta).A tak wogóle to są to pługi o podobnej konstrukcji.Wagi nie znam.

Mają kroje tarczowe

Opublikowano

ile on ma koni?jak koło 60 to 120 cm na glinie raczej nie poszalejesz :) nie lepiej 3x35 zwykły i szybszym biegiem jechać?lepszy zapas mocy niz jej niedobór,chociaz przy tej 4 zawsze mozna byłoby korpus odkręcic

Opublikowano

Mniejsze odkładnie stawiają mniej oporu ale waga i długość też się liczy.4 będzie gorsza dla podnośnika ale nie wiem jak w polu,ale postawiłbym na 3 będzie miał podnośnik lżej :)

Opublikowano

To że mniejsza odkładnia stawia mniejszy opór jest tak samo jasna jak słońce jak to że np. ursus c-330 spali mniej paliwa od fendta 936 :) Tylko weź sobie to przelicz na zrobioną robote to już może się okazać że jednak wcale im mniejsza odkładnia to nie jest lepiej , na 1 metr zaoranego to co innego.

Opublikowano

danielek24 ma 67-69 km

kris14 ja nie chcę obrotówki tylko zwykły.

PatrykGY ja bym się podnośnikiem się nie martwił bo 52 s ma ponad 2000 t udźwigu.

Opublikowano

mam takie pytanie trochę poza tematem-ile może kosztować"dostawka"czyli dodatkowa skiba wraz z rama a nie sama slupica,tak żeby z 3 zrobić4 haczyk w tym,że pług nie firmowy,ot z jakiejs składnicy i podwyższany

Opublikowano

A myślicie że pociągnie 5x35 na 20 cm na bloku ( pomyliłem się on jest 52 s ale silnik ma od 82) .Bo tak se myśle co by tutaj zrobić mam c-360 i pług 3x35 zagonowy (ale to do podorywki bo do orki mam 2x40 produkcji polskiej bo więcej nie uciągnie (ma 28 lat i bieżnik kół 60% i działającą blokadę.Zresztą to i tak dobrze że ciągnie ale przy jakiej technice.Opiszę :

1.Wjechanie ciągnika do bruzdy.

2.Opuszczenie pługa.

3.Sprzegło blokada (mam przerobioną że nie może mi sama wyskoczyć a nie muszę jej trzymać cały czas)

trójka terenowa i cały gaz.

4.Noi jedziemy koła tylne mielą ale idą dobrze pod górkę (Koła tylne mam obciążone 230kg)

(Jak bym miał dobre koła (nówki)to bym tak samo tylko że 2 terenowa i bez grzebania )

No zastanawiam się nad kupnem pługu bo nie będę przecież beralusem(kupiłem go w maju(w klewkach koło przasnysza ) i od razu poszedł w sianokosy (prasa zwożenie beli) kosztował 11 800 z turem rocznik 78 wygląd nieciekawy ale było wszystko było w nim 3 tyś poszły na remont (wspomaganie orbitol i siłowniki nowe przy turze opony tylne były prawie a przód taki se. Napęd działał hydraulika i podnośnik też ale musiałem uciąć dolny zaczep typ hak(własnej roboty)i 52s pozostał bez zaczepu więc zapiołem zaczep od c-360 i go troche po przeerabiałem (zapinany jest na 2 bolce w tych 3 dziorach (u góry i na dole) latał z 3 skibami na podorywce na 12cm (bo wtedy on bedzie mógł jeździć na 6 po prostej a na 5 pod górę)On tego pługa nie bedzie czół a na orkę tym pługiem to po prostej 5 a pod góre 4 .No wiec szkoda czasu i paliwa.Noi myśle nad pługiem.Dajcie propozycje swoje.Ma być pług prosty i tani i jak najbardziej wydajny żadna obrotówka .(skiby mają być mniejsze niż 40cm)