Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . 

Po przeczytaniu wielu tematów odnośnie odpowietrzania nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie , proces odpowietrzania także nie przynosi efektów .

Po wymianie tarczy sprzęgłowej w MF 3630  (1989rok )oraz zregenerowaniu pompek hamulcowych nie mogę odpowietrzyć sprzęgła . Problem jest o tyle nietypowy że 

Wysprzęglik jest odpowietrzony ponieważ po naciśnięciu wykonuje ruch 7 mm ( książkę napraw posiadam sprawdzałem 7mm +/- 0,5 ) jednak ten ruch wykonywany jest za nisko bieżni wysprzęglika tłumacząc jaśniej gdy druga osoba wciśnie sprzęgło wysuwa się ono na te 7 mm co jest za mało do pełnego rozłączenia i biegi nie wchodzą gdy pod wysunięty wysprzęglik podłoże np nasadkę puszczę sprzęgło  i odczekam po ponownym wciśnięciu sprzęgła wysprzęglik wysuwa się o kolejne 7mm i wtedy bez problemu można operować biegami  Jednak po puszczeniu sprzęgła spada on na sam dół bieżni nie zachowuje on nowej pozycji, a powinien bo sprzęgło jest samo nastawne . Pompka sprzęgła była rozebrana , nie stwierdziłem żadnych rys ani zadrapań  na uszczelniaczach w pompce więc złożyłem ją ponownie 

Opublikowano

Witam. Według    mnie to wysprzęglik   się za mało wysuwa  .Powodem jest prawdopodobnie powietrze które  nadal się znajduje w układzie. Opisz jak odpowietrzałeś układ  to coś  poradzimy. A na pedale sprzęgła masz luz.

Opublikowano

Ze względu że mam dość stary model

3630   z 89' roku nie posiadam odpowietrzenia wciskanego a klasyczne kręcone jak w zaciskach hamulcowych . Załączam zdjęcia wysprzeglika ( był regenerowany uszczelnienia były zmieniane )  załączam zdjęcie wysprzęglika 

Na wstępie powiem że instrukcje napraw mam . Czytałem jej treść i wiem jak książka każe odpowietrzać

Trójdział ( zawór trójdrożny ) rozbierałem przedmuchałem uszkodzeń nie stwierdziłem 

Odpowietrzanie  zaczynam od odpalenia i ustawienia obrotów na około 1200-1300

( obrotomierz nie wskazuje poprawnie ponieważ poprzedni właściciel założył alternator samochodowy VW Audi prawdopodobnie z benzyny gdzie impulsy na wyjściu W są innej wartości ) 

Kręcę kierownicą kilkukrotnie ze skrajnej pozycji w skrajną żeby pozbyć się powietrza z układu . Pompuje kilkukrotnie pedałem sprzęgła . Po kilkukrotnym przepompowaniu wciskam pedał

( trzymam wciśnięty ) i najpierw delikatnie luzuje przy pomoce  wąż wyjścia na wysprzęglik  tak by usunąć powietrze z przewodu . Kilka takich operacji i gdy brak powietrza przechodzę do odpowietrznika wysprzęglika znów pomocnik wciska pedał a ja luzuje odpowietrznik . W kilku przypadkach po zakręceniu odpowietrznika pedał nie wracał szybko do góry tylko powoli pompka napełniała się olejem jednak mimo że pedał pompki  ma skok koło 20cm skok luźny to koło 8 cm a sprzęgło twarde jak kamień to nadal sprzęgła brak 

IMG_20220215_143305328.jpg

Opublikowano (edytowane)

spróbuj bez wciskania sprzęgła odpowietrzać... Co prawie w 3060 i 3095 robiłem ale nigdy nie deptałem pedału z prostej przyczyny... 1.5 czy 2 bary na wysprzęgliku w stanie spoczynku jest zawsze a nie sądzę żeby tu było inaczej. I zaleca się w czasie odpowietrzania zaciskanie węża powrotu z trójdziału zapewne aby podnieść ciśnienie na wysprzęgliku

A jeśli już pompujesz to powoli, aby gęsty olej z trójdziału zdążył zasilić pompkę i zakręć odpowietrznik po skończonej operacji a nie kręcisz tym co pompniecie... tam ciśnienie jest zawsze

A w ogóle to docisk i zamach równy? Od biedy można pedał trochę podnieść aby więcej oleju przepompował

Edytowane przez lukbold
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lukbold napisał:

spróbuj bez wciskania sprzęgła odpowietrzać... Co prawie w 3060 i 3095 robiłem ale nigdy nie deptałem pedału z prostej przyczyny... 1.5 czy 2 bary na wysprzęgliku w stanie spoczynku jest zawsze a nie sądzę żeby tu było inaczej. I zaleca się w czasie odpowietrzania zaciskanie węża powrotu z trójdziału zapewne aby podnieść ciśnienie na wysprzęgliku

A jeśli już pompujesz to powoli, aby gęsty olej z trójdziału zdążył zasilić pompkę i zakręć odpowietrznik po skończonej operacji a nie kręcisz tym co pompniecie... tam ciśnienie jest zawsze

A w ogóle to docisk i zamach równy? Od biedy można pedał trochę podnieść aby więcej oleju przepompował

Docisk i zamach równy . powrót oleju cały czas zaciśnięty

teraz po twojej odpowiedzi coś zaczyna mi nie pasować jeśli chodzi o ciśnienie , nie kręcę odpowietrznikiem co pompnięcie tylko co jakiś czas przytrzymam pedał i odkręce odpowietrznik daje olejowi czas na dopłynięcie i wypełnienie wysprzęglika . jednak u mnie tak jakby było za niskie ciśnienie na dzielniku ponieważ bez wciskania pedału praktycznie ciśnienia tam nie ma olej spływa powoli  ciurkiem bez jakiegokolwiek ciśnienia , tak jakby pompka go  nie napełniała a po każdym upuszczeniu oleju z powietrzem baaaardzo długo pedał pozostaje miękki i bez pompowania praktycznie jego twardość sie  nie zmienia 

Edytowane przez Kamiloski
Opublikowano

Trzeba by w instrukcji napraw dokładnie poczytać o tym ciśnieniu ale te kilka barów to już powinno sprawnie lecieć... Nie mierzyłem ale kubek 200ml może w 10sek mi napełniał z odpowietrznika

Opublikowano

Znalazłem coś niepokojącego . W pompce ktoś dał podkładkę między metalowy tłok a gumkę tłocząca czym zatkał małe otworki o w tłoczku.  Rozbiore ją podkładkę zdemontuje  i dam odpowiedź czy coś się zmieniło 

IMG_20220224_131137607_HDR.jpg

Opublikowano

Walcząc już w sumie 7dzień , odpowietrzając sprzęgło wymieniłem / sprawdziłem większość elementów po drodze . Doszedłem do wniosku że ciśnienie w układzie jest za małe głównie widać to wtedy gdy odkręciłem wąż z pompki idący na wysprzeglik. Nie wydobywa się z niej olej a zgodnie z jej konstrukcją powinien. Ciśnienie na wyjściu na pompkę także jest zbyt niskie . Pompka dostała komplet nowych uszczelek. Luz na pedale zmalał a mimo to sprzęgło nie działa. Najważniejsze pytanie czy jest gdzieś zawór  regulujący to ciśnienie ? 

Opublikowano

Pompka zasilana jest z ciśnienia smarującego . obwód smarujący biegnie od lewej pokrywy skrzyni gdzie znajduje się jedyny zawór 4,5 bara ustalający ciśnienie na układzie smarowania żeby nie rozerwało chłodnicy  . dalej ciśnienie idzie przez chłodnice do smarowania skrzyni oraz  trójdziału  na pompki hamulca / sprzęgła powrót na skrzynię  . Z książki napraw wynika że wszystko w porządku z moim układem, ( ciśnienie na nie wciśniętym sprzęgle powinno być  koło 0.5 bar a na wciśniętym powinno być 18-22 bar ) . tylko dlaczego układ się nie odpowietrza ????? jutro będę walczył dalej zacisnę powrót i dodatkowo wąż smarowania skrzyni żeby maksymalnie zwiększyć ciśnienie na trójdziale