Skocz do zawartości

praca na gospodarstwie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, 2020rol napisał:

Może z obornikiem jest jakieś wytłumaczenie że nie chcą pracować bo to zapach itp. ale i do zwózki kostek siana też było ciężko kogoś znaleźć.A teraz  każdy robi bele i       traktorzysty brak żeby to pozwozić,mamy dobrobyt ale dla kogo?

Po pierwsze primo ludzi na wsi coraz mniej, drugie primo to to że każdy kto chciał pracować kiedyś ale tej pracy nie miał to chodził do gospodarzy na sezonowe dni robocze ( siano, słoma, liście z buraków, wykopki) teraz Ci ludzie mają pracę i na dorywcze nie chodzą już po im nie potrzeba. Po trzecie primo Ci co stali pod sklepem to albo po odwyku albo po drugiej stronie. I tak to się na tych wsiach robi że zostają gospodarze, ludzie starsi które całe życie na wsi żyli i miastowi którym rolnictwo i zapach wsi przeszkadza bo oni chcą mieć spokój i świeże powietrze bo w mieście tego nie mieli😁 ot i cała ma wypowiedź 😂

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Bialy8011 napisał:

Po pierwsze primo ludzi na wsi coraz mniej, drugie primo to to że każdy kto chciał pracować kiedyś ale tej pracy nie miał to chodził do gospodarzy na sezonowe dni robocze ( siano, słoma, liście z buraków, wykopki) teraz Ci ludzie mają pracę i na dorywcze nie chodzą już po im nie potrzeba. Po trzecie primo Ci co stali pod sklepem to albo po odwyku albo po drugiej stronie. I tak to się na tych wsiach robi że zostają gospodarze, ludzie starsi które całe życie na wsi żyli i miastowi którym rolnictwo i zapach wsi przeszkadza bo oni mieć spokój i świeże powietrze bo w mieście tego nie mieli😁 ot i cała ma wypowiedź 😂

Ot  pewnie i cała prawda o życiu na  wsi.😀

Opublikowano
13 minut temu, Bialy8011 napisał:

O widzę że pora obrządku bo ludzie od nawozu naturalnego przestali być aktywni 😉

Nie ma ludzi do roboty to sami muszą obrządzać.

1 minutę temu, DANDYS napisał:

jak ludzi nie ma., wszyscy skuceni na wsi 😃🤦‍♂️sam zostałem z gospodarstwem a reszta szlachta 😃

Szkoda że daleko do ciebie. Za te 50zł na godz to bym przyszedł i powywalał :D A traktor jaki masz?

Opublikowano

O to akurat takie dobre do roboty. Tymi nowymi bym nie chciał jeździć mimo że co do maszyn budowlanych to różnistymi pracowałem. Ciągniki nowe za dużo tych guzików mają,funkcji :D

Opublikowano

No ludzi jest brak niestety, ciężko nikt dzisiaj nie chce pracować, każdy najlepiej na sprzęcie i tym najlepszym a widły i łopatę to z daleka omija, trzeba samemu naginać 

Przed chwilą, Krzak napisał:

O to akurat takie dobre do roboty. Tymi nowymi bym nie chciał jeździć mimo że co do maszyn budowlanych to różnistymi pracowałem. Ciągniki nowe za dużo tych guzików mają,funkcji :D

Mówisz że jak bieg nie zgrzyta i hałasu nie ma to nie ma jazdy? 😁

Opublikowano

@Bialy8011 Zgrzyta przy redukcji najczęściej ale i to bardziej pewne jest. Im bardziej przeorany sprzęt tym pewniejszy :D

Opublikowano
9 godzin temu, Leszy napisał:

Zdaje sobie z tego sprawę ale ludzie i tak muszą zatrudniać młodziaków, bo skąd wziąć samych doświadczonych kierowców?  Jeszcze do takich sezonowych prac? Zresztą gdzie mają się uczyć jeździć? Kiedyś musi pierwszy raz wjechać zestawem na pryzmę. 

Na pryzmę to nie jest wielki problem, ale dla kogoś kto ma sieczkę w głowie i dosiądzie zestaw który jedzie z 50-60 km/h i waży 40+ ton to moze byc tragedia. 

Opublikowano
2 godziny temu, Bialy8011 napisał:

Po pierwsze primo ludzi na wsi coraz mniej, drugie primo to to że każdy kto chciał pracować kiedyś ale tej pracy nie miał to chodził do gospodarzy na sezonowe dni robocze ( siano, słoma, liście z buraków, wykopki) teraz Ci ludzie mają pracę i na dorywcze nie chodzą już po im nie potrzeba. Po trzecie primo Ci co stali pod sklepem to albo po odwyku albo po drugiej stronie. I tak to się na tych wsiach robi że zostają gospodarze, ludzie starsi które całe życie na wsi żyli i miastowi którym rolnictwo i zapach wsi przeszkadza bo oni chcą mieć spokój i świeże powietrze bo w mieście tego nie mieli😁 ot i cała ma wypowiedź 😂

Ile jest tych primo?

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Na pryzmę to nie jest wielki problem, ale dla kogoś kto ma sieczkę w głowie i dosiądzie zestaw który jedzie z 50-60 km/h i waży 40+ ton to moze byc tragedia. 

A się kurła czepiacie, ważne że jest w fajnym traktorze, selfik zrobiony, lans, snapczat czy jak to się tam zwie, zdjęcia, ciemne okulary i pełen prestiż 😁 a to że na drodze idiotyzm to już inna bajka... 

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Ile jest tych primo?

A ile chcesz 😂 

Opublikowano

U nas kiedyś w robocie młody angol jechał JD z przyczepą 16 ton kartofla .A że jechał z góry i to dobrej wyrzucił go na luz zapierd.... ponad 70 na godzine i cyknął fotke zegarów i na fb .Nim zajechał na farme menager i bhp-owiec czekali .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bialy8011 napisał:

A się kurła czepiacie, ważne że jest w fajnym traktorze, selfik zrobiony, lans, snapczat czy jak to się tam zwie, zdjęcia, ciemne okulary i pełen prestiż 😁 a to że na drodze idiotyzm to już inna bajka... 

A ile chcesz 😂 

No. U mnie w tym roku firma kosiła kukurydze na kiszonke i kubotą m170cos tam i krone 2 osiowa koleś nie mogl przejechać przez waskie podwórko a inni większymi zestawami przejeżdżali przy prędkości 10-15km/h na luzie. 

55 minut temu, krzysiek1979 napisał:

U nas kiedyś w robocie młody angol jechał JD z przyczepą 16 ton kartofla .A że jechał z góry i to dobrej wyrzucił go na luz zapierd.... ponad 70 na godzine i cyknął fotke zegarów i na fb .Nim zajechał na farme menager i bhp-owiec czekali .

W szkole średniej do której chodziłem zginął chlopak na praktykach za granicą, zjeżdżał właśnie z góry i ciagnik go przygniótł przy dachowaniu…..

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

To trzeba im klocki drewniane pod pedałem gazu przykręcić. 😛 Dwa lata temu ekipa która cięła kukurydze miała wypożyczony traktor z dużego kombinatu, to nie mogli w ogóle go rozbujać. Podobno tamci pracownicy tak sobie szarżowali, że szefostwo na wszystkie traktory jakieś blokady pozakładało. 

Opublikowano
26 minut temu, Leszy napisał:

To trzeba im klocki drewniane pod pedałem gazu przykręcić. 😛 Dwa lata temu ekipa która cięła kukurydze miała wypożyczony traktor z dużego kombinatu, to nie mogli w ogóle go rozbujać. Podobno tamci pracownicy tak sobie szarżowali, że szefostwo na wszystkie traktory jakieś blokady pozakładało. 

Wystarczy skręcić pompę albo dać dławik, mało paliwa mało mocy. Miałem kiedyś busa z wypożyczalni to tiry mnie na S wyprzedzały, załadowany max 70 i to na długiej prostej. 

Opublikowano
29 minut temu, Leszy napisał:

W niedalekiej RSP traktorzyści nie potrzebują żadnych blokad,pyrkaja na spokojnie 8h z 3 przerwami🤣

Opublikowano

Aaaa po wymyślali te durackie maszyny bo siły w rękach nie mieli 😁 wszyscy tylko gazem chcą operować i guzikami 😁

1 minutę temu, soltys48 napisał:

W niedalekiej RSP traktorzyści nie potrzebują żadnych blokad,pyrkaja na spokojnie 8h z 3 przerwami🤣

Jak mają na godzinę i się wyrabiają to sprzętu nie katują 

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Jak Ci co u nas, X lat temu cieli kukurydzę na godziny, a nie hektary. Można było kukurydzę ugnieść i piknik urządzić pod pryzmą. 

Opublikowano
6 minut temu, Bialy8011 napisał:

Aaaa po wymyślali te durackie maszyny bo siły w rękach nie mieli 😁 wszyscy tylko gazem chcą operować i guzikami 😁

Jak mają na godzinę i się wyrabiają to sprzętu nie katują 

Najniższa krajowa.....

Sprzętu to tam mnogo

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, soltys48 napisał:

Jak ci co u nas, X lat temu cieli kukurydzę na godziny, a nie hektary. Można było kukurydzę ugnieść i piknik urządzić pod pryzmą. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Najniższa krajowa.....

Sprzętu to tam mnogo

No to już wiesz dlaczego tak robią a nie inaczej, u mnie w okolicy jest podobnie w jednej spółce... Żniwa są a kombajny o 18 z pola zjeżdżają i to nie z przyczyn awarii ani złej pogody