Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. 

Mam taki oto problem. zakupiłem rok temu nowego belarusa 952.2 jedna rzecz która mi się w nim od razu nie podobała to stuki po prawej tronie silnika które cichną przy skręcaniu kierownicą. Męczyło mnie to długi czas (starsze modele tego nie mają) po kontakcie  producent zapewniał mnie że coś zostało zmienione w silniku i to jest jego normalny chód. Nie dało mi to spokoju więc rozkręciłem nowy traktor okazało się że stuk powoduje przesuwający się wałek rozrządu, w starym belarusie jest on tak samo zamontowany i nie stuka. Może ktoś z forumowiczów ma pomysł co mogli zmienić że tak kultura pracy tego ciągnika się popsuła? Lub jak to poprawić?

Opublikowano

skręcanie ma wspólne to że pompa wspomagania daje obciążenie na tryb wałka rozrządu i wciska go do silnika nie pozwalając mu wsuwać się  i wysuwać 

dam filmik chwilkę to mi zajmie 

kombinowaliśmy jak skasować ten luz podkładką dorobiliśmy podkładkę oporową z mosiądzu (było ok przez jakieś 2-3 godz.  plus minus pracy brak stuków) jednak nie wytrzymywało 

Opublikowano

Dużą zaletą tych ciągników jest to że jak się ma trochę pojęcie to sam możesz próbować jakoś to ogarnąć.

Opublikowano

tak daleko nie poszedłem  żeby wałek wyciągnąć a to był błąd może coś jest zmienione. Miałem już lekko dość dla tego złożyłem(z braku pomysłu) go tak jak jest bo nie po to kupilem nowy traktor żeby stał rozkręcony cały czas. Znajpmy ma u nas 820 i jego tak samo robi (kupił pół roku wcześniej) a znowu jeszcze inny ma też 952.2 tyle że 2012r i u niego cisza. Jedyne co różni te dwa ciągniki to oznaczenie bloku i niby tam jak mówił przedstawiciel jest coś zmienione ale co nie dało się od niego wydobyć.

Opublikowano

sam próbowałem to ogarnąć na początku z podkładkami(próbowałem skasować ten luz) póżniej zrobiłem dławik na hydraulice ale to się nie sprawdza po za tym w starych takich cudów nie ma, tolerancja pasowania do pół metra i jest cisza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez AgrostokParczew
      Witam, mam na magazynie kilka czapek oryginalnych Belarus, ciepłe obszyte od środka, jakby ktoś był zainteresowany proszę dzwonić pod 516-220-311 

• Przez Kulik
      Witam tak jak w temacie w jaki sposób inżynierowie ustalili ciśnienie na siłownik od womu ?? czy ktoś ma taką wiedzę ? proszę nie pisać że ciśnienie wstala króciec wkręcony w monoblok bo sprawdziłem i jest to nieprawdą jedynie co to on utrzymuje stałe ciśnienie na wolnych obr,podejrzewam że musi być coś w rozdzielaczu z elektrozaworami bo przecież ciśnienie idzie bezpośrednio z pompy i w rozdzielaczu zmniejszą może przez jakiś zaworek czy coś.Czekam na ciekawe pomysły
    • Przez Phosgen
      Cześć, wałkowany temat, do kupienia ciągnik w niewielkich pieniadzach.
      Niemam doświadczenia w tego typu maszynach ile według Was mógłby kosztować (chce go po prostu kupić) i proszę o wyrozumiałość pierwszy raz na forum  silnika nie słyszałem, dużo wycieków taki standard rusin 😁

• Przez kukum
      Witam znalazłem coś takiego https://www.agroinform.com/pl/rynek-arkusz-danych/czesc/czesci-do-ciagnikow/zestaw-do-konwersji-mechanicznej-blokady-mechanizmu-roznicowego-mtz/h_7470875 I interesuje mnie właśnie taka blokada bo powiem szczerze ze nie chce mi się walczyć już z moja oryginalna , myślałem nad pneumatyka nawet ale znalazłem coś takiego jak mechaniczna blokada na dźwigienkę i pytanie moje jest takie czy udało się komuś to ściągnąć z Węgier bo ja nie mogę się wgl z gościem skontaktować 
  • Dodaj nową pozycję...
v