Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwa pytania do doświadczonych rolników:

1) Jak przeoram pole na którym rosną maliny, jeżyny takie dopiero wychodzące z ziemi, to one zginą po tym zabiegu czy odrosną jeśli tak to za ile?

2) Jak przeoram to samo pole i posieje na nim od razu pszenice to ona "wygra" i zagłuszy te maliny i jeżyny czy to one wygrają i ją zagłuszą?

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, asaledr napisał:

Chce przygotować pole pod las i tak kombinuje jak to dziadostwo wytępić.

Na pszenicznym polu las??? Xd oczadział? :)

Edytowane przez Marionos
Opublikowano

Nie no na tym polu pszenica nie rośnie, to zarośnięty busz V klasy jeszcze na pochyleniu 25%...

Rosną takie dzikie maliny, dzikie jeżyny i chwasty, tylko te jeżyny i maliny chce wytępić, zastanawiam się czy orka je zniszczy

Bo potem będę miał zagłuszane sadzonki drzew.

Opublikowano
18 minut temu, asaledr napisał:

Nie no na tym polu pszenica nie rośnie, to zarośnięty busz V klasy jeszcze na pochyleniu 25%...

Rosną takie dzikie maliny, dzikie jeżyny i chwasty, tylko te jeżyny i maliny chce wytępić, zastanawiam się czy orka je zniszczy

Bo potem będę miał zagłuszane sadzonki drzew.

Nie wiem co to za dzialka, ale i tak lepiej siac tam zyto hybrydowa niz robic z tego las...

Opublikowano

Skoro na tym polu rosną rośliny to trzeba je skosić , rozdrobnić itp. , aby było " gołe " pole. Ładnie się robi takie pole ścierniskowcem , powyrywa i zniszczy korzenie, łatwiej będzie je skryć w orce.

Opublikowano

Kumpel mi mulczerem to rozmielił wszystko na drobne patyczki i trociny. Wszystko jest gołe, teraz zaczęły wyłazić z ziemi chwasty na wiosne i te całe jeżyny znowu.

Chce to teraz przeorać głębokim pługiem. Potem poczekać z 2 miesiące zobaczyć co się ostało po orce i co się będzie działo i to co wyrośnie potem glifostatem opryskać.

Ile po orce wytrzyma ziemia żeby nic nie rosły chwasty, z 2 miesiące da rade?

Opublikowano
3 minuty temu, andrzej78 napisał:

Po uprawie gleby , chwasty kiełkują po kilkunastu dniach , wtedy można je potraktować glifosatem  i będzie czysto ze 2-3 miesiące. , osobiście dodaję jeszcze chwastox.

Opryskałbym już teraz ale te jeżyny w ciągu dosłownie 3 tygodni urosły już po pas... Więc może lepiej teraz je przeoram i potem oprysk jak podrosną takie na 20 cm.

Opublikowano

U siebie jak zwalczałem jeżynę to poszedł Randap w max dawce chyba 8 lub 10 litrów na ha i do tego chwastox i tak wszystkiego nie wytempiłem bo do tej pory się trafia w zbożu.

Opublikowano

Tylko oprysk na wyrośnięte chwasty. Kilka zabiegów do jesieni.

A potem jakieś drzewo szybko rosnące.

Choć jeżyny i tak powrócą po roku, dwóch z nasion które są w glebie.

Oprysk to grifosat plus mocny dodatek na dwuliścienne. 

Proponuję 10l glifo plus 2l mustang forte na ha.

Cena dziś wysoka bo minimum 400 +130 na ha.

Po 2 miesiącach jak zacznie odbijać poprawka, już słabszym.

I na zimę np koniec października listopad jeśli coś przeżyje powtórnie.

Zabieg zimowy jest najefektywniejszy bo ściąga z sokami glifosat w korzenie

Opublikowano

Jeżeli glifosat, to trzeba obowiązkowo do wody dodać siarczan amonu, żeby zmiękczyć wodę. Jak się da za mało to woda będzie dalej twarda, a jak za dużo to przypali liście i roundap nie dojdzie do korzeni. Ja stosuje 1,5-2 kg siarczanu amonu na 100l wody. Dzięki temu na perz wystarczy tylko 2l roundapu 360, gdzie wcześniej trzeba było dać ponad 5 i tak nie siadał.

Opublikowano
Dnia 21.05.2022 o 08:46, Agrest napisał:

Tylko oprysk na wyrośnięte chwasty. Kilka zabiegów do jesieni.

A potem jakieś drzewo szybko rosnące.

Choć jeżyny i tak powrócą po roku, dwóch z nasion które są w glebie.

Oprysk to grifosat plus mocny dodatek na dwuliścienne. 

Proponuję 10l glifo plus 2l mustang forte na ha.

Cena dziś wysoka bo minimum 400 +130 na ha.

Po 2 miesiącach jak zacznie odbijać poprawka, już słabszym.

I na zimę np koniec października listopad jeśli coś przeżyje powtórnie.

Zabieg zimowy jest najefektywniejszy bo ściąga z sokami glifosat w korzenie

A ten mustang forte to razem wymieszać z glifosatem czy to oddzielny oprysk po paru dniach?