Skocz do zawartości

Jak uprawic pole po 4 latach nieuprawy i co zasiac najlepiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Szymi40 napisał:

Na  ugorze  5-6  klasy  pszenica -,  🤣🤣🤣   minister  by tego nie wymyślił.....  😂

Z pszenicą nie mam doświadczenia, ale niejeden ugorek doprowadziliśmy do kultury, i kukurydza rosła już w pierwszym roku. Pokaźna dawka obornika swoje na pewno zrobiła, jednak ugorowanie ogólnie chyba zwiększa zasobność gleby a nie ją zmniejsza. 

Opublikowano
2 godziny temu, Leszy napisał:

Pokaźna dawka obornika swoje na pewno zrobiła, jednak ugorowanie ogólnie chyba zwiększa zasobność gleby a nie ją zmniejsza. 

Zaprzeczenie w jednym zdaniu 😄, to zasobność była czy jednak z tego obornika poszły składniki ? Jak ugorowanie zwiększy coś z powietrza czy deszczu naleci ??

Po prostu jak grunt nie produkuje to nie traci , a jak ktoś produkuje ale nie nawozi to wyczerpuje zasobność .

Opublikowano
19 minut temu, sebe1033 napisał:

Jak ugorowanie zwiększy coś z powietrza czy deszczu naleci ??

Jak kosisz nie unijnie a dwa razy w roku, to taki ugur przypomina bardziej łąkę na której rośnie np. koniczyna. Tyle że u nas ugorowanie to pozostawienie pola w ch.... dla samosiejek drzew. 

Opublikowano
23 minuty temu, sebe1033 napisał:

Zaprzeczenie w jednym zdaniu 😄, to zasobność była czy jednak z tego obornika poszły składniki ? Jak ugorowanie zwiększy coś z powietrza czy deszczu naleci ??

Po prostu jak grunt nie produkuje to nie traci , a jak ktoś produkuje ale nie nawozi to wyczerpuje zasobność .

Powiem tak Mam działkę gdzie było uprawiane na odwal przez poprzednich właścicieli, a na środku pola stało pozostałość po siedlisku. Takim opuszczonym bardzo dawno, gdzie już samosiewki miały 20 albo i więcej cm średnicy. Trawa nigdy nie koszona, kupa liści itd. Dziś po zrównaniu tego wszystkiego z ziemią, widać dokładnie obrys tego siedliska. Odróżnia się kolorem gleby. Ewidentnie jest ciemniejsza, a kukurydza też widać, że jest tam ładniejsza. Niestety,  ale do degradacji gleby najszybciej doprowadza sama uprawa. 

Jeśli się nie przewraca ziemi, i gromadzi się materia organiczna, to zasobność rośnie. Chyba, że to jakaś strasznie wadliwa gleba, gdzie nawet chwasty nie rosną. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Jak kosisz nie unijnie a dwa razy w roku, to taki ugur przypomina bardziej łąkę na której rośnie np. koniczyna. Tyle że u nas ugorowanie to pozostawienie pola w ch.... dla samosiejek drzew. 

A Widziałeś by na nieużytkowanym gruncie rosła ładna koniczyna 😀, te co ja widziałem to ładne brzózki rosną , ewentualnie gdy niedawno porzucony same chwasty i to słabizna ,

Opublikowano

Probki gleby od wczoraj sie badaja i czekam na wyniki ok. 3tyg,wziolem bez badania bromu.

Jak obliczyc olosc nasion na m2 a potem na hektar w siewniku? Sugerowac sie miarkami  przy siewniku czy mozna jakos samemu policzyc?

Opublikowano

Na m2 średnio 400 ziaren przy dobrych warunkach 350 i jak wcześniejszy siew , przy późniejszym siewie lub gorszych warunkach 450 ziaren na m2 .

Jak wyżej kolega poszukaj w necie gotowych tabel tam jest rozpiska ile waży 1000 nasion i ile to kg/ha .

Przy owsie średnio wychodzi 160-180 kg/ha 

Przy pszenicy średnio 180-200 kg/ha. 

W siewniku jak jest tabela to orientacyjnie - najlepiej jeszcze próbę kręconą zrobić .

• Like 1
Opublikowano

Kupilem nasiona w centrali. 1000 nasion wazy 50g na h zalecaja 210kg.

A jak przeniesc to na siewnik jak go dobrze ustawic aby wysial 210kg/h.

Jak sie wykonuje ta probe krecona?

Opublikowano
9 godzin temu, RL84 napisał:

Jak sie wykonuje ta probe krecona?

Dość proste ... jak się zna wzór i wymiary 😉 .

Hektar to 100x100 m czyli 10000 m2 

10 000 podzielić przez szerokość siewnika podzielić na obwód koła wychodzi ile obrotów na hektar trzeba zrobić  ( to podzielić na 100 to wyjdzie ile obrotów na 1 ar albo prościej  wyjdzie 100 razy mniej kg (( czyli to co wyjdzie pomnozyć przez 100 to na hektar wyjdzie ))  ) . Z 5 razy przeczytaj może zrozumiesz 😀 dobra nizej przykład 

Szerokość siewnika konnego 1,5 m 

obwód koła 4 m 

Czyli tak 10 000/ 1,5 = 6 666,66  i dalej  6 666,66 / 4 = 1 666,66  czyli tyle obrotów jak kto chętny na 1 hektar trzeba zrobić ale to podzielić  na 100 czyli 16,66 obr na 1 ar 

albo prościej to co wyjdzie (przy kręceniu 16,66 razy kołem) pomnozyć przez 100 i wyjdzie na hektar .

Tylko konny ciągnikowy to pewnie nie ma rynienek to trzeba się pobawić z plandeką czy jaką płachtą pod redlice żeby te zboże złapać .

Tylko dokładnie trzeba zmierzyć obwód i szerokość w swoim siewniku , należałoby zwiększyć dawkę o jakieś 5 czy 10 % zależnie od koła i warunków polowych na poślizg koła , ale ja ostatnio przestałem to robić bo opór znikomy przecież jest na przekładni a w błoto nie sieje .

A konny to chyba ma przesówanie kół wysiewających bez żadnych przekładni z biegami ?

Opublikowano

Witam. 

Na jesieni na jednym polu chce zasiac przenice a na drugim zyto. Posiac na obu poplon z lubinu gorzkiego czy zamiast tego nawozu posiac?

Opublikowano

Łubin gorzki pada łupem kochanej zwierzyny leśnej więc jeśli masz stanowisko gdzieś blisko lasu lub wiesz od sąsiadów że są z nimi problemy to łubin odpada. Polon jest dobrym pomysłem zawsze. 

Opublikowano

Wiesz to jest jak z ludźmi nie wszystko co jemy musimy lubić. Nie ma upraw które są bezpieczne i nie ma takich które dają gwarancje spłaty. Musisz trochę po eksperymentować. 

Opublikowano

Witam. Jaki poplon wybrac i kiedy go posiac. Chce na tym polu zasiac na jesieni zyto. Teraz jest tam jeszcze ugor,klasa ziemi 5 i 6. Myslalem o lubinie zoltym.

Przenice zasialem 30 marca,a kiedy posiac ja saletra amonowa?

Opublikowano

Tak kolego, mniej wiecej wiem co i kiedy sie robi,ale to jest wiedza od taty ktory kiedys gospodarzyl. Nie badal gleby,nie sial poplonu. Dlatego sie dopytuje aby jak najlepiej wykorzystac pogodę,rosliny. To jest moj pierwszy rok kiedy sam na siebie biore wszystko i chce uprawic pole,bo szkoda mi go lezacego ugorem. Dlatego jestem wdzieczny wam za podpowiedzi i sie dopytuje,bo wierze w to,ze macie wieksze doswiadczenie w rolnictwie. Moje usprawiedliwienie😉🙂. Milego dnia.

Opublikowano

Najlepiej wysiać przed deszczem, to po pierwsze. Nawożenie po siewie azotem to druga dawka azotu, roślina zaczyna iść w źdźbło. W pierwszym roku najważniejsze jest nauczenie się rozpoznawania fazy wzrostu rośliny. Do tego to był ugór więc możesz i pewnie będziesz miał problem z chwastami. 

Opublikowano
18 godzin temu, RL84 napisał:

Witam. Jaki poplon wybrac i kiedy go posiac. Chce na tym polu zasiac na jesieni zyto. Teraz jest tam jeszcze ugor,klasa ziemi 5 i 6. Myslalem o lubinie zoltym.

Przenice zasialem 30 marca,a kiedy posiac ja saletra amonowa?

Łubin na poplon to  gorzki, bo tańszy np odmiana karo.  Jeden plus że azotu coś zwiąże. Wg mnie lepiej rzodkiew oleista, albo pomieszana z gorczycą pół na pół. 

• Like 1