Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba oddać cesarzowi co cesarskie. KSC po raz kolejny pierwsza z wszystkich koncernów podnosi cenę tym razem za buraki ponadkontraktowe w sezonie 22/23 będą płacić tak jak za kontraktowe. Ciągną resztę koncernów gdyby nie oni żarlibyśmy gruz za 20 coś euro

Opublikowano (edytowane)

Jasne.. możesz wpie rdolic 1t polifoski, nawet racjonalnie 500kg pod pług i 500kg przedsiewnie (i inne azoty i cuda dziwy) a przyjdzie co do czego to i tak wyjdzie 50-60t, o parametrach nie mówiąc bo.. za dużo zmiennych.

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Pole nie musi być gleboszowane żeby uzyskać wysoki plon. Ostatni raz miałem wysoki plon chyba już 5lat temu, jak jeszcze - jak to coraz więcej ludzi stwierdza - nasiona nie były kombinowane, na polu które głębosza nie widziało i 2lata przerwy w buraku i było 88t na czysto. Od tamtej pory 50-65t max. 

Sam już głupieje od czego to tak na prawdę zależy, ten rok będzie decydujący, jeśli nie  będzie plonu w okolicy 60-70t to żegnam się z tą uprawą, szkoda nerwów, niech sieją na czarnoziemach zasobnych w próchnice..

Opublikowano
23 godziny temu, skywalker89 napisał:

Czemu mam się ośmieszać?? Tak, Podpisałem na jesieni, ale jest wiele zmiennych od tamtej pory, w ostateczności sądu się nie boję, na co ksc raczej nie pójdzie. Rolnicy są za mało świadomi i za bardzo się boją niekiedy tupnąć nogą. 

Właśnie dlatego podpisałeś na jesieni żeby cukrownia miała zagwarantowany surowiec (pomimo wielu zmiennych o których cukrownia wiedziała)  a Ty jakąś zapłatę za niego, możesz twierdzić że niską ale na taką się zgodziłeś podpisując umowę. Jeśli nie zasiejesz i cukrownia nie wyciągnie konsekwencji wobec Ciebie, to zrobi to tylko z sobie wiadomych przyczyn, może z dobrej woli, może żeby nie psuć sobie wizerunku, może nie będzie się to jej opłacać. Jeśli będzie chciała to wyciągnie konsekwencje i wtedy tupanie nogami nic nie da i przed sądem nic nie ugrasz...

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, skywalker89 napisał:

Pole nie musi być gleboszowane żeby uzyskać wysoki plon. Ostatni raz miałem wysoki plon chyba już 5lat temu, jak jeszcze - jak to coraz więcej ludzi stwierdza - nasiona nie były kombinowane, na polu które głębosza nie widziało i 2lata przerwy w buraku i było 88t na czysto. Od tamtej pory 50-65t max. 

Sam już głupieje od czego to tak na prawdę zależy, ten rok będzie decydujący, jeśli nie  będzie plonu w okolicy 60-70t to żegnam się z tą uprawą, szkoda nerwów, niech sieją na czarnoziemach zasobnych w próchnice..

A co jest kombinowane w nasionach?

Opublikowano
1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

Właśnie dlatego podpisałeś na jesieni żeby cukrownia miała zagwarantowany surowiec (pomimo wielu zmiennych o których cukrownia wiedziała)  a Ty jakąś zapłatę za niego, możesz twierdzić że niską ale na taką się zgodziłeś podpisując umowę. Jeśli nie zasiejesz i cukrownia nie wyciągnie konsekwencji wobec Ciebie, to zrobi to tylko z sobie wiadomych przyczyn, może z dobrej woli, może żeby nie psuć sobie wizerunku, może nie będzie się to jej opłacać. Jeśli będzie chciała to wyciągnie konsekwencje i wtedy tupanie nogami nic nie da i przed sądem nic nie ugrasz...

Nie trzeba być po prawie aby użyć odpowiedniego sformuowania związanego z wybuchem wojny na wschodzie i nawet nogą nie trzeba tupać, i cukrownia nic nie ma do gadania w związku z tym, że nie chcesz mimo wszystko posiać tych buraków, uważanie że cukrownia ma Cię w garsci bo coś podpisałeś w sierpniu.. jest iście niestosowne dla kogoś kto racjonalnie myśli. 

@Ulman nie wiem, pytaj mądrzejszych przestawicieli odemnie, ale słyszę to właśnie nie tylko od rolników ale jakoś dla mnie dziwne jest że od kilku lat cukrownia ma "kose" z kws i mało jest od nich nasion, a ostatni plon mimo chwoscika na burakach z tej firmy miałem 65t i 17% cukru.

Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Jaki interes ma cukrownia by mieć odmiany dając mniej cukru?

To już musisz pytać tych łbów w cukrowni, tak samo jak ponoć do werbkowic mają przywozić buraki z Wielkopolski.. 

Opublikowano

U mnie nawożenie obornikiem co 4 lata 200-300kg soli potasowej 200 poli 6 saletrzak z Borem 200kg 150 mocznika i plony w granicy 75-85 czystego z ha. 

Nasiona zawsze kws bądź szweckie

• Thanks 1
Opublikowano
20 godzin temu, skywalker89 napisał:

Chba twoje narzekanie na forum zobaczyli i daja Ci drugi sort

Opublikowano

Taaaa.. niestety tak to jest, je bana komuna, inspektory bliscy emerytury to im już na niczym nie zależy, nie jeżdżą na jakieś porządne szkolenia i wiedzą i powtarzają wkółko to co im powie ich za jebisty agronom cukrawniany. Kws ble bo niemieckie i drogie i chcą nas doić... 

Wziąłem połowę z syngenty jakaś forta i fantazja z khbc. Adelke miał 32j. Ale ktoś tam wziął. uj im w nos, jak w tym roku nie będzie plonu to ich dodatkowe dopłacanie do ha 1000zl i stawka 40e za wszystkie buraki czy nawet większe stawki nie będą miały dla mnie znaczenia 

Opublikowano
19 godzin temu, skywalker89 napisał:

Taaaa.. niestety tak to jest, je bana komuna, inspektory bliscy emerytury to im już na niczym nie zależy, nie jeżdżą na jakieś porządne szkolenia i wiedzą i powtarzają wkółko to co im powie ich za jebisty agronom cukrawniany. Kws ble bo niemieckie i drogie i chcą nas doić... 

Wziąłem połowę z syngenty jakaś forta i fantazja z khbc. Adelke miał 32j. Ale ktoś tam wziął. uj im w nos, jak w tym roku nie będzie plonu to ich dodatkowe dopłacanie do ha 1000zl i stawka 40e za wszystkie buraki czy nawet większe stawki nie będą miały dla mnie znaczenia 

40 euro ma być przy 16% polaryzacji? O 1000zl do ha to słyszałem. 

Panowie jak to jest dawanie całego azotu w postaci Rsm na jakieś 2 tygodnie przed siewem buraków i wymieszanie go ziemia. Sprawdza się to czy nie? Inspektor mówił że sprawdza się to ale żeby nie więcej dać jak 100kg w czystym.

Opublikowano
19 godzin temu, skywalker89 napisał:

Po co ty te buraki siejesz?  Nasiona są złe, odmiany złe, inspektorzy źli, agronom zły, wyższe ceny są za niskie, 1000 pln za mało , ale wziąłeś nasiona i będziesz siał. Ty jesteś jakimś masochistą? 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, androproteam napisał:

40 euro ma być przy 16% polaryzacji? O 1000zl do ha to słyszałem. 

Panowie jak to jest dawanie całego azotu w postaci Rsm na jakieś 2 tygodnie przed siewem buraków i wymieszanie go ziemia. Sprawdza się to czy nie? Inspektor mówił że sprawdza się to ale żeby nie więcej dać jak 100kg w czystym.

Powinno być ok ale po co 2tyg przedsiewem?? Ja bym dał posiewnie kilka dni, zrobisz sobie ślady na później- chybaze masz gps.. burak później azot dopiero potrzebuje 

18 minut temu, Ulman napisał:

Po co ty te buraki siejesz?  Nasiona są złe, odmiany złe, inspektorzy źli, agronom zły, wyższe ceny są za niskie, 1000 pln za mało , ale wziąłeś nasiona i będziesz siał. Ty jesteś jakimś masochistą? 

Ważniak czytaj ze zrozumieniem a nie po swojemu, odnośnie nasion to pisałem co niektórzy o tym mówią, ja w tym przekonany jeszcze nie jestem, aczkolwiek szkoda że nie ma od 4 lat takiej odmiany jak bravo.

Co to jest 1k? 200kg saletry? Jeśli zboża i kuku będą po 2k na jesieni to burak musiałby z ha wychodzić z ha z 20k żeby to siać. 20k teraz a 2lata temu to całkiem inne pieniądze. Zresztą oni mają ludzi za debili czy co?, najpierw kilka lat kradną nasze pieniądze na cukrze i zanieczyszczeniach a teraz będą "dopłacać", czyli oddawać to co zabrali - typowa polityka partii rządzącej. Porobią te doplaty a na jesieni jeb 13-14% polaryzacji znowu 🤣 

Jeszcze zapomniałem o krojeniu na burakach pozakwotowych tyle lat.... nagle dało się zrobic wszystko w jednej cenie?

Opublikowano

No to po co uprawiasz jak się nie opłaca i masz tyle zastrzeżeń? Trzeba być nienormalnym by robić z własnej woli rzeczy które ci tak bardzo nie pasują.

Niech zboża wrócą do normalnego poziomu to jeszcze będziesz się prosił żeby buraka zwiekszyć.

• Like 1
Opublikowano

Niby jesteś taki ekonom, ale powinieneś chyba wiedzieć że zboże nie wróci juz do starych poziomów, za dużo jest nadrukowanego pieniądza. A nawet jeśli jeśli jakimś cudem by się tak stało to nawozy i tak będą za drogie żeby siać buraki. Jak tak dalej będzie to będzie się siać trochę gryki i prosa. 

Opublikowano (edytowane)

No to ja po raz kolejny Ci powiem żebyś przestał powtarzać te swoje regułki bo są iście nurzące. 

Skoro uprawialem z 5lat po 15 ha, a teraz mniej niż połowę tego to o czymś świadczy, a że Ty nie potrafisz dopuścić myśli że Cię ktoś kantuje to Twój problem. Człowiek czasami był zadowolony z tych buraków, ale to jeszcze przed dobrą zmianą, od tamtej pory człowiek łudził się że może nastepnym razem będzie lepiej..W rejonie cukrowni werbkowice ludzie już zmądrzeli i jeśli nie będzie tak jak mówię to będzie ostatnia kampania tutaj pewnie. Kukurydza będzie wiodła prym.