Skocz do zawartości

Claas Ares 566 Rz nie chce odpalić

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc. Od niedawna posiadam ciągnik Claas Ares 556Rz 2005r . Ciągnik pracowal i odpalał normalnie aż do momentu wymiany wtryskiwaczy na nowe (wtryski stanadyne ), po wymianie  wtryskow i oczywiście filtrów paliwa ciągnik nie chce odpalić kręci ale nie zapala. Układ został odpowietrzony pompa podaje paliwo na wtryski. Z wydechu podczas próby odpalania wydostaje się delikatny dym. Próbowałem odpalić go z plaka ale to nic nie daje przepali plaka i zaraz gaśnie . Dodam że pompa wtryskowa to zwykła pompa rotacyjna sterowana elektronicznie. Proszę o pomoc i z góry dziękuję

Opublikowano

Witam

Tylko wtryskiwacze były wymieniane a pompa nie ruszana? Może pompa już się kończy. Na starych wtryskach jeszcze chodziła, a nowe są szczelne, prawidłowe ciśnienie otwarcia i pompa przy kręceniu rozrusznikiem po prostu nie daje rady (tak sobie myślę, jeżeli wszystko inne jest wykluczone)

Opublikowano (edytowane)

Rafik tylko wtryskiwacze były wymieniane, pompa nie była ruszana. Ogólnie podczas kręcenia rozrusznikiem z wydechu wydobywaja się spaliny i czuć tak jakby niespalone paliwo. Mam jeszcze pytanko jakie napięcie powino być na zaworze dawki paliwa pompy wtryskowej ? , Bo u mnie jest 8,8V nawet żarówka 20W się nie zapala.

Ziutek92 chodzi ci o czujnik temperatury oleju napędowego ?

Edytowane przez Ekek
Opublikowano
10 godzin temu, Rafik napisał:

Witam

Tylko wtryskiwacze były wymieniane a pompa nie ruszana? Może pompa już się kończy. Na starych wtryskach jeszcze chodziła, a nowe są szczelne, prawidłowe ciśnienie otwarcia i pompa przy kręceniu rozrusznikiem po prostu nie daje rady (tak sobie myślę, jeżeli wszystko inne jest wykluczone)

Rafik tylko wtryskiwacze były wymieniane, pompa nie była ruszana. Ogólnie podczas kręcenia rozrusznikiem z wydechu wydobywaja się spaliny i czuć tak jakby niespalone paliwo. Mam jeszcze pytanko jakie napięcie powino być na zaworze dawki paliwa pompy wtryskowej ? , Bo u mnie jest 8,8V nawet żarówka 20W się nie zapala.

8 godzin temu, ziutek92 napisał:

Odepnij kostkę ba pompie paliwa odpowiedzialna za temperaturę ta na samej gorze pompy i spróbuj odpalić pompa podaje wtedy maksymalne ciśnienie 

Ziutek92 chodzi ci o czujnik temperatury oleju napędowego ?

Opublikowano

Nie znam tych pomp, ale jest dziwne, że nic przy niej nie ruszane a przestała dawać paliwo. Może przypadkowo coś się uwaliło, bo chyba rurek od wtryskiwaczy nie pomyliłeś

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ziutek92 napisał:

Tak o czujnik temperatury ON

Ok tak zrobię, odepne ten czujnik i spróbuje zapalić . 

Kostka z czujnika wypięta i dalej nie chce zapalić

4 godziny temu, Rafik napisał:

Nie znam tych pomp, ale jest dziwne, że nic przy niej nie ruszane a przestała dawać paliwo. Może przypadkowo coś się uwaliło, bo chyba rurek od wtryskiwaczy nie pomyliłeś

Rurek od wtryskiwaczy napewno nie pomyliłem, urwać też nic nie urwałem wycieków z układu paliwowego brak. A co do pompy to ona podaje paliwo na wtryski bo przy odpowietrzaniu normalnie paliwo z rurek przy wtryskach leciało ale może za mało.

Edytowane przez Ekek
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Rafik napisał:

Jak tam, chodzi maszyna?

Tak już chodzi. Wstyd się przyznać a to była taka pierdoła że szok ....... 

Wtryski były źle  zamontowane , w sensie za mało wchodziły do głowicy 😂😂

Tata jak jak demontował stare to zapomniał zrobić zdjęcia jak były włożone. Teraz silnik dużo ładniej pracuje i nie kopci na niebiesko niskich obrotach .

Edytowane przez Ekek
Opublikowano
13 godzin temu, Rafik napisał:

No to dobrze, że ogarnięte. Nauczka na przyszłość - człowiek na błędach się uczy a nie myli się ten co nic nie robi :) 

Pozdrawiam

Jestem tego samego zdania .😀

Również Pozdrawiam